Založ si blog

Fico a spol. na ÚS drvivo zvíťazili

Tak a je to dokonané. Dnes v noci zase budú labilnejší členovia Progresívneho Slovenska, SaS a OLaNO zaspávať iba vďaka upokojujúcim tabletkám. ÚS im zasadil úder, ktorý je bolestivejší a strategicky silnejší ako bola volebná porážka I.Korčoka. ÚS až na dve veci, týkajúce sa retroaktivity a jednu vec, týkajúcu sa rovnakého zaobchádzania odobril celú smerácku novelu Trestného zákona a odobril tiež zrušenie Špeciálnej prokuratúry. S malými kozmetickými výnimkami Fico a spol. nad súčasnou opozíciou zase pôsobivo zvíťazili.

Z hľadiska opozície je to na šlaktrafenie. Predstavitelia opozície sa zmohli iba na slová o rešpektovaní rozhodnutia ÚS a eufemizované invektívy typu „náš boj za demokraciu a právny štát bude pokračovať“, „z rozhodnutia ÚS som sklamaná“, „rozhodnutie ÚS neprispeje k zušľachteniu spoločnosti“, „rozhodnutie ÚS nie je prospešné pre Slovensko“, „rozhodnutie ÚS oslabí schopnosť štátu bojovať s korupciou“ a pod. Nemenovaný zdroj z okolia Z.Čaputovej vyslovil sklamanie, že sa mnohí členovia ÚS rýchlo prispôsobili novým pomerom a z „Čaputovej ľudí“ sa stali akože „neutrálnymi“. To môže mať vplyv aj na rozhodovanie o ďalších politicky sýtených kauzách…

Rozhodnutie ÚS môže mať rozkladný vplyv aj na tie tisíce opozičných demonštrantov, čo v istom čase každý deň ochotne naplňali bratislavské a iné námestia, čo sa búrili proti „neústavnej“ novele TZ a vraj neústavnému zrušeniu špeciálnej prokuratúry. Opoziční demonštranti chodili na proti-ficovské demonštrácie, lebo ich Šimečka, Kolíková, Krupa, Karas, Holečková, Plaváková , Števulová a spol. presvedčili o svojej pravde. Presvedčili ich o tom, že novely a konania Fica a spol. sú proti pravde, sú nezákonné, nedemokratické a protiústavné. ..

– No dnes – BÁC ! „Pravdu“ opozície ÚS rozbil na prach. Podľa ÚS bola novela TZ a zrušenie ŠP v podstate /až na 3 veci/ v poriadku, v súlade s ústavou, s právnym štátom a demokraciou. – Čo teraz ? Čo z toho vyplýva pre opozičných demonštrantov ? Zamáva to s ich ochotou veriť „pravde“ hlásanej Šimečkovcami, propagovanej v Denníku N, Sme, aktualitách, Markíze, JOJ či RTVS ? Zahanbí sa aspoň polovica z šimečkovských demonštrantov ? Začne byť voči výzvam PS a SaS skeptickejšia ? Prestane tak ľahkovážne chodiť na demonštrácie ? Alebo je fanatizmus u ľudí tohto druhu tak hlboko zažratý v ich dušiach, že zostanú šimečkovskej verzii pravdy naďalej verní ? Nájdu si v rozsudku ÚS svoje zrnká „pravdy“ a budú na ich základe zmysel rozsudku prekrúcať, kombinovať a budú konšpirovať proti Ficovej vláde aj naďalej ?

Politická opozícia sa dnes v reakcii na rozsudok ÚS zmohla iba na trápne vyhováranie, na prázdne trápne slová. Ale čo už opozícii zostáva… Aspoň , že to neprepískla tak ako Gábor Grendel, ktorý požaduje od víťazného ministra spravodlivosti Suska, aby odstúpil. Na takúto absurdnú požiadavku možno povedať iba to, že Gábor Grendel jednoducho nevie dobre po slovensky. Nie je schopný pochopiť zložitejší právnický text v slovenčine.

Rozhodnutie ÚS legitimizuje tie najdôležitejšie legislatívne a exekutívne kroky Fica a spol. -či už v NRSR alebo vo vláde. Ničí starostlivo zosnované pavučiny lží o tom, že Ficovci likvidujú právny štát, že odstraňujú v SR demokratické zriadenie a že sa vyčleňujú z rámca európskych hodnôt. Opozičná piata kolóna Šimečkovcov prišla dnes o najdôležitejšie zbrane, ktorými sa snažila podrývať postavenie SR ako v EU tak v NATO. Rozhodnutie ÚS má aj svoje obrovské finančné benefity. Argumentácia PS, aby EU vzala Slovensku eurofondy a platby z Plánu obnovy bola rozhodnutím ÚS totálne znivočená. EU nebude mať v najbližšom období žiaden dôvod na vyjadrovanie obáv z osudu „právneho štátu“ na Slovensku. /Iste, opozícia si po čase nájde nejakú novú rozprávku o nedemokratickosti a neprávnosti fiovského režimu, no to chvíľu potrvá…/.

