Založ si blog

Bermudy

PRIPRAVENÉ SPLNIŤ VAŠE SNY

Bermudy sú najsevernejšie ostrov/y karibského kreolského raja. Možno preto, že dali názov krátkym letným nohaviciam, mnohí Európania usudzujú, že je to perfektný celoročný plážový ostrov, kde je slasť kúpať sa a slniť. Vážení, nie je tomu celý rok tak. Pokiaľ nie ste otužilci-začiatočníci, Bermudy si na kúpanie od novembra do júna veľmi neužijete. Nielen kvôli sviežej už naplno atlantickej morskej vode Golfského prúdu, ale aj kvôli častým silnejším vetrom, sezónnym hurikánom, vlnobitiu, prehánkam a drsnejšiemu skalnatému pobrežiu.

Samozrejme, aj na Bermudách sa kúpu ľudia v mori, aj tu sa šnorcheľuje a potápa, aj tu sú niektoré plážové miesta s jemným napr. ružovým pieskom. No je ich poskromne. Šnorcheľovanie a potápanie si pýta neoprén alebo aspoň tričko. Treba s tým rátať. Ak o tom viete, a ak naopak, sviežejšiu vodu mora vyhľadávate, potom je všetko v poriadku. Bermudy vás potešia.

Bermudy viac ako plavcov potešia plachtárov a jachtárov. Bermudské vetry sú na jazdenie plachetnicami a katamaranmi takmer ideálne. Nečudo, že sa na Bermudách často organizujú preteky plachetníc,-vrátane Svetového pohára. Počas pretekov sú Bermudy „pupkom“ sveta -sveta plachetníc, jácht a katamaranov. Bermudy a Bermuďania si to vtedy naplno užívajú.

Bermudy majú 53,2 km2 a 64 tis.obyvateľov. Formálnopoliticky sú dependenciou, zámorským územím V.Británie. Majú však vysokú mieru suverenity v bežných otázkach života,-okrem obrany a zahraničnej politiky. Paradoxom je, že Bermu´dania v referende plnú nezávislosť od V.Británie odmietli /1995/. Hlavný ostrov Bermuda /budeme ďalej abstrahovať od asi 360 jeho maličkých v drvivej väčšine neobývaných ostrovných príbuzných/ je riadne členitý.

Pobrežie je plné zálivov a meandrujúcich zátok. To využívajú USA a V.Británia na svojich tunajších vojenských základniach:

-Naval Air Station Bermuda Annex Naval Operating Base Bermuda

-Naval Station Bermuda

-U.S.Naval Air Station Bermuda, a i.

Využívajú to aj zámožní ostrovania, aby vo svojich vilách využívali luxus poloskrytého súkromia malých pláží a jachtových prístavov, skrytých za nejakým tým skalným útvarom či malým útesom. Pre spomenuté dobré veterné podmienky kotvia pri pobrežných vilkách najmä plachetnice, ale aj jachty a niekedy plavidlá oboch typov.

Klíma Bermúd /napr. v porovnaní s Kajmanmi či južnými Bahamami/ umožňuje rast šťavnatým a hustým trávnikom. Sladkej vody je však i na Bermudách málo. Ostrovania si ju dômyselne zachytávajú zo striech domov do rezervoárov. Na strechách je hustá a izolačnou farbou špeciálne natretá krytina. umožňujúca zachytiť čo najviac daž´dových zrážok. Ostrovania zásoby atmosférických zrážok využili aj na vybudovanie viacerých golfových ihrísk. Udržiavanie grínov v bermudských podmienkach je i tak náročné na polievanie. Okrem toho treba pri nich navyše sem-tam sadiť palmové vetrolamy.

Silnejšie vetry a drsnejšie pobrežie kladie a najmä v minulosti kládlo väčšie nároky na kvalitnú navigáciu. Nie každá lodná posádka plavbu na Bermudy alebo okolo Bermúd zvládla bez ujmy. Svedčia o tom vraky lodí, ktorých výskyt je v okolí ostrova pomerne hojný. Mnoho najmä španielskych a francúzskych lodí, obťažkaných drahocennosťami nadobudnutými v amerických kolóniách mierilo do Európy popri Bermudách. Sem tam sa stalo, že stroskotali. Aj s pokladmi. Teraz ležia na dne mora a zapríčiňujú, že Bermudy patria medzi jedno z centier pre hľadačov pokladov a podobných dobrodruhov. Hľadanie podmorských pokladov dávno už nie je len vecou osamelých potápačov. Dnes ide o rozsiahlu prácu mnohopočetných tímov, pracujúcich priemyselne a vedecky. Legislatíva Bermúd je prísna, no právnici pátračských tímov vždy nájdu nejakú škáročku aj medzi paragrafmi striktných britsko-bermudských zákonov.

