Založ si blog

Srbi a Sofiina voľba: podá Vučič demisiu ?

Tento článok nebude o Čaputovej, ani o Matovičovi, ani o Putinovi. Bude na zdanlivo nezaujímavú srbskú tému. Podľa mňa však ide aj o slovenskú a ruskú tému. Veď posúďte sami.

Srbský prezident Vučič včera naznačil, že je pripravený podať demisiu, aby pre Srbsko získal drahocenný čas. Západ totiž v hysterickom vojnovom ošiali pritlačil na hrdlo Srbie a žiadu ju, aby sa „blitzschnell“ rozhodla, či chce byť v totálnej obchodnej, politickej a vojenskej izolácii alebo prikývne na vstup Kosova do Organizácie spojených národov. Inak povedané, že Srbsko kapituluje a uzná svoju separatizovanú provinciu za samostatný štát.

Vučič vyhlásil, že Západ zoči voči vojne USA a NATO s Ruskom stratil so Srbskom trpezlivosť. Vojna si vyžaduje pokojný tyl, pokojné zázemie, uprataný zdaný dvor. Západ za svoj zadný dvor považuje aj Západný Balkán a v rámci toho aj Srbsko. Západ chce pred totálnym vyhrotením konfrontácie s Ruskom Srbov prinútiť, aby sa poddali a začlenili sa medzi ostatných východoeurópskych sluhov Západu. Ak tak Srbi neurobia, zaplatia za to biedou, zaostalosťou, úplnou ignoranciou a izoláciou. Ba možno aj ďalším „humanitárnym bombardovaním“ a stratou území /Sandžak, Vojvodina…/.

Vučič má na výber: buď uvrhne /odmietnutím uznania nezávislého Kosova/ srbské rodiny, ženy, deti, penzistov do priam genocídnej biedy a zaostalosti, alebo zradí vlastné srbské dejiny, a opľuje si vlastnú srbskú dušu. Ťažká voľba. Hovorí sa jej aj Sofiina voľba-keď si treba vybrať medzi dvoma rovnako veľkými zlami to, ktoré je predsa len o milimeter menšie. Vučič v takejto situácii možno zvolí rezignáciu. Zvolí záchranu vlastnej individuálnej duše pre zločinom vlastizrady.

Vučič si myslí, že po jeho rezignácii chvíľu potrvá, kým sa nájde quisling, vlastizradca, ktorým bude ochotný pokoriť sa pred pánmi zo Západu. Alebo kým sa nájde bohatier s väčšími guľami, ako má Vučič a ktorý sa vzoprie. A presvedčí srbský národ, že je lepšie zachovať si hrdosť, vernosť dejinám, hoci aj živoriť, biediť, byť ohradený železnou oponou, – než sa vzdať a zaradiť sa medzi otrokov.

Vučič hrá o čas. Vie, že aj o osude Srbska sa rozhoduje na ukrajinskom fronte. Vie, že jedna mocná zimno-jarná ruská ofenzíva môže všetko zmeniť. Nielen napr. pre Slovensko, ale aj pre Srbsko. Vydrží Vučičovo malé 7 miliónové Srbsko dovtedy ten obrovský tlak miliardového po zuby ozbrojeného Západu ? Stihnú Rusi dosiahnuť mier dovtedy, dokedy Západ Srbov nezlomí ?

Priatelia, – viete na túto otázku odpoveď ? Ak áno, potom mi ju prezraďte. Nikdy vám to nezabudnem.

Ako to teda vlastne chcete, pani Miriam Lexmanová ?

27.03.2024

Pani Miriam Lexmanová, europoslankyňa za KDH včera vyjadrila veľkú nespokojnosť s tempom rozvoja infraštruktúry spájajúcej centrá ekonomického rozvoja so slovenským vidiekom. Pani Lexmanová svoje vyjadrenie okorenila starým fórom o tom, že my Slováci sme pri výstavbe ciest, mostov a pod. takí pomalí a neschopní, – že kým my ešte len klepkáme na základný kameň, [...]

Čaro nechceného na včerajšej TB Šutaja-Eštoka

26.03.2024

Včera mal TB k aktuálnej bezpečnostnej situácii /po masakre v Crocuse/ slovenský minister vnútra Šutaj-Eštok. V súvislosti s najväčšími kresťanskými sviatkami – Veľkou nocou oznámil, že polícia prijme zvýšené opatrenia, zamerané na prevenciu terorizmu na veľkých náboženských zhromaždeniach. TB narušila jedna pani z televízie Markíza, ktorá zabudla, že je [...]

Prečo nejaký admin nemaže prítomnosť novinárov-aktivistov na TB vládnej koalície ?

25.03.2024

Nápad mazať politicky nepríjemné články je skvelý. Pre autora blogov osobitne príjemný, najmä ak sa to deje neférovo. Ja mám s tým len dnes trojnásobnú skúsenosť. Napriek tomu nereptám. Dokonca odporúčam, aby sa mazanie čiže cenzúra v médiách ešte viac rozšírila. Napríklad aj na novinárov-aktivistov, ktorí zabudnú, čo je ich profesionálna povinnosť a [...]

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 742
Celková čítanosť: 2760339x
Priemerná čítanosť článkov: 3720x

Autor blogu

Kategórie