Založ si blog

Fico zaúčal Letanovskú

Neviem, čo viedlo televíziu JOJ k tomu, aby do diskusie „Na hrane“ vo štvrtok večer zavolala do diskusie trojnásobného premiéra R.Fica s politickým outsiderom pani Letanovskou, čerstvou volebnou jednotkou strany Demokrati. Neviem, čo viedlo JOJku k tomu, aby do diskusného súboja nasadilo predstaviteľa Smeru, ktorá má takmer desaťkrát vyššie preferencie, než jej diskusný oponent – strana Demokrati. Bol to nezáujem alebo strach predstaviteľov ostatných donedávna vládnucich strán ísť do súboja s Ficom ? Bola to naopak snaha tv JOJ nepriamo dehonestovať Smer tak, že jej pridelila politického outsidera ? Bola to kalkulácia s tým, že „mačo“ Fico sa v diskusii s odborne a politicky nepripravenou súperkou dá strhnúť k negalantným, zosmiešňujúcim či dokonca sexistickým výrokom ? K takým Ficovým výrokom, ktoré by sa dali v týchto časoch, keď sa feminizmus zmocnil médií, propagandisticky zneužiť ?

Osobne sa nazdám, že zámerom JOJky bola práve tá naposledy spomenutá motivácia. Nazdám sa, že tu išlo o vyprovokovanie “ mača“ Fica k prejavom odborného vyvyšovania sa nad útlu ženu, nad milú pani doktorku Letanovskú z onkológie. Prezrádzali to jemne rozhorčené poznámky moderátorky i Letanovskej samotnej, ktoré v každom Ficovom prejave nesúhlasu so svojou oponentkou videli „nedžentlmenskosť“ a typické chlapácke drsniactvo.

Obdivujem R.Fica, že zo všetkých provokačiek vyslalomoval bez trestných bodov. Obdivujem ho, že na všetky odborne naivné, neprofesionálne výroky pani Letanovskej odpovedal R.Fico láskavým a trpezlivým vysvetľovaním ekonomických faktov a politologických súvislostí. Typickou bola napr. Letanovskej naivná poznámka, že nám už bude lepšie, lebo ministerstvo financií dnes poskytlo prognózu nižšej inflácie v budúcom či ďalšom roku. Preto si mladí ľudia pokojne môžu brať hypotekárne úvery aj s 5-6-7% úrokmi, – lebo ich pri raste ekonomiky a pri poklese inflácie budú môcť hravo splácať. A preto smerácke zákony, ktoré mali mladým ľuďom s hypotékami pomôcť sú iba zbytočne minuté štátne peniaze. Fico sa nad toľkou naivnou dôverou Letanovskej v nezáväznú odorovskú prognózu iba láskavo pousmial. A poznamenal, že by bol ako človek rád, ak by sa prognóza á la matovičovské „dobre bude“ reálne naplnila, no štát sa na ňu spoľahnúť nemôže a musí prijať opatrenia aj pre prípad, že sa veci nezlepšia-ba možno ešte zhoršia.

R.Fico pôsobil v celej diskusii ako láskavý profesor vo výchovnom rozhovore so svojou žiačkou. Pôsobil trpezlivo aj vtedy, keď touto žiačkou lomcoval pubertálny vzdor a trucovité zakrývanie si očí pred holými faktami..

Nech už bolo akokoľvek, politickí fajnšmekri si z nerovného súboja profesora Fica so študentkou Letanovskou veľa neodniesli. R.Fico v diskusii znovu potvrdil, že je najlepšie pripraveným politikom, schopným vyviesť Slovensko z trasoviska súčasnej politickej situácie u nás doma, v Európe i vo svete. Nuž a pani Letanovská ? Dúfajme, že sa z diskusie s Ficom poučí a zvolí si v budúcnosti také osobné ciele, ktoré budú primeranejšie jej skutočným osobnostným spôsobilostiam. A že neprežije život spôsobom, ktorý z nej spraví zatrpknutú podpichovačnú lúzerku. Plnú zlosti z nenaplnených ambícií.

Občianska „vojna“ včera na Bradle

05.05.2024

Čo je to za človeka, ktorý sa vyberie z BA 100 km iba preto, aby si išiel zapískať a zahulákať na politika, ktorého nenávidí ? Čo je to za nenávisť, ktorá človeka núti obetovať pekný sobotný deň iba kvôli prejavu nenávisti voči inému človeku ? Program spomienkového podujatia na Bradle bol jasný. Dopredu sa vedelo, že tam vystúpia rečníci z vládnej koalície: [...]

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

Rómske deti / Rómovia / Róm /

Prieskum: Žiaci z marginalizovaných rómskych komunít by sa podľa 60 % Slovákov mali vzdelávať oddelene

05.05.2024 20:02

Prieskum CEEV Živica a Teach bol uskutočnený v spolupráci s prieskumnou agentúrou Focus vo februári 2024 na vzorke 1025 respondentov.

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 764
Celková čítanosť: 2852770x
Priemerná čítanosť článkov: 3734x

Autor blogu

Kategórie