Založ si blog

Čo chýba Gabčíkovu: Binder a Danišovič

Vodné dielo Gabčíkovo oslavuje jubileum. Priznám sa, na Gabčíkovo som hrdý. Považujem ho za vrcholný inžiniersky projekt, aký sa na modernom Slovensku postavil. Nielen kvôli technickým parametrom stavby, ale aj kvôli spoločensko-politickým podmienkam, za ktorých sa projekt pripravoval, štartoval a napokon dokončil. Dobové podmienky boli vrcholne nepriaznivé až nepriateľské. Aj keď výstavbu podporoval slovenský národ, – tzv. politické elity Slovákov za Československa, za havlovskej federácie ale časť z nich aj po vzniku samostatnej SR sa k projektu správali nevraživo, nepriateľsky ba až fanaticky nepriateľsky. Maďarskí revizionisti, českí šovinisti a pseudo-environmentalisti robili všetko preto, aby sa projekt nepodaril. Našťastie, – kadejakí tí vavrouškovia a bélaliptákovia napokon prehrali !

Dunajská vnútrozemská delta bola v čase, keď som bol mladší a zdatnejší svedkom niekoľkých mojich „expedícií“. Raz som okolo vodného labyrintu prešiel peši po hrádzi z Komárna do Bratislavy /nocľah v spacáku medzi krvilačnými komármi…/, dvakrát na bicykli. Na starej dobrej kanojke som sa neraz hral medzi dunajskou divočinou na „amazonku“. Potom som tu na dva roky výstavby pauzoval -no a po odznení prác som sa tam znovu vrátil. Po postavení priehrady je „delta“ podľa môjho názoru ešte pôsobivejšia ako predtým. Miestami leknové ramená, miestami prietoky s vodou čistou ako v Tatrách. Desaťtisíce vtákov, bobre, diviaky, srnce, líšky,,, pokojné stáda kráv a koní, megakŕdle husí, improvizované krčmy s halászlé… No a jedno z najkrajších miest na Slovensku, -mŕtve rameno /“jazero“ Lion/ pri Kližskej Nemej resp. Čičove , – to je stále rovnako nádherné ako kedysi.

Pokyn na zahájenie výstavby Gabčíkova – notabene ešte za čias havlovskej Č-SFR, – známy ako „SYPTE !“ – patril medzi jeden z mála odvážnych, vlasteneckých a štátnických krokov vtedajšieho predsedu vlády SR, Dr.J.Čarnogurského. Patrí mu za to trvalé miesto v galérii tých slovenských politikov, ktorí pomohli Slovensko posunúť na úroveň rešpektovanej , svojprávnej krajiny. No a keď po Čarnogurskom vzal výstavbu Gabčíkova pod politický patronát dr.V.Mečiar, bolo jasné, že sa Gabčíkovo postaví a že to bude úspech.

Hlavnú zásluhu na tom, že máme veľkolepé Gabčíkovo, však nemajú politici ale dvaja skvelí stavitelia, architekti a manažéri – Ing. Danišovič a Ing. Binder. Prvý z nich bol ideovým otcom myšlienky priehrady na Dunaji. Prof. Danišovič bol ešte stará škola poctivých, pracovitých architektov-puntičkárov. Venoval sa len a len veci samostatnej,- kvôli priehradám opustil načas akademickú kariéru, vydal sa stavať vážsku kaskádu. Nebál sa výroby, nebál sa praktickej manažérskej práce v teréne. O živote prof. Danišoviča dosť veľa viem – nebohá svokra totiž ako mladé dievča u Danišovičov slúžila.

Manažérska bravúra výstavby priehrady sa ešte viac ako u prof. Danišoviča prejavil u Ing. Bindera. J. Binder sa do prác na Gabčíkove pustil na 100% , na doraz. Investoval do priehrady aj kus svojho zdravia a svojej osobnej integrity. Keby nie fanatikov, ako bol Binder, tak by sme dnes Gabčíkovo možno ani nemali.

Danišovič a Binder ,- velikáni slovenského technického a staviteľského umenia by si za svoju prácu pre Slovenskú republiku a pre slovenské národné sebavedomie zaslúžili aspoň nejaký pamätník. Najlepšie spoločný reliéf. A samozrejme, najlepšie by bolo, keby im postavili v areáli Gabčíkova. Buď pri galérii umenia, alebo pri priehradnom múre.

Sochy a reliéfy majú dnes v Bratislave kadejakí umelci a pseudo-umelci /niektorí dokonca na bicykli/ alebo politici-pseudohistorici /napr. aj s dlhými umastenými vlasami/. Ich zásluhy o Slovensko sú v porovnaní so zásluhami Danišovičova a Bindera mizivé. No nech len tie pamätníky majú. Vieme žiť aj s nimi. S čím by sme ale žili lepšie, sebavedomejšie, – to by boli plastiky či reliéfy Danišoviča a Bindera. Dvoch skutočných budovateľov nášho Slovenska.

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

Slovenskí slniečkári už vyzbierali na SMRTIACE zbrane milión ! /Hurá ?/

18.04.2024

A ešte sa s tým chvascú. Verejnoprávna RTVS je celá bez seba, že môže propagovať akciu, ktorá sa sama považuje za protivládnu. Slovenskí slniečkári -súkromné osoby ale najmä vedenia a majitelia bohatých esetiackych firiem majú z čoho dávať. A tak dávajú. Dávajú peniaze na tank, na ručný raketomet, na sadu delostreleckých nábojov. Dávajú peniaze na zbrane pre [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 758
Celková čítanosť: 2826657x
Priemerná čítanosť článkov: 3729x

Autor blogu

Kategórie