Založ si blog

Palestína povstala proti Izraelu: zajala generála Aloniho ! Akcia je úspešná…

Blízky východ zachvátil vojnový konflikt. Palestínci na lodiach, dronoch, klzákoch, rogalách, po zemi pod zemou tunelmi … a pomocou rakiet udreli na izraelských okupantov. Izrael hlási 760 ranených 41 zajatých izraelských vojakov, 48 padlých izraelských vojakov, stovky nevestných izraelských civilistov, zničenú elektráreň v Aškelone, pouličné boje v izraelských pohraničných mestách a osadách, zničené budeovy v absolútnom centre Tel Avivu…

Ako hlavný tromf ukazujú Palestínčania svetu video, pri ktorom bol zajatý popredný izraelský generál Nimrod Aloni. Mesto Sderot ešte dnes naobed kontrolovali Palestínčania na pickupoch. Palestínske video ukazuje zničenie izraelského tanku Merkava dronom a na iný tank protitankovou riadenou strelou ATGM Kornet ruskej výroby.

Prezident Abbás do sveta deklaroval, že Palestína má právo na sebaobranu proti vraždeniu a lúpežiam zo strany osadníkov a izraelských ozbrojených zložiek.. Palestína má právo vzoprieť sa nezákonnej okupácii svojej tisícročnej domoviny. Všetci slobodomyseľní a spravodliví ľudia dnes musia Palestínu podporiť v ich zákonnom boji za prežitie a za slobodu.

Nepochybujem o tom, že sa tento konflikt skončí ďalším masakrom, ďalším zločinom Izraelcov proti Palestínčanom. Nepochybujem o to, že tzv. civilizovaný svet Západu sa pridá na stranu izraelských zločincov. Nepochybujem o tom, že svetová verejnosť sa bude zase iba pasívne dívať na tisícky zabitých palestínskych bojovníkov, palestínskych civiliov, žien, detí a starcov. Nepochybujem o tom, že EU, ktorá mesiac čo mesiac posiela fašistickému banderovskému režimu na Ukrajinu miliardy eur – nepošle skutočným bojovníkom proti okupácii-Palestíncom, ani náboj, ani euro vojenskej pomoci. Nepochybujem, že hrdinské činy, v ktorých dnes palestínski bojovníci kladú na oltár vlasti svoje životy, nepostačia. No napriek tomu by bolo zbabelé nezdvihnúť hlas na ich podporu.

Zdanlivo nezmyselný boj pár stoviek Palestíncov proti státisícovej supermodernej izraelskej armáde má svoj význam. Palestínci v tomto boji nebojujú iba za seba. Bojujú za transcendentálnu večnú entitu ľudskej civilizovanosti. Bojujú za nadnárodnú hodnotu pravdy a spravodlivosti. Palestínci v tomto zmysle bojujú aj za nás, utláčanú časť Európy, – aj za nás Slovákov. Nech je preto posvätený takýto boj – boj za slobodu, za humanitu a za právo na vlastnú existenciu.

Palestínci bojujú tento boj ako celý národ. Nejde o akciu akejsi teroristickej organizácie /aj keď sa to Západ bude usilovať všemožne to takto falzifikovať/. Ide o boj celého národa proti okupácii. Celý národ nemôže byť teroristický. Teroristami sú tí, čo mu odopierajú právo na existenciu, – hoci Palestíncom toto právo potvrdili viaceré rezolúcie BR OSN a VZ OSN. Medzinárodné právo je na strane Palestíny.

Izraelci súčasné povstanie Palestíncov napokon utopia v krvi. No nezvíťazia. Skôr či neskôr zvíťazí spravodlivosť a sloboda hrdinského ľudu Palestíny.

„Súžitie“ Bombica s Havranom na STVR – možné či nemožné ?

12.06.2024

Nebuďme ako oni. Vymeňme Machaja za niečo, čo má aspoň trochu manažérske schopnosti. Vymieňajme. No netrhajme aj s koreňmi. Bolo by mi totiž smutno za inšpiráciou, akú predstavujú múzy typu Jančkárovej, Frindta, Havrana, Makaru a pod. Keby bolo na mne, ponechal by som im priestor niekde na dvojke alebo v menej exponovanom čase. Nech vyvažujú to, čo prinesú do vysielania [...]

Matovič kritizuje Šimečkovu progresívno-liberálnu totalitu

10.06.2024

„Progresívne Slovensko musí poraziť Smer !“- Takúto protificovskú ideovú a mobilizačnú totalitu kritizoval včera pri rozbore výsledkov volieb do EP predseda hnutia Slovensko Igor Matovič. Podľa neho je takéto uvažovanie a konanie slovenských opozične naladených voličov krátkozraké a škodlivé. – Výnimočne mu musím dať za pravdu. Akékoľvek nesúrodé [...]

Víťazstvo Šimečku, ktoré Smer, Republiku a Hlas nadmieru poteší

09.06.2024

Gratulujem progresívnym liberálom k víťazstvu v eurovoľbách. Konečne sa slniečkárom podarilo vyšolíchať po sérii prehier aspoň jedno víťazstvo. Je to víťazstvo totálneho zjednotenia všetkého, čo malo progresívne ruky a liberálne nohy a čo sa takmer do posledného priaznivca objavilo pri volebných urnách. Je to víťazstvo, za ktoré liberáli z SaS a Demokratov [...]

vojna na Ukrajine, Rusko

BBC: Ruská armáda má kavalériu 21. storočia. Z motoriek

16.06.2024 08:55

Ruská armáda na ukrajinskom bojisku čoraz častejšie používa ľahkú techniku - motocykle a terénne vozidlá rôznej konštrukcie.

Izrael, Palestína, Pásmo Gazy

Izrael pozastaví každý deň boje na 11 hodín. Majú to byť 'taktické' prestávky na uľahčenie humanitárnej pomoci

16.06.2024 08:11

Izraelská armáda v časti južného Pásma Gazy každý deň na 11 hodín pozastaví vojenské operácie, aby uľahčila dodávky humanitárnej pomoci.

Čína, Si Ťin-pching v Elyzejskom paláci

USA sa nás snažia vyprovokovať k útoku na Taiwan, povedal podľa FT čínsky prezident von der Leyenovej

16.06.2024 07:35

Washington sa snaží Čínu vyprovokovať dodávkami zbraní na Taiwan aj inými krokmi, sú presvedčení viacerí v Číne.

Taliansko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Rishi Sunak, Volodymyr Zelenskyj

ONLINE: Zelenskyj je odhodlaný vzdorovať roky, podľa New York Times to povedal európskemu kolegovi

16.06.2024 07:00, aktualizované: 08:32

Ak nepostúpime teraz, tak to skúsime o rok, aj ďalší a ďalší. Podľa The New York Times to povedal Zelenskyj súkromne európskemu politikovi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 776
Celková čítanosť: 2921757x
Priemerná čítanosť článkov: 3765x

Autor blogu

Kategórie