Založ si blog

Chamtivosť a pomstivosť Danka a spol. ohrozuje vládnu koalíciu. Áno, ale je to všetko len vina dankovcov ?

Dlho som s článkom tohto typu váhal. No už sa ďalej nedá. To čo vyvádza v médiách A.Danko, to už uráža nielen jeho koaličných partnerov ale do značnej miery dezorientuje aj voličskú základňu koalície. Ale poďme po poriadku.

1/ Danko a spol. sa do NRSR dostali s odretými ušami. Miesto toho, aby začali robiť politiku, ktorá zvýši ich volebných cca 5% na vyššie úrovne, začali dankovci závidieť Smeru a Hlasu ich poslaneckú silu a rezorty, ktoré na jej základe získali.

2/ Frustráciu z politickej slabosti sa dankovci pokúsili riešiť siláckymi krokmi voči koaličným partnerom. Smer a Hlas ustúpili a prihodili SNS bonusy nad rámec ich volebného výsledku. Išlo napr. o tvrdošijné navrhovanie Huljaka za ministra či ponechanie rodičovského dôchodku /hoci za cenu výrazného zvýšenia deficitu/. Koaliční partneri súhlasili aj s tretím Dankovým želaním -vznikom kontroverzného ministerstva športu a turizmu. Ústretové kroky Smeru a Hlasu voči SNS sa však u Danka, Tarabu a Huljaka nestretli s porozumením. Naopak, dankovci ich zobrali ako mäkkosť Pellegriniho a Fica. A stupňovali nároky.

3/ Kandidatúra a event. odchod Pellegriniho na post prezidenta dodali Dankovcom chuť k revízii volebných výsledkov a ku požadovaniu takých pozícií vo vláde, aké by sa nerovnali ich 5% ale minimálne 10% hlasov. Danko ponúkol Pellegrinimu podporu v prezidentskej kampani, no nie z koaličnej solidárnosti ale za tvrdý obchod. Dankova predstava bola, že Saková vymení zvoleného prezidenta Pellegriniho na poste predsedníčky parlamentu a na jej vplyvné a lukratívne miesto ministra hospodárstva pôjde dankovec Taraba. Následne na uvoľnené miesto ministra životného prostredia po Tarabovi pôjde ďalší dankovský predátor – Huljak. Ak by s týmto Pellegrini v decembri súhlasil, dnešné spochybňovanie spôsobilostí Pellegriniho zastávať post prezidenta by neexistovalo.

4/ Pellegrini /a v pozadí aj Fico/ plán dankovcov odmietli. Nevideli dôvod, prečo by mali mať Hlas z 15% a Smer z 22% hlasov vo vláde iba po 6 ministrov a 5% SNS až 4 ministrov. – No a od tohto momentu začala svätá vojna dankovcov proti Pellegrinimu. Pellegrini, ktorý by v prípade odovzdania ministerstva hospodárstva dankovcom bol ideálny kandidát za prezidenta aj pre SNS, sa zo dňa na deň stal neschopný riadiť prezidentský úrad a morálne nespôsobilý zradca. Danko od tohto momentu svoje útoky na Pellegriniho graduje. Dostal sa do rétorickej vývrtky, ktorú už psychicky nie je schopný hamovať a je iba otázkou času, kedy vyletí z koaličnej trajektorie a s poriadnym hlukom rachne niekde mimo.

5/ Jarmočná racionalita dankovcov nie je jediná vec, ktorá im dodáva vnútornú silu ísť do konfliktu a ničiť pevnosť súčasnej vlády. U Danka sú racionálne dôvody k útokom na Pellegriniho spojené aj s emocionálnymi. Danka -použijúc jeho slovník, „nasralo“, že Pellegrini jeho kšeftovanie s ministerstvami odmietol povýšeneckým spôsobom. S Dankom v podstate nerokoval. Sucho a neľútostne ho odkázal na číselný výsledok volieb. Márnomyseľného revúckeho „génia“ to veľmi, veľmi urazilo. Druhá citová rana od Pellegriniho prišla po Dankovej autohavárii. Tu sa Pellegrini opäť nedokázal prinútiť k nejakému súcitu. Zas len chladne konštatoval, že ak sa potvrdí porušenie zákona, bude Danko musieť znášať politickú i trestnoprávnu zodpovednosť. – Nuž, po takýchto dvoch citových ranách sa Dankova teraz už aj pomstychtivosť voči Pellegrinimu stala klinická. Prekročila medze bežnej politickej žiarlivosti a zmenila Dankovo hostilné správanie voči Pellegrinimu za výrazne patologické.

