Založ si blog

Kolíková sa celkom hodí na psychiatrickú prípadovú štúdiu

Chvíľu som pozeral a počúval diskusiu, ktorú po obede vysielali súčasne na SRo1 a STV 24. Diskutérmi mali byť minister Susko a pani Kolíková. Mali byť, -lebo na 80% diskutovala iba pani Kolíková. Takže to nebola ani tak diskusia ako skôr divadlo jedného herca. Lepšie povedané divadlo jednej herečky.

Spŕšku bohatej zvukovej produkcie pani Kolíkovej som dokázal počúvať asi tak štyri minúty. Potom som zvuk vypol a sledoval som už iba Kolíkovej telesný prejav. Nádherná ukážka hysterickej reči tela. Dramatický telesný prejav, afektovanie, mykanie hlavou, zosmiešňujúce alebo útočné grimasy, trhanie trupu, mikanie ramenami, predkláňanie a zakláňanie sa, vyskakovanie zo stoličky a opätovné zúrivé usádzanie sa na ňu, syčanie, fučanie, vzdychanie, kŕčový smiech, podráždenosť, popudlivosť, posúvanie pohára s vodou z jednej strany stola na druhú, gánenie, vytriešťanie očí či ich privieranie, teatrálny prejav nesúhlasu…prosto celá škála vonkajších prejavov typického psychiatrického pacienta, – ťažkého hysterika.

Vystúpenie pani Kolíkovej to nebola diskusia s názorovým oponentom, to bola herecká etuda, resp. to bola maximálne vypätá scéna z rozvráteného manželského života. Rozvážny, trochu nudný, svoje stanoviská pokojne formulujúci pán Susko však pre rozčertenú, napaprčenú pani Kolíkovú nebol ten pravý herecký partner. Žoviálnosť ministra Suska pani Kolíkovú neupokojovala, práve naopak. Na…ierala ju ešte viac. Zdalo by sa, že priamy fyzický útok pseudoprogredujúcej Kolíkovej na ministra Suska je iba otázkou niekoľkých najbližších sekúnd. – Našťastie, čas vymedzený na reláciu uplynul a minister Susko, moderátorka a diváci STV24 dostali pár hodín, aby si od pani Kolíkovej trochu oddýchli.

Odborne sa dnes hystéria označuje ako disociatívna konverzná porucha. Nový termín akcentuje masívnosť telesných príznakov, telesnej symptomatiky. Pani Kolíková je pomerne rozvinutý príklad takejto poruchy. Lekár-psychiater by s ňou mohol urobiť zaujímavá psychiatrická kazuistika.

Keby som sa nebál, že ma Kolíková fyzicky napadne, išiel by som za ňou a ponúkol jej vystúpenie na niektorom z praktických cvičení pre študentov medicíny. Nechcem ale riskovať. Preto jej nádhernú reč tela poskytujem zvedavej verejnosti aspoň v tejto písomnej podobe.

Občianska „vojna“ včera na Bradle

05.05.2024

Čo je to za človeka, ktorý sa vyberie z BA 100 km iba preto, aby si išiel zapískať a zahulákať na politika, ktorého nenávidí ? Čo je to za nenávisť, ktorá človeka núti obetovať pekný sobotný deň iba kvôli prejavu nenávisti voči inému človeku ? Program spomienkového podujatia na Bradle bol jasný. Dopredu sa vedelo, že tam vystúpia rečníci z vládnej koalície: [...]

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

Kami Rita šerpa

Nepálsky šerpa Kami Rita pokoril vlastný rekord, na Mount Evereste stál už 29-krát

12.05.2024 22:49

Známy horolezec Kami Rita má na svojom konte aj niekoľko ďalších osemtisícoviek.

voľby, katalánsko

Voľby v Katalánsku vyhrali socialisti, vládu však sami nezostavia

12.05.2024 22:25, aktualizované: 22:38

V Katalánsku sú už viac než desať rokov pri moci politické strany, ktoré podporujú nezávislosť tohto španielskeho regiónu.

šojgu, putin

Putin odvolal Šojgua z postu ministra obrany

12.05.2024 21:36, aktualizované: 22:01

Za nového ministra obrany Putin navrhol vymenovať doterajšieho vicepremiéra Andreja Belousova.

izrael, gaza, tanky

Izrael otvoril nový hraničný priechod do Pásma Gazy

12.05.2024 20:40

Má byť určený pre prísun humanitárnej pomoci.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 764
Celková čítanosť: 2861286x
Priemerná čítanosť článkov: 3745x

Autor blogu

Kategórie