Založ si blog

Prekrúcanie Štúra

Pán Peter Zajac rád prekrúca. Prekrúca už od čias, keď ešte šarapatil na stránkach Mladej tvorby a Smeny a nebol ešte profesorom. /Vedeckú kariéru odštartoval až potom, čo stal vládnucim politikom.- Ktovie prečo…/. Zajac prekrúca všelijako, no vždy mu z toho vyjde iba jeden jediný tvar – protislovenský poprekrúcanec. Prečo je to tak, to vyplýva z jeho životopisu. Čiastočne pochádza z dobrej slovenskej rodiny, no iba čiastočne. To čo robí, neovplyvnila jeho vlastná rodina, ale rodinné pozadie jeho manželky Alty Vášovej. Od spolužitia s ňou sa stali jeho protislovenské prekrúcačky zjavné a akútne.

Vrcholom proti-slovenského prekrúcania pána Zajaca bolo jeho napokon /našťastie/ neúspešné pôsobenie v politike: vo VPN a potom v jej nástupníckych organizáciách. Tu všade bojoval, ako sa len dalo, proti samostatnej Slovenskej republike a proti historickým osobnostiam, ktoré utvárali ideu samostatnej slovenskej štátnosti. Zo znalca nemeckej literatúry sa stal znalcom nielen slovenského literárneho romantizmu, ale „znalcom“ celých dejín literatúry slovenskej a najmä bohorovným hodnotiteľom tých velikánov Slovenska, ktorí predstavovali ideovú základňu slovenskej svojbytnosti.

V tomto úsilí si Zajac neraz omočil „pysk“ napríklad do Kollára, Vajanského a niekoľkokrát aj do Ľ.Štúra. Objektom Zajacových prekrúcačiek sa stal najmä Ľudovít Štúr. Naposledy pred pár dňami. Na vidom oči sa liberalizujúci moderátor relácie Do kríža si Zajaca zavolal na besedu k 200. výročiu narodenia Janka Kráľa. Zajac sa spomedzi všetkých štyroch účastníkov ihneď pasoval do role arbitra elegancie a hlavného zaškatuľkovávača nielen Janka Kráľa, ale aj Kollára, jednotlivých Štúrovcov a samozrejme najmä ľ.Štúra.

Podstatou darebáckej misie pána Zajaca v relácii Do kríža bolo urobiť z Kollára jednostranného a nepresného nasledovníka Herdera. Kollár si vraj vybral z Herdera iba tie tézy o Slovanoch, ktoré boli pre Slovanov pozitívne a ktoré sa mu pri apoteóze Slovanov hodili. – Fakt užasne nezvyčajná vec – vybrať si pri formulovaní svojho postoja od iného autora iba to, čo mi pasuje do mojej koncepcie. Kollár a po ňom Štúr a Hviezdoslav boli asi jediní myslitelia na svete, čo takto postupovali ? ! Pán Zajac asi nepochopil, že Kollár, Štúr a Vajanský nepísali vyvážené monografické či životopisné dielo o Herderovi, ale niektoré jeho – podľa nich zdravé a správne myšlienky použili na výstavbu svojich koncepcií. Tak ako staviteľ či reštaurátor použije zdravé a nepoškodené prvky z už nepoužívanej stavby na výstavbu novej budovy, tak aj oni nepoužili od Herdera podľa nich nesprávne a „zhnité“ idey ale len tie funkčné a stále platné. A.Einstein okrem rovnice, ktorá ho preslávila , zanechal po sebe aj kopu iných rovníc. Mnohé z nich boli riadne nezmyselné. Prečo dnešní odborníci necitujú Einsteinove nezmysly ale len tie z dnešného pohľadu jasnozrivé idey ?