Väčšina výletných lodí pláva na Bermudy z USA a kotví v prístave OLD HARBOUR Royal Docks. Je tu pre ne vybudovaný moderný prístav a rozsiahle turistické centrum s obchodmi, reštauráciami, hotelmi a zábavnou infraštruktúrou. My sme tu pri našej návšteve Bermúd nezakotvili. Naša loď mala ponor ako jachta a umožnila nám zaktoviť v centre Hamiltonu. Starý prístav a jeho kráľovské doky sme navštívili, lež nie loďou ale autokarom. Kotvenie v centre Hamiltonu nám umožnilo podrobnú prehliadku tejto mini-metropoly.

Na uliciach Hamiltonu sa potvrdil fakt, že traja zo štyroch obyvateľov sú tu buď kreoli alebo černosi a iba štvrtina sú buď belosi alebo aziati. /Belosi sú buď migranti z Portugalska a USA, alebo príslušníci starých amerických rodín, ktorí odmietli v 18.stor. prijať nezávislosť USA a presťahovali sa na britské Bermudy/.

HAMILTON -to sú dve obchodné ulice a administratívna štvrť, v ktorej sa nachádzajú všetky štátne dôležité budovy: sídlo britského guvernéra, súd, radnica, sídlo vlády i miestneho parlamentu.

Vjazd do Hamiltonu pri plavbe loďou
Radnica v Hamiltone
Sídlo vlády Bermúd

Ke´d sme prechádzali popri parlamentnej budove, všimli sme si na jedných dverách štítok, oznamujúci, že je tam kancelária parlamentnej opozície. Bola asi sto metrov od vstupu do sídla vlády. Mať malú krajinu má svoje čaro. Skutočnú moc majú na ostrove tri veľké miestne banky, ktoré sú v rukách troch miestnych silných rodín. Zdrojom príjmov pre ne a pre štátny rozpočet Bermúd je poskytovanie služieb zahraničným klientom v rámci legislatívy dańových rajov ale aj poskytovanie poisťovacích služieb a turizmus. Keď chodíte po uliciach, ke´d vstúpite do obchodov napr. z módnymi odevmi, ke´d si sadnete na obed v reštaurácii, ihne´d zistíte, koľká bije. Hne´d pochopíte, že ste v krajine drahoty. Nielen pre turistov, ale aj bežných miestnych ľudí. Nečudo, že priemerní Bermuďania využívajú relatívnu blízkosť USA a v čase sezónnych výpredajov v amerických supermarketoch lietajú za lacným tovarom Bermu´dania napr. do New Yorku nielen linkovými ale aj charterovými leteckými spojmi.

V Hamiltone sú miesta, kde si ani neuvedomíte, že nie ste v Británii. Napríklad keď navštívite kamenné neogotické anglikánske kostoly.

Anglikánska katedrála v Hamiltone

Podobný vzhľad majú aj katolícke kostoly, využívané asi štvrtinou populácie /najmä Portugalcami pôvodom z Azorských ostrovov/.

Ke´d opustíte centrum Hamlitonu, ocitnete sa v zelenej krajine, v ktorej sú pomerne husto postavené roztomilé drevené farebné domčeky. Domčeky majú mimoriadne netradičné pastelové farby. Jednou z ambícií Bermu´dana je mať svoj dom v originálnej jedinečnej farbe. Farbenie domov je rituál. Farby sa pravidelne obnovujú, nielen kvôli hurikánom ale aj prestíži. Ideálne je, ke´d v rovnakej farbe ako dom máte aj hospodársku budovu či garáž pri ňom. Pred jedným ružovým domom sme dokonca videli aj psiu búdu a vtáčie kŕmidlá rovnakej farby a rovnakej farby bol aj župan, v ktorom pred domčekom sedela staršia kreolka, mala na sebe župan rovnakej ružovej farby a pila čaj z ružovej šálky.

Bermuďanka pózuje pred svojim domom v župane rovnakej farby ako je farba domu. /Pozri ju vpravo dolu./.

Bermuďanov je na hlavnom ostrove vzhľadom na jeho malé rozmery mierny nadpočet. Nečudo, že robia všetko preto, aby počet obyvateľov nezvyšovali imigranti /okrem gastarbeiterov na terminované zmluvy/. Nie je to jednoduché, lebo na Bermudy sa tlačia predovšetkým zámožní ľudia z ne´dalekých USA. Kúpiť nehnuteľnosť si na Bermudách môže iba osoba, ktoré preukáže nejaký rodinný vzťah s Bermu´danom-žijúcim alebo príp. aj nebohým. Kúpiť si dom či pozemok môže napr. Američan, ktorého starý otec pochádzal z Bermúd a je o tom záznam v nejakej bermudskej matrike. Cez prísne výberové sito neprešlo mnoho aj slávnych amerických a kanadských mien. Neuspela napr. ani slávna černošská americká herečka a moderátorka Oprah Winfreyová.

Nedostatok pôdy sa prejavuje všelijako. Napríklad aj pochovávaním príslušníkov rodiny do poschodových hrobov. Kúpiť si nové hrobové miesto stojí veľa peńazí. Rodina preto prvého člena rodiny, ktorý sa v hrobe ocitne, pochováva do extrémne hlbokého hrobu. Ide o to, aby sa potom nad neho zmestilo ešte aspoň 4-5 ďalších príbuzných.

