Založ si blog

Pozdrav od liptovskej medvedice Mášenky: Hegerovi, Drobnej a Budajovi.

Mášenka bola v ruskej rozprávke dievčatkom. Moja Mášenka je liptovská medvedica. Pred štyrmi rokmi som si ju adoptoval, keď bola asi tak veľká ako náš pes. Keby sme jej nepomohli, zimu by neprežila. Potom sme sa o ňu starali ešte dva roky – až prišiel tohtoročný Máj a Máša sa mi prišla ku chate pochváliť, že je už aj ona ozajstná medvedica a že má prvýkrát v živote deti – dve malinké medvieďatá. Paráda. Žltým práškom zasypaný Liptov hneď pre mňa skrásnel a zasvietil takmer už letnými sviežimi lúčnymi farbami.

Liptáci, tak ako Detvanci a Bystričania sa medve´dov boja. A preklínajú ich. Ešte viac ako medvedov preklínajú však ukrajinských „utečencov“. Nie tých ozajstných, ktorým bolo skutočne treba pomôcť. Ale takých, čo si už pekných pár dní užívajú pohostinnosť napr. v bývalej chate Plastiky Nitra. Chodia si z nej pravidelne do Lidla nakúpiť „muníciu“ a potom sa pod Barancom oddávajú radovánkam a bojujú do nemoty so svojimi démonmi. -Bolo by zaujímavé uskutočniť naozajstný prieskum verejnej mienky o tom, čo si Slováci o ukrajinských „utečencoch“ myslia. Taký reálny, nie taký, ako robí napr. agentúra „AKO“, pravidelne nadhodnocujúca preferencie vládnych strán oproti iným agentúram.

Agentúra Ako má trefný názov. Fakt by ma zaujímalo, ako robí AKO tie svoje prieskumy. Posledný, podľa ktorého je polovica Slovákov spokojná s Edkom Hegerom ako premiérom bol naozaj spektakulárny. Tu na Liptove , ale aj na Horehroní, na Gemeri, na Považí … som sa naživo nestretol s nikým, kto by výsledky prieskumu AKO potvrdzoval. Ktovie ako, ale agentúra Ako takýchto ľudí vypátrala. Vraj sú to Maďari, vysokovzdelaní intelektuáli a návštevníci mestských kaviarní. Slovom,- svojrázna komunita…

Maša by Hegera určite nevolila. Nemá rada zarastených chlapoc s výzorom podpitých pytliakov. Ona má rada skôr hladko oholených ochranárov – napr. Janka Budaja. Mám ho vraj pozdravovať. Je to jediný minister, ktorý si aj vo vláde zachoval konzistentnosť postojov a činov z obdobia spred ministrovania a obdobia výkonu tejto funkcie.

Zajtra pôjdem do Hnúšte položiť veniec jednému z najväčších Slovákov. Jánovi Franciscimu Rimavskému. Tomu, čo prvý použil štúrovskú slovenčinu ako úradnícky a právnický jazyk a čo v 1848-9 patril so zbraňou v ruke k najsmelším hurbanovským bojovníkom. 1.júna bolo 200 rokov od jeho narodenia. „Naše“ ani náhodou slovenské médiá si toto výročie ani nevšimli. Až na blogera z Pravdy /tuším Veleslava/. Ani redaktori z Pravdy špecializujúci sa na kultúru si to nevšimli. Tí si všímajú iné megapostavy „slovenskej kultúry“ – napr. akúsi speváčku Emu Drobnú. To je naozaj drobná speváčka. Taká drobná, že sa zatiaľ ani len po slovensky spievať nenaučila.

Pozývam ju na Liptov. Tu ju moja Mášenka naučí. Takú trávnicu, až z toho v uchu zaľahne. Veru tak.

Maša z Liptova

/Autorom foto je autor textu/.

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

Ďalší Čaputovej škandál s vyznamenaniami-azda už posledný…

01.05.2024

Včera slovenský prezident /prezidentka/ zase -ako kedysi v Bystrici, rozdal pár plieškov. Nie ako kompenzáciu za nezbúranie Bystrice, nie ako v roku 1944. – Avšak tí, čo si teraz pliešky pripnú hruď, s ničením Slovenska majú mnohé spoločné. Takmer bez výnimky ide o politické figúrky, ktoré škodili kde mohli, len aby zabránili vzniku samostatného Slovenska. Kto sú [...]

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

gaza

Izrael dal Hamasu ultimátum: Máte týždeň, potom vstúpime do Rafahu

03.05.2024 20:20, aktualizované: 21:03

Izrael dal palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov.

krym

Do útoku vraj zostávajú dni. Moskva pohrozila Ukrajine a Západu „zničujúcou odvetou“ za Kerčský most

03.05.2024 18:31

Rusko je údajne pripravené zvážiť "seriózne" návrhy o ukončení vojny na Ukrajine, ktoré budú založené na existujúcich skutočnostiach a bezpečnostných obavách Moskvy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 763
Celková čítanosť: 2847716x
Priemerná čítanosť článkov: 3732x

Autor blogu

Kategórie