Založ si blog

Brešte na RTVS po slovensky !

Ako starý psičkár sa teším na novú reláciu STV, venovanú súžitiu psov a ľudí. Verím, že ju bude sledovať veľa ľudí a že sa kultúra psičkárenia u nás aj vďaka nej zvýši. Lebo psičkárenie je, či sa to niekomu páči alebo nie, druhom kultúry, súčasťou nášho spôsobu života v 21.storočí.

Súčasťou kultúry kultúrneho človeka je ale aj kultúra jazyka, ktorým sa dorozumievame a stýkame na verejnosti. Osobitne v oficiálnych, verejnoprávnych médiách. V tomto ohľade sa však chystanej relácii tak trochu obávam. Mám zlé tušenie, že z jazykového hľadiska to bude zase čosi pre rečových lajdákov, nedbajov, pobehajov. „Upútavkový“ rozhovor „pionierskej vedúcej“ Petry Bernasovskej s tvorcom formátu a producentom mladým pánom Kaminským totiž neveští nič dobré.

Pán Kaminský sa živí jazykom, dokonca je vraj aj v tomto smere univerzitne študovaný. Obávam sa, že študoval na zlej škole. Aj keď to bola FF UK. No možno na vine nie je škola. Možno tam študoval veľmi dávno a on odvtedy naučené pozabúdal. Možno je to jednoducho lajdák, ktorý chodí na operu v špinavých vyčaptaných papučiach. Možno sa chce svojim darebáckym jazykovým prejavom iba štylizovať – tak ako keď sa slečna predvádza v nových džínsach s dierami na stehnách. Ktovie.

Tak či onak, prosím ctených čitateľov, aby si z inak iste zaujímavej relácie nebrali zlý jazykotvorný príklad. A aby vedeli, že v kvalitnej slovenčine sa niektoré veci a javy označujú inak, než to jeden z autorov relácie predviedol alebo ešte predvedie.

Takže aspoň pár príkladov:

  • pamlsek je po slovensky maškrta,
  • vodítko je po slovensky vôdzka,
  • fenka je po slovensky sučka alebo suka,
  • vyvenčiť psíka je po slovensky vyvetrať psíka,
  • venčenie psíka je po slovensky prechádzka so psíkom,
  • natáčenie záberov so psíkom je po slovensky nakrúcanie alebo nahrávanie záberov so psíkom,
  • hodný psíček je po slovensky dobrý psíček,
  • prines klacek je po slovensky dones papek, paličku,
  • upatlaný pes je po slovensky zafúľaný pes,
  • pes čo kúše je po slovensky pes čo hryzie,
  • pes čo šteká je po slovensky pes čo breše,
  • pes čo sa cpe do dverí je pes, čo sa pchá do dverí, a pod.

Pán Kaminský sa chváli, že mu slovenčina v škole išla. No neviem, náš učiteľ slovenčiny by ho za takúto slovenčinu pred triedou aj do zadku nakopal. Bolo by to nepedagogické, ale účinné.

Nič v zlom. Na seriál o súžití psíkov a ľudí sa teším. A som rád, že sa ho pánovi Kaminskému podarilo v STV presadiť. Držím mu palce. Nech sa zlepší v slovenčine a nech nás vo svojej relácii pozabáva a poučí. Ešte raz, – nech sa seriál vydarí !

„Súžitie“ Bombica s Havranom na STVR – možné či nemožné ?

12.06.2024

Nebuďme ako oni. Vymeňme Machaja za niečo, čo má aspoň trochu manažérske schopnosti. Vymieňajme. No netrhajme aj s koreňmi. Bolo by mi totiž smutno za inšpiráciou, akú predstavujú múzy typu Jančkárovej, Frindta, Havrana, Makaru a pod. Keby bolo na mne, ponechal by som im priestor niekde na dvojke alebo v menej exponovanom čase. Nech vyvažujú to, čo prinesú do vysielania [...]

Matovič kritizuje Šimečkovu progresívno-liberálnu totalitu

10.06.2024

„Progresívne Slovensko musí poraziť Smer !“- Takúto protificovskú ideovú a mobilizačnú totalitu kritizoval včera pri rozbore výsledkov volieb do EP predseda hnutia Slovensko Igor Matovič. Podľa neho je takéto uvažovanie a konanie slovenských opozične naladených voličov krátkozraké a škodlivé. – Výnimočne mu musím dať za pravdu. Akékoľvek nesúrodé [...]

Víťazstvo Šimečku, ktoré Smer, Republiku a Hlas nadmieru poteší

09.06.2024

Gratulujem progresívnym liberálom k víťazstvu v eurovoľbách. Konečne sa slniečkárom podarilo vyšolíchať po sérii prehier aspoň jedno víťazstvo. Je to víťazstvo totálneho zjednotenia všetkého, čo malo progresívne ruky a liberálne nohy a čo sa takmer do posledného priaznivca objavilo pri volebných urnách. Je to víťazstvo, za ktoré liberáli z SaS a Demokratov [...]

dennik N versus Smer

Na 'smerákov' sa z podcastu Denníka N valila spŕška nadávok. Takto zmier nevyzerá, ohradili sa. Šéfredaktor sa bráni, že to bola satira

16.06.2024 15:39

Po množstve nadávok, ktoré zazneli z mediálneho podcastu na členov strany Smer sa smeráci pýtajú, či takto má vyzerať zmierenie.

vojna na Ukrajine, mierový summit vo Švajčiarsku, Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj získal 85 podpisov pod deklaráciu z mierového summitu. Viaceré veľké krajiny sa nepripojili

16.06.2024 14:43

Účastníci prvého summitu o mieri na Ukrajine vyzvali na návrat detí deportovaných Ruskom a na zapojenie "všetkých strán" do mierového procesu.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini: Chcem byť silnou hlavou štátu, využijem svoje politické skúsenosti

16.06.2024 14:07

Nový prezident Peter Pellegrini považuje za svoju výhodu skutočnosť, že ako prvý politik v novodobej histórii zastával všetky tri najvyššie politické funkcie.

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 776
Celková čítanosť: 2921934x
Priemerná čítanosť článkov: 3765x

Autor blogu

Kategórie