Založ si blog

Lekári, nie som na vašej strane !

Teda nie ja-ale jeden môj dobrý známy. Ten svoj postoj ku slovenským, osobitne bratislavským lekárom sformuloval ešte oveľa tvrdšie. Ak by som ho však citoval, poruším pravidlá slušného blogovania. Takže stručne a krátko, o čo ide a prečo ten známy svoj problém s lekármi takto brisktne sformuloval …

Nuž je to jedoduché. Podľa neho v Bratislave niet ani lekára, ani lekárskej firmy, ktorá by bola ochotná robiť vyšetrenia pacientov u nich doma. V Bratislave niet lekára či lekárskej firmy, ktorá by to robila hoci aj pri 100%-nej samo-platbe od pacienta,-TEDA MIMO poisťovne. V Bratislave niet súkromnej lekárskej výjazdovej služby resp. súkromnej rýchlej zdravotnej služby pre samoplatiacich. Po revolúcii sa objavili pokusy o osobných lekárov, čo by ako rodinní lekári chodili za pacientami a jednoduchšie prípady buď liečili u pacientov doma alebo odporučili pacientov do nemocníc. Takéto pokusy boli-no minimálne 5 rokov už v Bratislave nie sú. Podľa internetového vyhľadávača je jediná takáto služba iba v Košiciach a už nikde inde na Slovensku. -Teda,-pokiaľ ešte aj v Košiciach takáto služba vôbec je a tiež už nezanikla.

Počudoval som sa tomu, čo mi známy povedal. A spomenul som si na to, ako takéto súkromné lekárske výjazdovky fungujú v Rakúsku, Nemecku, Taliansku…dokonca aj v Maďarsku a Poľsku. Tam sú, lebo lekári si chcú zarobiť a neprekáža im, že sa pritom aj narobia. V Bratislave resp. na Slovensku však nič také nie je. V kapitalistickej minulosti bolo, no následne v socializme a teraz v tomto čudnom kapitalizme už nie je…Teda nič také nie je ako legálna forma starostlivosti. Teda nie je tak, že by ste si lekára zaplatili sami a on by si príjem od vás dal aj do daní. V praxi to vraj lekári pre svojich dobrých známych alebo významné celebrity občas robia, no iba neoficiálne, ako fušku alebo z kamarátstva, či z dobrej vôle. Keďže je to nelegálne, máloktorý lekár, čo vás lepšie nepozná, by bol ochotný prísť za vami domov a podstúpiť riziko nezdaneného prijmu.

Známy mi vravel, že on sám sa pokúsil lekárov na súkromnú návštevu /jeho na nohy chorej manželky, neschopnej nastúpiť do auta/ nahovoriť, no nepochodil. Ani vtedy, keď za jednu návštevu ponúkal 500 či dokonca 1000 eur. Známy z toho usudzuje, že 500-1000 eur za jednorazovú robotu je pre našich lekárov menej atraktívnych, než polovičná mesačná suma ako paušál k ich doterajšiemu platu.

Známy z toho vyvodzuje, že s našimi slovenskými lekármi sa neoddá byť solidárny. Prečo ?Lebo im pri ich nastávajúcich protestoch nepôjde ani tak o poctivé peniaze za poctivú prácu, ako skôr o zvýšenie paušálneho príjmu za doterajšiu štandardnú prácu. Známy tvrdí, že by v protestoch proti tejto vláde podporil kohokoľvek, no lekárov nie.

Lekári na Slovensku akoby mentálne zostali v časoch hlbokého socializmu, keď dostávali peniaze a úctu aj za to, že si obliekli biely plášť. Lekári na Slovensku akoby zabudli na to, že svoje služby majú poskytovať pacientom tak, aby to vyhovovalo nielen im ale aj ich pacientom. Lekári na Slovensku akoby sa nevedeli odlepiť od predstavy, že lekárska starostlivosť nie je iba o ambulancii, čakárni, ordinačných hodinách a časenkách, -ale aj reálnej službe pacientom tam, kde im to vyhovuje a za odmenu, na ktorej sa obe strany dohodnú.

Na konci rozhovoru známy s trochou čierneho humoru ešte skonštatoval, že ku pacientovi predsa len aj na Slovensku príde lekár. A to tesne pred smrťou, ako rýchla záchranná služba, -alebo ak to nestihne, -tak aspoň ako koroner, úradný obhliadač mŕtvol…

Neviem, či všetko čo mi môj známy povedal je pravda. Nevyznám sa v tom, nie som odborník a ani skúsený pacient. Viem iba jediné-ak je z tohto pravda aspoň polovica, tak potom je to strašné. A nielen s našim zdravotníctvom – ale predovšetkým s našimi lekármi. S ich podnikateľskou „dušou“ ich ochotou poskytovať pacientom služby tak, ako to pacientom vyhovuje. Ak je z tohto pravda iba polovica, potom stále platí to známe ponovembrové heslo: „Socialisticky pracovať, kapitalisticky zarábať a žiť “ !

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

Slovenskí slniečkári už vyzbierali na SMRTIACE zbrane milión ! /Hurá ?/

18.04.2024

A ešte sa s tým chvascú. Verejnoprávna RTVS je celá bez seba, že môže propagovať akciu, ktorá sa sama považuje za protivládnu. Slovenskí slniečkári -súkromné osoby ale najmä vedenia a majitelia bohatých esetiackych firiem majú z čoho dávať. A tak dávajú. Dávajú peniaze na tank, na ručný raketomet, na sadu delostreleckých nábojov. Dávajú peniaze na zbrane pre [...]

Dobrá správa pre PS, Olano a SaS

16.04.2024

Všimli ste si to ? Koalícii Smer, Hlas a SNS sa podarilo splniť predvolebný sľub o znížení cien potravín, o poklese inflácie a oživení investičnej výstavby. Dobrá správa pre Šimečku, Matoviča, Grohlinga – či nie ? Aspoň trocha útechy pre občanov pred tým, než Kamenický a spol. začnú realizovať tvrdý no nevyhnutný reštrikčný masaker…. Zatiaľ je to [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 757
Celková čítanosť: 2819249x
Priemerná čítanosť článkov: 3724x

Autor blogu

Kategórie