Založ si blog

Holandská hanba na Slavíne

Bol som včera na Slavíne, aby som si pripomenul oslobodenie hlavného mesta Slovenska Bratislavy od okupačnej nemeckej armády. Spolu so mnou tam, napriek nevľúdnemu silnému vetru bolia asi 2 tisícky Slovákov.

Neboli iba z Bratislavy. Niektorí sem prišli zo vzdialenejší častí Slovenska. Bolo to prirodzené, veď oslobodenie hlavného mesta je vždy a všade symbolickým oslobodením celej krajiny, -teda i oslobodenie Bratislavy nebolo iba oslobodením jedného mesta ale v skutočnosti celej krajiny. Informácia, že na oslavu na Slavín neprišli len Bratislavčania ale aj Slováci na autobusoch z vidieckeho Slovenska nie je trápnosť ani dôvod ku korčekovskej škodoradosti , ale naopak dáva udalosti punc celonárodného významu a slávy.

Na pripomienke 79 výročia oslobodenia sa na Slavíne nezúčastnili len Slováci, ale aj občania iných štátov a ich politickí zástupcovia. Medzi nimi najmä veľvyslanec z Ruskej federácie, z Bieloruska, z Kazachstanu a z Azerbajdžanu. Hlboko urážlivé, najmä voči obetiam, ktoré ležia na Slavíne alebo na iných vojnových cintorínoch je, že sa na pripomienke nezúčastnili zástupcovia Ukrajiny, Česka, Poľska, Francúzska, Bulharska, Rumunska, Pobaltia…Synom a dcéram týchto krajín, ktoré padli aj za slovenskú slobodu, bolo včera zo strany ich veľvyslancov ublížené. Veľvyslanci z rodných krajín nimi pohrdli, zneužili ich v nepekných politických hrách. Hanba im.

Medzi veľvyslancov, ktorí sa včera voči sovietskym ale aj vlastným obetiam boja proti nemeckej rozpínavosti hanebne postavili patril aj veľvyslanec Holandska. Holandska ? Áno aj Holandska.

Prečo ? Pretože, verte alebo nie ale sovietska Červená armáda resp. jej vojaci sa podieľali aj na oslobodzovaní Holandska. To, že Červená armáda oslobodila rozsiahle oblasti Nórska a aj územia Dánska /ostrov Bornholm/ sa u nás vie veľmi málo. Ešte menej sa ale vie o tom, že vojaci zo Sovietskeho zväzu obetovali takmer tisíc životov za slobodu Holandska.

Padlí občania Sovietskeho zväzu mali tesne po vojne v Holandsku niekoľko vojnových cintorínov. Často ležali na nich spolu s vojakmi z USA, Kanady, Británie, Francúzska…Po rozbehu studenej vojny bola ich prítomnosť na spojeneckých cintorínoch nepríjemná a tak ich Holanďania exhumovali a sústredili na cintoríne v Leusdene. Tu ich leží minimálne 865. Cintorín v časoch studenej vojny chátral. Až po rozpade ZSSR vypočuli holandské úrady prosbu úradov Ruskej federácie a vojnový cintorín pre občanov býv.ZSSR zrekonštruovali. Pôvodné plány boli urobiť z cintorína tzv. Poľa slávy sovietskych vojakov, naozaj dôstojný pamätník. Bohužiaľ, realizácia takýchto plánov sa znovu zastavila. Vypukla totiž nová studená vojna. Sovieti či Rusi zase začali byť nepríjemní, – nielen za živa ale aj po smrti…

Na cintoríne Leusden ležia vojnoví zajatci, umučení alebo popravení v neďalekom koncentračnom tábore Ameersfort. Leží tu 77 sovietskych vojakov, popravených v druhej najväčšej masovej poprave, aká sa v Holandsku udiala počas 2.sv.vojny. Ležia tu zajatci, pracujúci ako otroci v holandských zbrojovkách slúžiacich Nemcom. Ležia tu aj takmer 2 stovky sovietskych vojakov /prevažne Gruzíncov, Azerbajdžancov a občanov z krajín Strednej Ázie/, ktorí sa počas vojny vzbúrili proti nemeckým väzniteľom a dva týždne chabo ozbrojení odolávali presile jednotiek SS, pokým nepadli do posledného muža.

V Leusdene ležia všelijakí občania ZSSR. Nielen Rusi, ale aj Bielorusi, Ukrajinci, občania z Kaukazu či Strednej Ázie. Komunisti i nedávni bielogvardejci, veriaci kresťania, moslimovia, židia i ateisti. Jednoducho ležia tu občania veľkého Sovietskeho zväzu. – Tak ako na Slavíne, kde popri Rusoch ležia aj Bielorusi, Ukrajinci, Kaukazania, Ázijci…Spoločné pre túto multinacionálnu spoločnosť, na Slavíne či v Leusdene je, že bojovali vo svätej vojne za svoju vlasť – a zároveň bojovali aj za slobodu ostatných Nemcami ujarmených národov.

Vojaci ležiaci v Leusdene či na Slavíne, na rumunskom vojenskom cintoríne vo Zvolene, vojaci a partizáni, ktorých pripomínajú pamätníky pri H.Beňadiku, na dunajskom nábreží v Bratislave, či pri Váhu pod Strečnom nepolitiziovali. Bojovali za spoločnú vec a vyhrali. Patrilo by sa, aby im predstavitelia z ich rodných krajín, existujúcich aj vďaka ich víťazstvu, poskytli dnes aspoň to najminimálnejšie minimum. Bolo by dobré, keby im aspoň vzdali úctu. A postáli na chvíľu pri ich hroboch.

Bolo by dobré, keby im Česi, Poliaci, Francúzi …a áno, aj Holanďania miesto úcty a piety nerobili aspoň hanbu.

Hystéria=program „našej“ opozície

27.04.2024

PS,SaS a spol. sa po aprílovom volebnom K.O. už trochu pozviechali a hneď na budúci týždeň chystajú jedinú vec, ktorú vedia: stretávku bratislavských „raplov“, hysterikov na jednom z centrálnych námestí. Každému aspoň trochu politicky gramotnému človeku je jasné, že ide o súčasť opozičnej predvolebnej kampane do eurovolieb. A pretože opozičné strany svojim [...]

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

ocenenie, prezidentka, Andrej Matišák

Prezidentka ocenila redaktora Pravdy. Čaputová odovzdala Matišákovi medailu súvisiacu s výročím vstupu do NATO a EÚ

30.04.2024 16:35

Prezidentka Slovenskej republiky sa poďakovala 28 osobnostiam za ich prínos v kontexte členstva štátu v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

parlament, fico

Nájde sa 90 poslancov? Gašpar zhodu pri ústavných sudcoch neočakáva. Opozícia hovorí, že sa čaká na Ficove rozhodnutie

30.04.2024 16:30

Zástupcovia opozície hovoria o obštrukcii a o tom, že koalícia čaká, či bude sa bude chcieť uchádzať o post aj Robert Fico.

France Macron

Uvidia Parížania Macrona plávať v rieke? Minister spravodlivosti sa nepridá, lebo mu prekáža teplota vody

30.04.2024 15:00

Od leta 2025 umožnia ľuďom zaplávať si v Seine, v ktorej platí zákaz kúpania už od roku 1923. Pozdĺž troch úsekov rieky budú mať k dispozícii šatne i sprchy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 760
Celková čítanosť: 2837386x
Priemerná čítanosť článkov: 3733x

Autor blogu

Kategórie