Založ si blog

Protiruské KYDY Z DŽIDDY

V saudskoarabskej Džidde sa cez tento víkend konali konzultácie viac ako 40 krajín o možnostiach ukončenia konfliktu na Ukrajine. Aj keď sa v Džidde rokovalo o Rusku, Rusko tam nebolo pozvané. Prevažnú časť účastníkov stretnutia tvorili spojenci USA, najmä z EU. Rusko nebolo nadšené z toho, že sa na konzultáciách napokon zúčastnili aj jeho spojenci z BRICSU /Brazília, India, Južná Afrika a Čína/.

Alternatívny plán na ukončenie konfliktu Suadi ešte oficiálne nezverejnili-poslali ho však už do Kremľa. Z toho, čo preniklo na verejnosť sa dá usúdiť, že plán obsahuje tieto základné body:

  • mier musí vychádzať z uznania suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny v jej medzinárodne akceptovaných hraniciach /teda aj vrátane Krymu, DNR, LNR, Chersonskej, Zaporožskej a Charkovskej oblasti/;
  • na všetkých frontoch má byť vyhlásené okamžité prímerie;
  • má dôjsť ku všeobecnej výmene vojnových zajatcov;
  • majú byť zahájené mierové rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou pod záštitou OSN, teda organizáciou, v ktorej majú USA v posledných rokoch pohodlnú hlasovaciu väčšinu.

Hovorca Kremľa Peskov ešte síce na tieto návrhy konkrétne nereagoval, no sformoval všeobecnú mienku vedenia RF, podľa ktorej stále žiaden seriózny návrh na ukončenie konfliktu neexistuje a preto budú OS RF v špeciálnej vojenskej operácii /zameranej na denacifikáciu a demilitarizáciu Ukrajiny/ ďalej pokračovať.

Rusko nemôže o záveroch z Džiddy vážne uvažovať. Veď by akceptovaním takýchto záverov stratilo všetko, čo doteraz za cenu ľudských a materiálnych obetí dosiahlo. Stiahnutie sa z Novoruska, Donbasu a Krymu, teda ruskojazyčných oblastí, v ktorých vítali ich občania Rusov ako osloboditeľov by bola kapitulácia. Ukrajina by dostala čas na ďalšie ešte mohutnejšie vyzbrojovanie, na event. vstup do NATO a EU a ešte radikálnejšiu proti-ruskú manipuláciu obyvateľstva. Základne NATO, pravdepodobne vrátane odpaľovacích zariadení taktických jadrových zbraní by boli iba pár sto kilometrov od Moskvy. Rusko by akceptáciou podmienok z Džiddy stratilo medzinárodné veľmocenské postavenie a jeho obyvateľstvo by sa ocitlo v defetistickom marazme.

Požiadavky na suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny sú podľa väčšiny ruských analytikov iba obyčajné kydy. Rusi upozorňujú na množstvo príkladov, keď bola napriek názoru OSN len v posledných rokoch územná celistvosť krajín porušená. Napríklad Kuby, Číny, Kórey, Indonezie, Palestíny, Pakistanu, Cypru, NDR, ZSSR, Juhoslávie, Srbska, Česko-Slovenska, Sudánu Sýrie, Jemenu..

.V niektorých prípadoch sa územná celistvosť štátov porušila na základe dohody nástupníckych štátov alebo partnerov konfliktu, v iných prípadoch to boli jednostranné násilné akty a v ďalších prípadoch bolo narušenie celistvosti štátov odsúhlasené v referendách a ľudových hlasovaniach. – Podľa Rusov toto posledné musí byť aj prípad ruskojazyčných častí Ukrajiny. Na novom územnom stave sa musia dohodnúť Ukrajina a Rusko. OSN nemôže presadzovať princíp nedotknuteľnosti hraníc nasilu, na úkor princípu práva ľudí na sebaurčenie. S obnovou Ukrajiny v pôvodných hraniciach a s obnovou duchovnej i faktickej genocídy Rusov na Ukrajine Rusi z RF nikdy nebudú môcť súhlasiť.

Prímerie a zmrazenie konfliktu, maskované nekonečnými mierovými rozhovormi, by síce Rusom na Kryme, v Donbase a Novorusku poskytlo ilúziu mieru, no život v provizóriu, v podmienkach sankcií a vynútenej militarizácie Ruska by bol strategickou chybou RF a cestou Ruska do záhuby.

Nečudo, že to Rusi nechcú a nemôžu akceptovať. A mierové reči z Džiddy považujú za obyčajné bezcenné kydy.

Fico, Kuciak, Židia siali vietor, žali búrku

17.05.2024

Kto všetko ten vietor sial a búrku žal ? Nuž podľa logiky platnej ako norma tohto blogoviska to boli napríklad: Kuciak, ktorý toľko svojimi článkami provokoval, až zožal búrku, LGBTI komunita, ktorá sa toľko pretrčala okolo teplárne, až zožala búrku, Kórejci, Vietnamci, Iračania, Afgánci…ktorí tak dlho nadávali na USA až zožali búrku, Židia, ktorí tak dlho [...]

Slušná otázka pre administrátora tohto blogoviska

16.05.2024

Dovoľte sa slušne spýtať iba jednu otázku – prečo je na blogovisku príspevok blogera pod prezývkou „karol“ pod nadpisom „Kto seje vietor zožne búrku ?“ Tento blog de facto schvaľuje atentát na premiéra a tvrdí, že ho svojim správaním vyprovokoval sám predseda vlády. Článok podľa mňa nie je iba nemravný a v rozpore s pravidlami blogovania ale [...]

Fico atentát predvídal 10.apríla !

16.05.2024

Fico 10.apríla na jednej zo sociálnych sietí hodnotil mediálnu a opozičnú politickú atmosféru po voľbách, v ktorých kandidát progresívno-liberálnej opozície jasne prehral. Fico sa čudoval sa miere depresívnosti a z nej plynúceho hnevu, frustrácie a nenávisti, aká bola vtedy v Denníku N, Sme, Aktualitách…vo vystúpeniach opozičných politikov, opozičných aktivistov [...]

Benjamin Netanjahu / Benny Ganc /

Ganc dal Netanjahuovi ultimátum, požaduje do 8. júna plán pre Gazu

18.05.2024 22:05

Premiér jeho návrhy označil za eufemizmy, ktoré predznamenávajú porážku Izraela.

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 767
Celková čítanosť: 2871921x
Priemerná čítanosť článkov: 3744x

Autor blogu

Kategórie