Založ si blog

O vládnych „grafomaniakoch“ a nevďačných Slovákoch

Grafomaniaci zo stále fakticky fungujúcej vládnej koalície OLaNO/Demokrati/Sme rodina/Za ľudí sa radi oháňajú grafmi a diagramami, na ktorých ilustrujú, koľko peňazí dávali ľuďom“ vlády Smeru/Hlasu a koľko teraz dávajú oni. S týmto plytkým ohlupovákom otravujú Slovákov už pár mesiacov.

A keby len otravovali, – oni ich ešte aj rozčuľujú. Lebo väčšina Slovákov vie, že všetko to mávanie násobne väčšími sociálnymi dávkami pre deti, rodiny či dôchodcov je iba bohapusté chvastúnstvo. Ľudia sami totiž na vlastnej koži cítia, aká je dnešná realita. Žiaden násobne väčší blahobyt, ale skôr pád do väčšej či menšej chudoby.

Vládna koalícia máva grafmi a presviedča občanov, že sa majú stále lepšie a lepšie. No občania sú nevďační a preferencie vládnych strán sú preto nižšie a nižšie. Pro-vládni novinári to vysvetľujú slabou propagáciou vládnych „úspechov“. Preto organizujú pre Matoviča, Hegera, Krajňáka, Remišovú a spol. stále nové a nové prezentácie ich čarokrásnych grafov. No grafy nezaberajú , preferencie klesajú, a tak moderátori organizujú ďalšie prezentácie…atakďalej a takpodobne…až do septembra.

Odporúčam našim pro-vládnym mediálnym propagandistom, aby ďalej ignorovali údaje o inflácii z čias vlád Smeru a inflácii v súčasnosti. Odporúčam im, aby tieto údaje z internetu pre istotu dokonca zmazali. Lebo tie by dnešnú vládu prezradili mnohé, najmä onen rozpor medzi údajne rastúcimi hodnotami sociálnych výdavkov a klesajúcou spokojnosťou občanov so súčasnou vládou.

Inflácia za poslednej vlády Smeru sa pohybovala od 0,17 % /2016/ , cez 1,88 % /2017/, 1,93% /2018/, 2,98% /2019/ po 1,57%. Inflácia v roku 2022, teda za de facto finálnej vlády OLaNO/Demokrati/Sme rodina/SaS/Za ľudí dosiahla 12,8% a vo februári 2023 dokonca 15,4%. Rodičovská a najmä dôchodcovská inflácia, v ktorej sa výrazne prejavuje zdraženie potravín o 30% bola dokonca okolo 20%. Vláda sa vytešuje, že v dôsledku príchodu jari /sezónnych vplyvov/ inflácia klesá o pár desatín %, -no ľudia vedia, ako sa im žije. Všelijako, len lepšie nie. Najmä nie tým 200 tis. dôchodcom, čo sa prepadli do chudoby.

Našťastie pre grafomaniakov Hegera, Matoviča a Krajniaka ich oponenti zo Smeru a Hlasu v diskusiách nevedia tak chytrácky argumenovať ako oni. Nepoužívajú také pekné grafy, nemajú naspamäť naštudované údaje o inflácii. A možno aj majú, ale sú féroví. Vedia, že vysoká inflácia je aj inde v EU a súčasná vláda môže za jej rast maximálne z polovice /priemer eurozóny je okolo 7-8%/.

No veď hej, nikto netvrdí že za vysokou infláciou nie sú dozvuky covidu, nadmerného tlačenia peňazí, sankcií proti Rusku, vojenských výdavkov na Ukrajinu a pod. No veď hej, nikto netvrdí, že súčasná vláda spôsobila nárast inflácie z 1-2% na 15% iba sama.

Čo súčasná vláda spôsobila je, že jej toľko vychvaľované nevídané zvýšenie sociálnych výdavkov na deti, rodiny a dôchodcov nepokrýva ani zďaleka to zvýšenie životných nákladov, ktoré enormná inflácia v r.2022-2023 vyvolala. Za rovnaké peniaze obsahuje spotrebný kôš rodín s deťmi a dôchodcov aj po hegerovsko-matovičovskom grafomaniakálnom zvýšení sociálnych dávok a dôchodkov menej tovaru, než to bolo za vlády Smeru v 2015, 2016…až 2020. Reálne prijmy po odrátaní inflácie a reálna životná úroveň meraná cez paritu kúpnej sily poklesli. A klesajú aj v tomto roku.

-Takže milí novinári-provládni propagandisti, – nie ! Nespokojnosť občanov s vašou milovanou vládou nie je o nedostatočnej propagácii úspechov súčasnej vlády. Je o REÁLNOM zbedačovaní občanov za tejto vlády. Nejde o falošné pocity ľudí, – ide o ich skutočnú materiálnu depriváciu.

Za takýchto okolností má vláda zúžený manévrovací priestor. Buď vláda stiahne z internetu údaje o vývoji inflácie za minulej a za súčasnej vlády alebo sa rozhodne plniť si svoju psiu povinnosť. To znamená, pri pokračujúcom raste životných nákladov pokračovať v nominálnom zvyšovaní sociálnych dávok a dôchodkov. To znamená prestať vydávať nominálne -aj tak iba čiastkové- dorovnávanie inflácie zvyšovaním prídavkov na deti, resp. prijmov rodín s deťmi a zvyšovaním dôchodkov, – za to, čím nie je. To znamená prestať ho prezentovať ako vládny úspech či občianske dobrodenie.

Treba to nazvať férovo: ako psiu povinnosť vlády, ktorá vo svojej krajine enormnú infláciu dopustila.

Občianska „vojna“ včera na Bradle

05.05.2024

Čo je to za človeka, ktorý sa vyberie z BA 100 km iba preto, aby si išiel zapískať a zahulákať na politika, ktorého nenávidí ? Čo je to za nenávisť, ktorá človeka núti obetovať pekný sobotný deň iba kvôli prejavu nenávisti voči inému človeku ? Program spomienkového podujatia na Bradle bol jasný. Dopredu sa vedelo, že tam vystúpia rečníci z vládnej koalície: [...]

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

Kami Rita šerpa

Nepálsky šerpa Kami Rita pokoril vlastný rekord, na Mount Evereste stál už 29-krát

12.05.2024 22:49

Známy horolezec Kami Rita má na svojom konte aj niekoľko ďalších osemtisícoviek.

voľby, katalánsko

Voľby v Katalánsku vyhrali socialisti, vládu však sami nezostavia

12.05.2024 22:25, aktualizované: 22:38

V Katalánsku sú už viac než desať rokov pri moci politické strany, ktoré podporujú nezávislosť tohto španielskeho regiónu.

šojgu, putin

Putin odvolal Šojgua z postu ministra obrany

12.05.2024 21:36, aktualizované: 22:01

Za nového ministra obrany Putin navrhol vymenovať doterajšieho vicepremiéra Andreja Belousova.

izrael, gaza, tanky

Izrael otvoril nový hraničný priechod do Pásma Gazy

12.05.2024 20:40

Má byť určený pre prísun humanitárnej pomoci.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 764
Celková čítanosť: 2861355x
Priemerná čítanosť článkov: 3745x

Autor blogu

Kategórie