Ako sme spomenuli, druhé centrum Bermud – turistické OLD HARBOUR Royal Naval Dockyard sme navštívili na aute. Cestou sme sa zastavili na známej ružovej pláži HORSESHOE BAY BEACH.

Horseshoe Bay Beach

Neobišli sme ani ST. GEORGE, staré hlavné mesto. Založil ho jeden britský šľachtic, čo sa tu zachránil zo stroskotanej lode a tak sa mu tu zapáčilo, že sa sem vrátil a založil trvalé sídlo. Dnes je St.George úžasne malebné turistické mestečko, akoby zväčšenina detskej stavebnice, kúpenej v hračkárstve.

Radnica v St.George
Komíny svedčia o tom, že v zime sú tu teploty 5-10 °C
St.Peters Church v St.George je najstarší anglikánsky kostol na západnej pologuli.

OLD HARBOUR resp. ROYAL NAVAL DOCKYARD boli vybudované pre turistov z bývalých suchých dokov a skladísk kedysi rozsiahleho obchodného a vojenského prístavu.

Budovy sú poprerábané na obchody so suvenírmi, reštaurácie, herne, kaviarne, tržnice a pod. vo veľkorozmerných halách. Je to tu grandiózne ale trochu sterilné. Lebo bez príjazdu výletných lodí a prísunu nových turistov by to tu vyzeralo ako v meste duchov.

Pobyt na Bermudách sme využili aj na plavbu katamaranom po okolí. Plavili sme sa cez záliv kde reprezentačné plachetnice USA a Austrálie trénovali na najbližšie preteky Svetového pohára. Sprievodca nám spomenul, aké slávne mená sú v trénujúcich plachetniciach. Bol prekvapený, že sme pri ich počutí neochkali a nevaukali. Čo sme ale mali robiť, ke´d sme zo suchozemského Slovenska a preteky na plachetniciach nám veľa nehovoria…

Plachetnice v príprave na Svetový pohár

Konečným cieľom plavby bolo pozorovanie koralov cez sklené dno pozorovacieho pontónu, zakotveného nad vrakom lode, ktorá tu stroskotala pri blokáde Bermúd počas americkej občianskej vojny. Korály boli fajn, no nám sa viac rátala zastávka v ne´dalekom plážovom rezorte, patriacom bývalému hľadačovi pokladov /jeho meno sme zabudli/. Ako jednému z mála sa mu pošťastilo nájsť lo´d s veľkým objemom drahocenností. Hoci väčšinu z nich prenechal bermudským úradom, zostalo mu dosť na výstavbu luxusného rezortu. Pri recepcii je inštalovaná výstava z jeho úspešnej expedície za podmorským pokladom. Sú na nej aj nejaké predmety, nájdené v stroskotanej lodi. /Asi repliky/.

Plážový rezort úspešného hľadača lodných pokladov

Na Bermudách je veľa krajinársky nádherných miest. Musíme spomenúť napríklad najväčší maják ostrova, stojaci na kopci GIBBS HILL. Je z neho atraktívny výhľad do okolia.

Maják na Gibbs Hill

Príjemné chvíle sa dajú stráviť v miestnej Botanickej záhrade. Koncipovaná je skôr na francúzsky než na anglický typ parku a spojená s Masterworks Museum, prezentujúcou diela významných anglosaských i bermudských umelcov.

Botanická záhrada a Výtvarné múzeum

Krajinárskym hitom je každé bermudské golfové ihrisko, neraz spojené s luxusným hotelom.

Rezort pre milovníkov golfu

A čo bermudský trojuholník, kde sa vraj všeličo tajomne stráca ? Nuž, hľadali sme ho ale nenašli. Bermudský trojuholník sa asi stratil v bermudskom trojuholníku. Záhada nad záhadu.

Ak sa na Bermudy vyberiete /napr. ak si tam odskočíte pri návšteve východného pobrežia USA/, budete mať čo obdivovať. Luxusné pobrežné vily s vlastnými prístavmi a v nich zakotvenými súkromnými jachtami, perfektne upravené golfové ihriská, pestrofarebné domčeky bežných Bermuďanov, pitoreskné skalné útvary, pohodlné plážové rezorty…Bermudy vám splnia vaše sny, -pokiaľ sa tam nechcete cez dlhú slovenskú zimu kúpať v mori, nakupovať v tamojších obchodoch s odevmi luxusné kostýmy -alebo nedajbože sledovať modernú americkú techniku na niektorej z miestnych základní US Navy a US Air Forces. Alebo ak tam nepôjdete kúpiť pozemoček na solídnejšiu vilku a prístav pre vašu jachtičku.

Bermudy vám splnia vaše sny, pokiaľ sa pri snení príliš nerozbesníte.

/Autorom fotiek je autor textu/.

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 759
Celková čítanosť: 2830498x
Priemerná čítanosť článkov: 3729x

Autor blogu

Kategórie