Založ si blog

Georgijevská stužka na 4.apríla v Bratislave

Zajtra bude 77. výročie oslobodenia hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy od nemeckej okupácie. V rámci 2.ukrajinského frontu sa na oslobodzovacej operácii zúčastnili rozličné jednotky sovietskej Červenej armády, vrátane rumunských jednotiek, ktoré po ofenzíve ČA na Rumunské kráľovstvo rýchlo prebehli od Hitlera na stranu ZSSR. Na hornatom, vojensko-operačne náročnom teréne Slovenska krvou zmývali svoju vinu za 4-ročnú účasť na agresii proti ZSSR.

V zostave 2. ukrajinského frontu Červenej armády boli všelijaké jednotky. Boli tam aj gardové jednotky. Bol to výkvet osloboditeľskej armády Sovietov. Tieto jednotky symbolicky nadväzovali na osloboditeľskú misiu ruských vojsk, bojujúcich za slobodu Novoruska a za slobodu balkánskych národov proti Turkom. Hrdinov tejto osloboditeľskej misie prikázala imperátorka Katarína Veľká vyznamenávať rádom Svätého Juraja, patróna Ruska. Rád svätého Juraja – Georgija sa pripínal na uniformu pomocou stužky s oranžovo-čiernymi pásikmi. Tejto stužke sa hovorí „georgijevská“. Bola súčasťou najvyššieho ruského vojenského vyznamenania až do času, keď ruský boľševik židovského pôvodu Leon Bronštejn alias Lev Trockij toto málo internacionalistické vyznamenanie nezakázal. Asi po štvrť storočí ho však obnovil generalissimus J. V. Stalin. Nariadil, aby vyznamenaním s georgijevskou stužkou boli vyznamenávané gardové jednotky, podieľajúce sa na oslobodzovacích misiách.

V roku 2005 sa v Rusku stužka -už bez vyznamenania, začala používať nielen v armáde, ale aj vo verejnom živote. Stala sa symbolom oslobodenia. Začali ju nosiť účastníci manifestácií- čoraz viac aj bežní občania, civili, – na oslavu Dňa víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne. Inšpiráciou pre širšie využitie stužky sú obdobné symboly používané na Západe – napr. červené a modré maky, francúzske trikolóry, červené kokardy a pod. Georgievská stužka sa postupne rozšírila aj do zahraničia. Podobne ako tzv. nesmrteľné pluky potomkov vojakov z čias Veľkej vlasteneckej vojny. Zvykli si ju na 8. resp. 9.mája pripínať aj Rusi žijúci v zahraničí resp. sympatizanti so sovietskou resp. ruskou oslobodzovateľskou misiou v r.1945. A tak si ju na 9.mája pripínajú nielen v drvivej väčšine krajín bývalého ZSSR, ale aj ľudia v Izraeli, Srbsku, Čiernej Hore, Bulharsku, Bosne, Slovinsku, Taliansku, Francúzsku, Nemecku, Rakúsku, Česku, ba dokonca aj príslušníci ruských komunít v Argentíne, Kanade, USA, Austrálii a pod.

S rastom revanšistických neonacistických nálad v niektorých krajinách Európy sa asi pred 8-10 rokmi začali prejavovať aj opačné postoje k tejto osloboditeľskej stužke. V Litve, Lotyšsku a Estónsku začali povesť stužky očierňovať a jej nositeľov /často príslušníkov diskriminovanej ruskej menšiny/ šikanovať, či dokonca trestne stíhať. Po kijevskom majdane sa podobný jav objavil aj na Ukrajine. Možno sa s ním stretnúť aj v Poľsku a vo Fínsku. Je príznačné, že v krajinách, kde sa začala o dušu prepisovať história 2.sv.vojny a kde sa príslušníci litovských, lotyšských, estónskych a ukrajinských jednotiek SS a fínskych pro-hitlerovských jednotiek oslavujú neofašistickými fakľovými sprievodmi, georgijevské stužky-symbol oslobodenia od fašizmu – z duše nenávidia.

Asi pred mesiacom sa i na Slovensku našiel snaživý hlupák, ktorý uvidel georgijevskú stužku v nejakom aute a rýchlo zalarmoval políciu a médiá, aby majiteľa stužky -iste putinovského vojnového štváča- zatkla a uväznila. Georgijevské stužky zvykli mať aj účastníci osláv oslobodenia 4.apríla a 8.-9. mája aj v Bratislave. Som zvedavý, koľko nevzdelaných rusofóbnych hlupákov sa v Bratislave nájde, aby udali tých, čo budú mať takéto stužky symbolicky pripäté na hrudi zajtra o 11.00 hod. na Slavíne.

Čudný svet. Nositeľov symbolu protifašistického odboja udávajú iniciatívni hlupáci za propagáciu fašistického symbolu. Alebo sa dnes už netreba z ničoho čudovať ?

Hystéria=program „našej“ opozície

27.04.2024

PS,SaS a spol. sa po aprílovom volebnom K.O. už trochu pozviechali a hneď na budúci týždeň chystajú jedinú vec, ktorú vedia: stretávku bratislavských „raplov“, hysterikov na jednom z centrálnych námestí. Každému aspoň trochu politicky gramotnému človeku je jasné, že ide o súčasť opozičnej predvolebnej kampane do eurovolieb. A pretože opozičné strany svojim [...]

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 760
Celková čítanosť: 2831908x
Priemerná čítanosť článkov: 3726x

Autor blogu

Kategórie