Založ si blog

Česká tv o banditizme niektorých príslušníkov rómskej menšiny

Včera som už ani neviem či na čt1 alebo čt2 sledoval anti-slniečkársky televízny film Bastardi /2010, režisér Petr Šícha, na motívy T.Magnuseka/. Film som nepozeral celý, takže neviem, či ide o dielo na základe skutočnej udalosti alebo o fikciu, vytvorenú synteticky, na základe viacerých reálnych príbehov. Tak či onak, je to silný film /hoci ho naši a českí slniečkári znosili pod čiernu zem a vďaka sorosáckemu lobby sa v zahraničí, ale ani v SR takmer nehrá/. Kto by film chcel vidieť, dá sa nájsť a odpozerať na youtube.

Film je nielen v ČR ale i na Slovensku stále veľmi aktuálny. Osobitne ak si človek spomenie na udalosť, ktorá sa nedávno stala na Slovensku v autobuse do tuším východoslovenskej obce Osadné. Tu sa za bieleho dňa a v prítomnosti šoféra a ďalších dospelých osôb odohrala brutálna šikana jedného žiaka slovenského etnického pôvodu zo strany výrastkov miestnej etnickej menšiny.

Český film opisuje príbeh učiteľa, ktorý usmrtil troch mladistvých príslušníkov menšiny, ktorí niekoľko rokov na špeciálnej škole ale aj na verejnosti týrali deti, mládež, ženy, dôchodcov a napokon aj učiteľov. Mladí banditi ovládli školu a robili si v nej, čo chceli. Ponižovali, kradli, bili, znásilňovali, vyhrážali sa vraždami. Ich besnenie, povzbudzované rodičmi, napokon vyústilo do samovraždy jedného z učiteľov školy. Ten po mimoriadne brutálnej verejnej bitke a ponížení úplne stratil nervy a spáchal samovraždu. Úplným vrcholom ale bolo znásilnenie a zavraždenie mladej učiteľky. V situácii, keď príslušníci menšiny majú nadpráva, nebola náhoda, že mladí vrahovia neboli za svoj čin potrestaní a chodili ďalej do školy.

Brat zavraždenej učiteľky, túžiaci po spravodlivosti, nevidel iné východisko, len vziať spravodlivosť do vlastných rúk. Zamestnal sa v škole hrôzy ako učiteľ. Tu začal mladým banditom klásť odpor. Používal na obranu zbrane, aké používali voči slušným ľuďom banditi. Banditi však boli nenapraviteľní. A tak učiteľovým pričinením traja najodpornejší mladí vyvrheli postupne prišli o život. Učiteľ bol uväznený a obvinený z trojnásobnej vraždy. Hrozil mu za to najvyšší možný trest – doživotie. Film štýlom hraného dokumentu popisuje, čo sa dialo na pozadí procesu. Ukazuje, ako bruselskí byrokrati a zo zahraničia riadení mimovládkárski humanisti tlačili na prokurátorku a na sudcu, aby učiteľa – „vraha troch v podstate nevinných detí“, exemplárne potrestali najvyšším možným trestom.

Českí vládni úradníci sa veľmi báli, aby miernejší trest nebol vo vyspelej cudzine, na Západe, vysvetľovaný ako prejav zmierlivosti voči rasizmu a proti-minoritnému extrémizmu. Pod heslom „len aby sme pred Bruselom nevyzerali ako rasisti“ robili českí vládni úradníci všetko možné i nemožné, len aby učiteľovi súd nepriznal žiadne poľahčujúce okolnosti. Emisári vlády chodili za svedkami a po dobrotky i po zlotky ich nabádali k svedectvám, ktoré učiteľovi ešte viac priťažia.

Sudcovia a prokuratúra chvíľu odolávali, no napokon rezignovali. Učiteľ bol exemplárne potrestaný. Predposledný záber ukazuje likvidáciu špeciálnej školy, kam minoritní banditi chodili a ich roz-integrovanie do „normálnych“ základných škôl. Slušné české dievčatká a chlapci sa majú na čo tešiť…Posledný záber filmu ukazuje učiteľa medzi väzňami z etnickej minority. Je zjavné, že sa na neho tešia… Učiteľ na konci filmu vchádza do väzenskej cely, do ktorej mu ktosi nainštaloval šibeničnú slučku…

Film nemá šťastný koniec. Naopak. Končí tak brutálne, ako začal a v akom tóne bol celý čas koncipovaný. Katarzia ? Žiadna, -ak za ňu neopovažujeme odhodlanie postaviť sa zlu, brutalite a banditizmu, čo nás /v niektorých regiónoch už dennodenne/ ničí. Ako sa postaviť ? Ako odporovať ? – Nuž legálnou a legitímnou silou. Tvrdou silou, akú predstavujú brachiálne nástroje polície, prokuratúry, súdov a zákonodarcov. Ale aj mäkkou silou, akú predstavuje výchova, osveta, vzdelávanie, – a aj také aktivity, aké stoja v pozadí akcií typu „Roma spirit“.

Televízia, tuším STV 2, včera ponúkla pohľad aj na tento iný, mäkký variant riešenia problému jednej minority. Program STV v mnohom potešil, ba aj dojal. No v návale kladných emócií by sme mali zostať realisti a mali by sme mať na pamäti aj iné, smutnejšie príbehy zo života. – Tie, o ktorých zase silne vypovedal spomenutý český televízny film.

Občianska „vojna“ včera na Bradle

05.05.2024

Čo je to za človeka, ktorý sa vyberie z BA 100 km iba preto, aby si išiel zapískať a zahulákať na politika, ktorého nenávidí ? Čo je to za nenávisť, ktorá človeka núti obetovať pekný sobotný deň iba kvôli prejavu nenávisti voči inému človeku ? Program spomienkového podujatia na Bradle bol jasný. Dopredu sa vedelo, že tam vystúpia rečníci z vládnej koalície: [...]

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

vražda, zločin, lúpež, krádež, nôž

Muža z Missouri obvinili z vraždy, ktorá sa stala pred takmer šiestimi desaťročiami

05.05.2024 23:02

Jamesa Barbiera zatkli obvinili z vraždy 18-ročnej Karen Sniderovej v novembri 1966 v okrese Cook v štáte Illinois.

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 764
Celková čítanosť: 2853260x
Priemerná čítanosť článkov: 3735x

Autor blogu

Kategórie