Založ si blog

Bahamy

Bahamy resp. Bahamské súostrovie je na rozdiel od Bermúd, Kajmanských ostrovov a i. plne nezávislým štátom, -členským štátom OSN. Majú 13 878 km2 /viac ako štvrtina SR/ a asi 400 tis.obyvateľov. Nota bene stálych obyvateľov, lebo s turistami je to po väčšinu roka /okrem hurikánovej sezóny/ okolo pol milióna ľudí. Bahamské súostrovie tvorí asi 90 väčších a niekoľko tisíc malých ostrovov a ostrovčekov. V španielsky hovoriacej oblasti sa Bahamám hovorí aj Lukajské ostrovy /podľa mena pôvodných indiánskych obyvateľov ostrovov z kmeňa Lukajov/. Do Bahám v časoch, keď boli britskou kolóniou patrili aj ostrovy Turks a Caicos. Dnes sú Bahamy samostatné a Turks a Caicos predstavujú osobitú politickú entitu-dependenciu /zámorské územie/ Veľkej Británie.

Bahamy sú v súčasnosti spolu s Dominikánskou republikou a Kubou asi Slovákmi najviac navštevovaná krajina Karibiku. Na rozdiel od Dominikánskej republiky a Kuby sem Slováci nechodia na pobyty do plážových hotelov. Bahamy sú na plážovanie drahšie a tak sa navštevujú na kratšiu dobu, počas plavieb výletných lodí napr. z Miami. V časoch, keď sme začínali spoznávať Karibik stála 3-5 dňová plavba z Floridu na Bahamy okolo 350 USD. Dnes je to určite viac, no do 500 USD na osobu sa pri kúpe najlacnejšej vnútornej kajuty v podpalubí určite dostanete. V sume je strava all inclusive , využívanie bazénov, tobogánov a ostatných zariadení. Bohužiaľ, na to najcennejšie,-na autokarové exkurzie po jednotlivých prístavných mestách a po vnútrozemí ostrovov, si budete musieť priplatiť alebo chodiť peši,- kde sa to dá.

Najčastejšími cieľmi výletov sú Nassau /hlavné mesto Bahám s asi 270 tis.obyvateľmi/, Paradise Island s hotelom Atlantis, Freeport na Grand Bahama Island /výletné lode tu často stoja v nákladnom prístave, lebo na ostrove je -bohužiaľ, najväčšia skládka odpadkov z lodí v Karibiku/, návštevy zopár ďalších turisticky frekventovaných ostrovov s plážami /napr. Great Abaco Island s Treasure Cay Beach, Green Turtle Cay, Long Island, Blue Lagoon Island, atď/, pobyt na súkromných ostrovčekoch vo vlastníctve lodných spoločností napr. na pláži patriacej Norwegian Cruises na Great Stirrup Cay, plavba popri ostrovčekoch a usadlostiach slávnych osobností z umenia, športu a politiky, delfináriami, morskými akváriami, plantážami, vodnými parkami. a pod. Bahamy sú najmä o plávaní, šnorchľovaní, potápaní, krmení žralokov, fotení sa s nimi, fotení sa s korytančkami a delfínmi, love rýb na šírom mori, prevážaní sa na kočoch po Nassau a pod.. Bahamy sú aj o surfovaní, plachtení, jazdení na katamaránoch, na menších lodiach, kde sa organizujú diskotéky prípadne hodovania na morských plodoch. Populárne sú aj výpravy na malé neobývané ostrovy, kde vás okrem slnenia, plávania, šnorcheľovania a potápania čaká zase menšie -väčšie pohostenie a vystúpenia kreolských hudobníkov a tanečníkov.

S výnimkou Nassau a jeho zopár koloniálnych budov a pamiatok /sídlo guvernéra, socha kráľovnej Viktórie, zrúcanina kláštora na Paradise Island, nassauská pevnosť „Finncastle“, do skaly ručne vytesaná cestička- schodisko z čias kráľovnej Vikt´orie/ si milovníci historických pamiatok na Bahamách neprídu na svoje. Milovníci karnevalov, dobrého karibského rumu a všelijakých ochutnávačiek štiav z tropického ovocia však zaručene áno.

Za dlhšiu zmienku stojí návšteva hotela Atlantis. Boli sme tam dvakrát-no iba na diváky, nikdy sme tam nespali. Nepáči sa nám filozofia hotela, zakladajúceho si najmä na hazarde /celý spodok hotela je herňa a kasíno so stovkami hracích automatov/. Na druhej strane, je tu plno fotogenických čačiek-mačiek v štýle faraónskeho paláca a vodný svet v štýle Atlantídy. Určite vás zaujme aj reštaurácia, v ktorej steny tvorí akvárium s morskými rybami a inými živočíchmi najrôznejších rozmerov. Na dne „mora“ sú atrapy akože zvyškov palácov a sôch zničenej Atlantídy. Do hotela sa dá kúpiť celodenná vstupenka, umožňujúca vám aj vstup do podmorskej reštaurácie /iba vstup, nie je v tom jedlo !/, návštevu vodného zábavného parku, vstup do rozsiahlej a prírodne veľmi bohatej hotelovej záhrady a vstup na privátnu hotelovú pláž. Na Paradise Islande sú aj dependencie hotela Atlantis v podobe farebnej kreolskej dediny a iné hotelové a privátne možnosti ubytovania. Kto má na Bahamách málo času a chce počas neho veľa vidieť a zažiť, celodenná vstupenka do areálu hotela Atlantis je pre neho výhodná investícia.

