Založ si blog

Rusi financujú Ukrajine nákup zbraní na Západe

Rusi de facto financujú Ukrajine nákup zbraní na Západe. Ide o zbrane, ktoré potom Ukrajina používa proti nim. Je to neuveriteľné, ale je to pravda. Oddnes Rusi umožňujú Ukrajine vývoz obilia, ktorým si táto „krajina“ rieši akútny problém s defaultom a získava zdroje na nákup zbraní v krajinách NATO. Okrem toho je tu však ešte ďalšia vec, -oveľa lukratívnejšia, kde sú Rusi pri kumulácii zdrojov pre svojho aktuálneho vojenského nepriateľa nápomocní. – JE TO VÝVOZ ELEKTRICKEJ ENERGIE !

V súčasnosti sú v ruských rukách 4 veľké elektrárne, ktorých produkciu Ukrajina zatiaľ plynulo vyváža do jednotnej európskej energetickej siete. /Nafázovala sa ňu paradoxne až v marci 2022, keď už začali na Donbase boje/. Napriek vojenskej prítomnosti Rusov v elektrárňach sú tieto stále pod kontrolou firmy UKRENERGO a nie ROSATOM, ako by bolo logické. Ukrajina od júla 2022 zvýšila svoj export elektriny do EU 2,5 – 3 násobne. Najväčšia ukrajinská elektráreň – Zaporožská jadrová elektráreň produkuje ročne 40 mld kwh. Všetok tento výkon je teoreticky k dispozícii Európe. Nemalý je aj výkon druhej najvýkonnejšej ukrajinskej elektrárne- Uglogorskej tepelnej elektrárne, ktorá je od minulého týždňa tiež pod kontrolou Ruska. A nezanedbateľné sú aj výkony Kachovskej vodnej elektrárne a Zaporožskej tepelnej elektrárne, rovnako pod ruskou kontrolou. Suma sumarum, Ukrajina získava na zbrane proti Rusku obrovské prijmy s prevádzky de facto ruských elektrární.

Toto si po posledných atakoch OS UA na Zaporožskú atómovú elektráreň Rusi konečne všimli a začali konať, aby to ďalej nepokračovalo. Orgány RF požiadali Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu o súhlas s prechodom správy Rusmi obsadených elektrární z Ukrenergo pod Rosatom. MAAE si dáva načas, no keďže neposudzuje ani vojenské a ani politické hľadiská, malo by byť jej stanovisko kladné. Horšie sú ale variantné dôsledky prechodu elektrární pod Rosatom a ich napojenia na ruskú elektrickú sieť. Elektrina z obsadených elektrární by sa veľmi zišla energeticky deficitnému Krymu a bola by veľkou pomocou aj v povojnovej rekonštrukcii Donbasu, Chersonskej a Zaporožskej oblasti. Rusi sa ale obávaj, že odpoveďou na ich kroky bude ukrajinský útok na zaporožské atómové reaktory a následná nukleárna katastrofa, ktorá postihne celú južnú Ukrajinu a priľahlé časti Ruska. Ukrajinci pred svetom za pomoci západných médií samozrejme pripíšu nukleárnu katastrofu na účet Ruska.

Rusi by mohli zabezpečiť dôkladnú vzdušnú obranu atómovej elektrárne. Stálo by ich to ale prostriedky PVO, ktoré by im chýbali na fronte a inde v zázemí. No a navyše, žiadna PVO nepracuje na 100%. Inou hrozbou pre Rusov by bola ukrajinská odveta na plynovodoch a ropovodoch, ktorými Rusi tiež dosahujú prijmy a ktoré cez Ukrajinu tiež miera do EU. Útoky na energovody a elektrárne by mohli byť v nastávajúcej zime pre Európu fatálne.

A tak hoci to znie paradoxne, Rusi asi naďalej budú pomáhať Ukrajincom zabezpečovať si prijmy na nákup zbraní proti OS RF: umožnením exportu obilia a umožnením exportu elektrickej energie. Dokedy ?

Duely kandidátov, aj keď manipulované RTVS, na výhre Pellegriniho nič nezmenia. Harabin však ÁNO.

28.03.2024

Darmo sa kdejaká Lacová bude snažiť, aby skákaním do reči, prerušovaním Pellegriniho, či poskytovaním dvoj-trojminútových monológov a pritakávaním Korčokovi niečo zmenila. Nezmení. Prezidentský súboj v druhom finálnom kole vyhrá Peter Pellegrini. – Iba ak by… Pellegrini bol podľa mňa v dnešnom súboji finalistov oveľa vecnejší, pro-sociálnejší, [...]

Ako to teda vlastne chcete, pani Miriam Lexmanová ?

27.03.2024

Pani Miriam Lexmanová, europoslankyňa za KDH včera vyjadrila veľkú nespokojnosť s tempom rozvoja infraštruktúry spájajúcej centrá ekonomického rozvoja so slovenským vidiekom. Pani Lexmanová svoje vyjadrenie okorenila starým fórom o tom, že my Slováci sme pri výstavbe ciest, mostov a pod. takí pomalí a neschopní, – že kým my ešte len klepkáme na základný kameň, [...]

Čaro nechceného na včerajšej TB Šutaja-Eštoka

26.03.2024

Včera mal TB k aktuálnej bezpečnostnej situácii /po masakre v Crocuse/ slovenský minister vnútra Šutaj-Eštok. V súvislosti s najväčšími kresťanskými sviatkami – Veľkou nocou oznámil, že polícia prijme zvýšené opatrenia, zamerané na prevenciu terorizmu na veľkých náboženských zhromaždeniach. TB narušila jedna pani z televízie Markíza, ktorá zabudla, že je [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 743
Celková čítanosť: 2763184x
Priemerná čítanosť článkov: 3719x

Autor blogu

Kategórie