Založ si blog

Čo povedal Putin na Valdai 2022

Na medzinárodnom diskusnom fóre Vladai 2022 predniesol ťažiskový GEOPOLITICKÝ prejav V.V.Putin. Následne dlho diskutovať s prítomnými. Z jeho vyjadrení vyberáme:

  • USA okrem svojej dominancie a pretláčania svojich hodnôt a pravidiel svetu nič iné neponúkli.
  • Súčasný svet je nespravodlivý, politicky, ekonomicky i bezpečnostne. Treba ho zmeniť na svet pluralitný, multipolárny.
  • RF vyhlásila vojnu svetovláde jednej krajiny, jednej meny a mocenskej unipolarite.
  • RF nebojuje proti hegemonizmu USA, aby sama začala svetu dominovať. RF nechce svetu dominovať, no bude proti svetovej dominancii akéhokoľvek iného štátu.
  • Situácia sa vyvinula tak, že RF t.č. bojuje za svoju vlastnú existenciu. Za existenciu RF ako suverénneho štátu.
  • Sankcie a izolácie zo strany Západu sa skôr-neskôr skončia a podnikatelia aj zo Západu sa do RF vrátia.
  • OSN musí zmeniť svoju organizačnú a mocenskú štruktúru, aby zodpovedala multipolárnej realite nového sveta.
  • Pôvodnú historickú a teritoriálnu jednotu ruského národa zničil v 19.-20. stor. Západ. Rusi a Ukrajinci však kuktúrnohistoricky neprestali byť súčasťou jedného duchovného celku.
  • Vojenské operácie medzi OS Ruska a OS Ukkrajiny sú do istej miery občianskou vojnou v rámci jedného národa.
  • Operácia, ktorú vo februári na UA Rusko začalo, bol protiútok zameraný na provokácie NATO a jeho kijevských pomocníkov, trvajúce od roku 2014.
  • Hlavným, ale nie jediným cieľom OS RF na UA je zabezpečiť bezpečnosť Donbasu a tým aj Rusku.
  • Rusko nepotrebuje pri dosiahnutí svojich cieľov použiť jadrové zbrane na Ukrajine. Použitie takýchto zbraní bude posledná možnosť a použijú sa iba v súlade s verejne známou jadrovou doktrínou RF.
  • Súčasné desaťročie bude v Euroázii a vo svete veľmi nebezpečné a nepredvídateľné. Rozhodne sa o tom, či je ľudstvo schopné dohodnúť sa na nejakom kompromise, alebo ľudská civilizácia skončí.
  • Ukrajina vznikla z vôle Ruska /sovietskeho i toho súčasného/. Preto garantom suverenity Ukrajiny môže byť predovšetkým Rusko. Ak by to bolo len na Rusoch a Ukrajincoch, je na Ukrajine dávno mier a žiadna vojna by ani v 2014 nevznikla. Prosíme vonkajší svet, aby nám šancu žiť v mieri.

Diskutéri, prevažne z Ázie, Afriky a Latinskej Ameriky vyzdvihovali úlohu súčasného Ruska ako akéhosi vodcu v novej revolúcii proti neokolonializmu. Zdôrazňovali poslanie Ruska pri úsilí chudobných a odstrkovaných krajín tretieho sveta proti panskému Západu. Prikláňali sa k tomu, že boj Ruska proti Západu je aj ich bojom, za politickú, ekonomickú a bezpečnostnú emancipáciu.

Putina môžete milovať, môžete ho nenávidieť. Ale počúvať ho treba. O tom, s kým diskutovať, rozhoduje život, nie naše city. Ak prerušíme diskusiu, skončíme. Všetci: oni i my. Nuž a potom v najlepšom prípade začneme nanovo: z úrovne Doby kamennej.

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

Slovenskí slniečkári už vyzbierali na SMRTIACE zbrane milión ! /Hurá ?/

18.04.2024

A ešte sa s tým chvascú. Verejnoprávna RTVS je celá bez seba, že môže propagovať akciu, ktorá sa sama považuje za protivládnu. Slovenskí slniečkári -súkromné osoby ale najmä vedenia a majitelia bohatých esetiackych firiem majú z čoho dávať. A tak dávajú. Dávajú peniaze na tank, na ručný raketomet, na sadu delostreleckých nábojov. Dávajú peniaze na zbrane pre [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 07:40

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 758
Celková čítanosť: 2827700x
Priemerná čítanosť článkov: 3730x

Autor blogu

Kategórie