A čo my ostatní ? Nuž neostáva nám iné, len si skombinovať termín návštevy Bahám s termínom niektorej z miestnych pouličných zábav a karnevalov. Alebo si kúpiť kvalitný opaľovací krém, prenajať si kvalitný slnečník a dúfať v šťastie na pláži, aby tam nebolo veľa ľudí, najmä domácich Bahamčanov. Bahamy boli kedysi skôr luxusná destinácia. S príchodom stále väčších a väčších amerických výletných lodí sa úroveň rezortov znižuje a dnes je to už len lepší priemer.

Bahamské obydlia, plantáže, cesty, pláže a hotelové zariadenia devastujú prakticky každoročné, väčšie či menšie hurikány. Ich ničivé účinky vidieť aj na mestských uliciach v Nassau a Freeporte. Fasády budov sú ošarpanejšie ako pred 10 rokmi a mnoho obchodov a reštaurácií ich majitelia z rôznych dôvodov zavreli. Na pauperizáciu Baham reaguje miestne obyvateľstvo častejšou kriminalitou, žobraním a obťažovaním turistov. Samozrejme, nie je to tu ešte tak ako na Jamaike či nedajbože na Haiti, no posun k horšiemu je citeľný.

Bahamy /tak ako niektoré iné ostrovy Karibiku/ je krajina, o ktorej lepšie ako slová hovoria obrázky, -fotografie a videá. Každý Slovák, ktorý mal šťastie pobudnúť na Bahamách aspoň chvíľku, má takýchto farebných obrázkov plný album resp. plné elektronické nosiče. Len ako motiváciu k tomu, aby sa človek po rokoch na tieto obrázky znovu pozrel ponúkame zopár našich fotiek z Bahám, resp. z vôd okolo nich.

Šarmantná jazda na koči po Nassau
Sídlo britského guvernéra a socha kráľovnej Viktórie
Nassauská pevnosť Finncastle.
Do skaly ručne vytesaná cestička a schody z čias kráľovnej Viktórie /Nassau/
Vodojem v Nassau využívaný ako rozhľadňa /pozor: takmer 300 schodov…/.
Zrúcanina kláštora na Paradise Island
Z karnevalu v Nassau

Na intenzívne ničnerobenie sú Bahamy vhodným miestom. Najlepšie sa takáto „činnosť“ vykonáva na privátnom ostrove lodnej spoločnosti. „Norwegian Cruises“ má napríklad vo vlastníctve ostrovček „Great Stirrup Cay“. Ak by ste sa odhodlali plaviť sa po Karibiku s Nórmi a boli by ste väčšia partia, odporúčame prenajať si na celý deň vlastnú chatku s terasou tzv. „cabana“ – s jedlom a obsluhou, vlastnými slnečníkmi, ležadlami, matračkami, húpacou sieťou a šnorcheľovými setmi. Cabana je zárukou istej intimity na občas dosť preplnenej pláži.

Bahamy predstavujú spleť ostrovov a ostrovčekov, väčšinou neobývaných alebo privátnych a striktne strážených. Na nich sa deje kadečo. V skrytu Karibiku sa robia aj prísne tajné veci na amerických námorných základniach, ktoré aj na Bahamách /ako inak/ existujú. Zaujímavá by bola napríklad exkurzia na americkú námornú základńu „Atlantic Undersea Test and Evaluation Center“ alebo na „Naval Sea Systems Command“…

Ak navštívite Floridu alebo Východ USA, miesto nakupovania v amerických hypermarketoch investujte pár sto dolárov a kúpte si aspoň 3 dńovú plavbu na Bahamy. Morskej choroby sa báť nemusíte-obrovské a lacné výletné lode majú skvelé stabilizátory. Ani nebudete vedieť, že ste na mori. Vašim problémom bude iba nezmýliť si v prístave loď, ktorou ste na Bahamy priplávali.

Bahamy sú výkladnou skriňou rekreácie pre americké stredné vrstvy. Ak budete mať na to, cho´dte sa na ten konfekčný americký blahobyt pozrieť aspoň cez „výklad“.

Držíme palce, -aby sa vám to, ak po tom túžite, čo najskôr podarilo.

/Autorom fotiek je autor textu/.

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

Slovenskí slniečkári už vyzbierali na SMRTIACE zbrane milión ! /Hurá ?/

18.04.2024

A ešte sa s tým chvascú. Verejnoprávna RTVS je celá bez seba, že môže propagovať akciu, ktorá sa sama považuje za protivládnu. Slovenskí slniečkári -súkromné osoby ale najmä vedenia a majitelia bohatých esetiackych firiem majú z čoho dávať. A tak dávajú. Dávajú peniaze na tank, na ručný raketomet, na sadu delostreleckých nábojov. Dávajú peniaze na zbrane pre [...]

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 758
Celková čítanosť: 2826297x
Priemerná čítanosť článkov: 3729x

Autor blogu

Kategórie