Založ si blog

V Hollywoode vzbura ľudí proti umelej inteligencii

Aj v našich médiách sa mihla informácia o tom, že v Hollywoode začali štrajkovať scenáristi. Nie je ich málo, niekoľko desiatok, azda aj stoviek-veď Hollywood produkuje filmy v režime 7 dní v týždni 24 hodín denne. Filmové spoločnosti reagovali na štrajk pozastavením miezd počas obdobia, v ktorom bude štrajk scenáristov pokračovať.

Prečo hollywoodskí scenáristi štrajkujú ? Ako v každom povolaní, – pre nízke platy. A pre celkové zhoršenie podmienok a prestíže, v ktorom svoju prácu robia. V americkom filmovom priemysle v posledných 2-3 rokoch totiž dochádza ku zmenám, aké nastali v klasickom fabrickom kapitalizme v 19.storočí. Do výroby vtedy nastúpili nové, výkonné stroje schopné nahradiť viacero robotníkov a šetriť fabrikantom náklady. Robotníci na to reagovali spontánnymi revoltami, spojenými neraz s rozbíjaním nenávidených strojov.

Technický „pokrok“ sa už dávnejšie prelial z výrobných podnikov do administratívy, do služieb – a začal prenikať dokonca aj do umenia. Umelá inteligencia dnes už bežne robí umeleckú robotu aj u nás-u architektov ba neraz už aj u ilustrátorov detských kníh. Kompozičné programy sa používajú v hudbe. Nečudo, že sa programy začali využívať aj u scenáristov v americkom Hollywoode.

Americké filmové umenie je známe svojim schematizmom. U nás sme poznali umelecký schematizmus hlavne ako socialistickorealistický schematizmus 50-tych rokov. Hrdinovia práce a kapitalistickí lotri sa tam objavovali ako na montážnom dopravníku.. Sochy hrdinských budovateľov a udatných mnohodetných žien-matiek vznikali akoby vychádzali z výrobne prefabrikátov. . Mysleli sme si, že schematizmus je zlo, ktoré sa vyskytovalo iba u komunistov. Nie je to a nebola to pravda. Presne v tých istých časoch, keď u nás v umení zúril komunistický schematizmus, v USA vyvádzal schematizmus kapitalistický, predovšetkým filmový. V Hollywoode sa nakrúcali westerny s príbehmi podobnými ako vajce vajcu, neohrození šerifovia na jednej strane a vodcovia lúpežných bánd na druhej strane vyzerali, ako by ich jedna anglosaská mater mala. Rovnaké hlášky, rovnaká pantomimika, rovnaké úškrny a grimasy.

Z westernov sa schematizmus prelial do produkcie s vyššími umeleckými ambíciami. Americké romantické filmy sa zapĺňali rovnako vyzerajúcimi blondínkami s výrazne narúžovanými perami, ktoré zvádzali pomocou rovnakých erotických schém. Muži vo vypchatých oblekoch sa im dvorili rovnakými zvodcovskými pohľadmi, úškrnmi a mačovskými trikmi.

Tradičný filmový schematizmus Hollywoodu vrcholil filmami, v ktorých už hlavní hrdinovia miesto opakovania zaužívaných fráz a mimických trikov začali používať odvolávky, citáty či hlášky z iných amerických filmov, najmä tých oskarizovaných. Odvolávkou hrdinu súčasného filmu na hlášku hrdinu s nejakého staršieho filmu alebo napodobením známerj milostnej scény filmári ušetrili divákom čas a sebe peniaze. Američania odvolávkam a citátom rozumeli. Vedeli a vedia hneď o čo ide. -veď poznať deje a frázy z najsledovanejších hollywoodskych filmov je psou povinnosťou každého amerického vlastenca.

Éra klasických hraných filmov so živými hercami začala pred asi štvrťstoročím končiť a pomaly prechádzala a prechádza do diel s početným uplatnením prvkov animovaných filmov /bábkových, kreslených, kombinovaných/. Schematizácia výraziva živých i animovaných hrdinov sa tu dostala na ďalšiu oveľa vyššiu úroveň. Obrazovú stránku takýchto „filmov“ už produkovali a produkujú počítačové programy: grafické, pohybové, režijné. Filmové ateliéry vďaka schematizácii dokážu produkovať viac filmov za oveľa menej peňazí.

Posledným krokom americkej „umeleckej“ schematizácie je využívanie špeciálnych programov na tvorbu filmových scenárov. Počítačom urobený scenár sa nedá uplatniť v umelecky hodnotných tvorivých dielach. V tuctových poloanimovaných brakoch sa ale použiť dá. Rozhovor počitačovo riadenej jednej bábky s druhou počítačovo riadenou bábkou najlepšie zvláda režijný a strihový počítač.

Aj keď sa v Hollywoode scenáristické programy široko používajú, predsa len je ešte tu a tam práca živého scenáristu potrebná, Filmové štúdio dodá scenáristovi polovýrobok, ktorý on potom upraví, zdokonalí, poľudští. Áno poľudští, -ale za podstatne inú mzdu, než by dostal v prípade, keby bol scenárista autorom celého scenára od A po Zet.

Nižšia mzda a skracovanie priestoru pre vlastnú ľudskú tvorivú aktivitu je dôvod pre súčasné protesty hollywoodských scenáristov. Revolta autentických tvorcov je mi sympatická. Obávam sa ale, že je to už iba labutia pieseň starých dobrých filmových čias- bohužiaľ nielen v Hollywoode, ale aj inde vo svete. Vrátane Slovenska.

Už sa neviem dočkať, keď sa posadím s vrecom pukancov ku nejakej zábavnej hollywoodskej zmotanine. Lepšie povedané, keď naprogramujem svojho osobného robota, aby ten hollywoodsky skvost vypozeral za mňa. – A ja si za ten čas otvorím ošúchaný katolícky kalendár po starej mame alebo si prečítam ktovie po koľký raz niektorú s vynikajúcich Minárových esejí.

Hystéria=program „našej“ opozície

27.04.2024

PS,SaS a spol. sa po aprílovom volebnom K.O. už trochu pozviechali a hneď na budúci týždeň chystajú jedinú vec, ktorú vedia: stretávku bratislavských „raplov“, hysterikov na jednom z centrálnych námestí. Každému aspoň trochu politicky gramotnému človeku je jasné, že ide o súčasť opozičnej predvolebnej kampane do eurovolieb. A pretože opozičné strany svojim [...]

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 760
Celková čítanosť: 2836791x
Priemerná čítanosť článkov: 3733x

Autor blogu

Kategórie