Rozhodnutím ÚS získalo Slovensko drahocenný čas. Čas na to, aby miesto mlátenia prázdnej parlamentnej slamy podľa scenára opozície začala vláda riešiť praktické problémy rozvoja SR, aby začala plniť svoju vlastnú pozitívnu budovateľskú agendu.

Rozhodnutie ÚS by malo mať aj svoj výchovný vplyv na opozíciu. Minimálne v tom, aby opoziční politici prestali zahlcovať ÚS podaniami, ktoré na ÚS nepatria. Napr. podaniami o neústavnosti zmeny RTVS na STVR. – Pochopí slovenská opozícia, že jej nespokojnosť s väčšinovými rozhodnutiami parlamentu je politický problém a nie problém ústavnoprávny ? Pochopí opozícia po dnešku, že politickú zmenu v jej prospech ÚS neprinesie ? Pochopí opozícia, že na politiku je tu NRSR, je tu práca s občanmi,…a v konečnom dôsledku sú tu parlamentné či komunálne voľby ?

Slovenská opozícia dnes dostala od ÚS lekciu. Prijme opozícia ponaučenie, ktoré z toho plynie ? Zmení opozícia svoj prístup, prestane hysterizovať, žalovať, intrigovať a začne sa správať konštruktívne ? Zmení sa naša opozícia ? Áno alebo nie ? Čo myslíte, priatelia ?

Sociálna a národná vláda R. Fica dnes znovu vyhrala

03.10.2024

Dnešné hlasovanie v NRSR o konsolidácii verejných financií dopadlo pre vládu R.Fica impozantne. Všetkých 79 vládnych poslancov – bez ohľadu na to, či majú na niektoré podružné veci rovnaký alebo trochu odlišný názor – podporilo vládny program konsolidácie pre rok 2025. Ukázalo sa, že aj po ťažkom roku vládnutia má vládnuca koalícia opraty pevne v rukách. [...]

Včera v Košiciach pochodovalo 40 tisíc neviditeľných ľudí !

23.09.2024

Včera bol v Košiciach občiansky pochod za život a za rodinu. Podľa organizátorov sa na ňom zúčastnilo asi 40 tisíc ľudí a na chodníkoch im tlieskalo aspoň raz toľko ľudí. Spolu pokojne aj 100 tisíc ľudí. Viac ľudí už v Košiciach bolo azda iba pri príchode Horthy Miklósa v 1938. Tí včerajší demonštranti však boli NEVIDITEĽNÍ. Až na malé výnimky sa do [...]

Koho to vlastne Ficova konsolidácia sklamala ?

20.09.2024

Po dlhom čakaní na novinársky „špek“ to predvčerom konečne prišlo. Ficova vláda naznačila, ako sa bude uberať konsolidácia verejných financií a čo bude treba urobiť s obrovským /a rastúcim/ deficitom štátneho rozpočtu. Médiá /samozrejme viac-či menej protivládne/ odvtedy nonstop bombardujú verejnosť tým, že Fico konečne ukázal svoju pravú /asociálnu, [...]

koláž, fotky, mReportér

Zábery na „valiace sa cunami“, ktoré sa prehnalo Horehroním. Pozrite si, ako to vyzeralo

05.10.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Edmundo González, Venezuela

González sa chce vrátiť ako prezident do Venezuely v deň inaugurácie Madura

04.10.2024 23:02

Bývalý opozičný prezidentský kandidát utiekol do Španielska týždeň po tom, čo naňho venezuelské úrady vydali zatykač.

Švédsko Nórsko Rusko bieluha špionážna

Ruská "špionážna veľryba“ nebola v Nórsku zastrelená, podľahla zrejme infekcii

04.10.2024 22:24

Hvaldimir nebol zastrelený - ako tvrdili aktivisti za práva zvierat -, ale podľahol bakteriálnej infekcii.

USA Helene hurikán obete zvýšenie

Hurikán Helene sa stal najničivejším od čias Katriny

04.10.2024 22:01

Podľa najnovších údajov si vyžiadal najmenej 213 obetí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 787
Celková čítanosť: 3027119x
Priemerná čítanosť článkov: 3846x

Autor blogu

Kategórie