Zajac zosmiešňoval ideové dozrievanie Ľ.Štúra ako následnosť chvíľkových rozmarov, ako bezkoncepčné blúdenie a striedanie orientácie z pro-českej na pro-rakúsku, pro-poľskú a až napokon, ktovie prečo, – pro-ruskú, panslavistickú. Aby Zajac znevážil geniálne vrcholné dielo Ľ.Štúra „Slovanstvo a svet budúcnosti“, pochechtávajúc sa zduplikoval, že toto dielo už Štúr napísal na sklonku svojich tvorivých síl a to ešte navyše po nemecky. A to ešte tak, že ako originál vyšlo dielo v Rusku a až po vyše sto rokoch aj po slovensky a na Slovensku. Na Slovensku vraj o tejto Štúrovej práci nikto dlho nevedel – až pokým ho ju neobjavil S.H.Vajanský a nespopularizoval ho /podľa Zajaca neadekvátne/ v kruhoch martinských panslávov. – Pán Zajac, to vy naozaj neviete, že nemčina bola najmä v druhej polovici 19.storočia celoeurópskym jazykom intelektuálov ? To neviete, že čo vtedy nevyšlo v nemčine, to vo vede akoby neexistovalo /tak ako je to dnes v prípade angličtiny a internetu/ ? Štúr bol vedec ale aj politik. Chcel, aby jeho dielo nezafungovalo iba v Modre či Martine, ale aj v Európe. Preto ho napísal tak, aby dielu porozumeli všetci v Európe – a aj tí, čo boli ku Slovanom nepriateľsky naladení. Teda Germáni. – A oni aj porozumeli. A zagágali, ako trafená hus – len sa pozrite, ako Štúra až fanaticky znenávideli Marx a Engels a neskôr aj ostatní germanofilskí boľševici, vrátane Lenina. – No a fakt, že Štúrovo najväčšie dielo vyšlo až po 150 rokoch od jeho napísania – to je iba dôkaz, ako bolo ideovo nebezpečné: pre maďarónov, pre čechoslovakistov, pre internacionalistických boľševikov. Mohlo vyjsť a vyšlo logicky až v časoch obnovovania samostatnej slovenskej štátnosti. Okolnosti za akých Štúrovo dielo „Slovanstvo a svet budúcnosti“ vzniklo, ako bolo publikované a ako bolo zatajované svedčí o jeho nadčasovosti a strachu tých, čo sa báli a dodnes boja všetkého skutočne slovenského a slovanského.

Peter Zajac sa bojí Štúra. Bojí sa jeho ideového odkazu. Bojí sa zrkadla, ktoré mu Štúr nastavil ešte skôr, než on prišiel na svet. Bojí sa, aký nepekný obraz toto štúrovské zrkadlo poskytuje o tých, čo celý život prežili ako žoldnieri vo vojne cudziny voči ich vlastnému národu. Štúr, to je zrkadlo pre tých, čo celý život prežili v omyle.

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

Slovenskí slniečkári už vyzbierali na SMRTIACE zbrane milión ! /Hurá ?/

18.04.2024

A ešte sa s tým chvascú. Verejnoprávna RTVS je celá bez seba, že môže propagovať akciu, ktorá sa sama považuje za protivládnu. Slovenskí slniečkári -súkromné osoby ale najmä vedenia a majitelia bohatých esetiackych firiem majú z čoho dávať. A tak dávajú. Dávajú peniaze na tank, na ručný raketomet, na sadu delostreleckých nábojov. Dávajú peniaze na zbrane pre [...]

Dobrá správa pre PS, Olano a SaS

16.04.2024

Všimli ste si to ? Koalícii Smer, Hlas a SNS sa podarilo splniť predvolebný sľub o znížení cien potravín, o poklese inflácie a oživení investičnej výstavby. Dobrá správa pre Šimečku, Matoviča, Grohlinga – či nie ? Aspoň trocha útechy pre občanov pred tým, než Kamenický a spol. začnú realizovať tvrdý no nevyhnutný reštrikčný masaker…. Zatiaľ je to [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 757
Celková čítanosť: 2819270x
Priemerná čítanosť článkov: 3724x

Autor blogu

Kategórie