6/ Popri všetkých negatívach súčasnej aktivity dankovcov si však netreba idealizovať ani správanie sa Pellegriniho /ev. v pozadí aj Fica/. Danko má pravdu, keď hovorí, že v NRSR treba pred všetko /vrátane novely trestného zákona/ predradiť schválenie nového rokovacieho poriadku NRSR. Striktný rokovací poriadok, regulujúci dĺžku diskusných príspevkov, znemožňujúci väčšinu obštrukcií, napr. čítanie „pozmeňovákov“ a „faktických poznámok“ by rokovaniam NRSR prinavrátil ich vecnosť a legitímnosť. Ak by takýto poriadok dostal do rúk rigorózny neústupčivý predseda NRSR, slovenský parlament by bol znova funkčný. A tak, ako vraví Danko, raz dva by schválil nielen novelu trestného systému, ale aj stavebný zákon, zákon o financovaní MVO, o organizačných zmenách v RTVS a pod.

7/ Čo s týmto všetkým ? Dá sa ešte vládnutie tejto koalície zachrániť, alebo sa oddáme fatalizmu a necháme „nasratému“ Dankovi, nech ďalej rýpe a nech tak dlho očakávanú koalíciu ľavicových a národných síl pošle kamsi histórie ? Nazdám sa, že sa to všetko ešte dá udržať pri živote. Dobrým znamením je, že Danko prisľúbil -aj keď vraj proti svojej vôli- že za Gašparom navrhnuté vládne pozmeňováky v trestnej novele ZAHLASUJE AJ SNS. Rozpory medzi Dankom a Pellegrinim by teda Lipšicov Úrad špeciálnej prokuratúry a Lipšicov model drakonických trestov nemali zachrániť. Šancou pre vládny reštart by bolo prijatie Dankovho návrhu na urýchlenú zmenu rokovacieho poriadku parlamentu-a to ešte pred prezidentskými voľbami. Tak, ako to Danko požaduje, -ihneď po schválení zmien v trestnom práve. Do tretice by sa ako soľ žiadalo osobné rokovanie Danka s Pellegrinim – medzi štyrmi očami resp. za účasti Fica či iného mediátora zo Smeru.

Nech je akokoľvek, Danko a spol. ale aj ostatní predstavitelia koaličných strán by si mali uvedomiť, o čo sa hrá. Nehrá sa iba o Dankov trest za autonehodu, nehrá sa iba o Pellegriniho prezidentúru. Hrá sa o Slovensko. Hrá sa o našu budúcnosť. Akýkoľvek hazard v tejto hre by na Slovákov dopadol veľmi bolestivo. Ak by k nemu predsa len došlo, história si navždy zapamätá, kto tento event. tragický hazard spôsobil. História nezabúda.

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

Ďalší Čaputovej škandál s vyznamenaniami-azda už posledný…

01.05.2024

Včera slovenský prezident /prezidentka/ zase -ako kedysi v Bystrici, rozdal pár plieškov. Nie ako kompenzáciu za nezbúranie Bystrice, nie ako v roku 1944. – Avšak tí, čo si teraz pliešky pripnú hruď, s ničením Slovenska majú mnohé spoločné. Takmer bez výnimky ide o politické figúrky, ktoré škodili kde mohli, len aby zabránili vzniku samostatného Slovenska. Kto sú [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 763
Celková čítanosť: 2848102x
Priemerná čítanosť článkov: 3733x

Autor blogu

Kategórie