Založ si blog

Medvede na Slovensku nie sú premnožené

Výskumný tým katedry zoológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity karlovej v Prahe v spolupráci so slovenskými odborníkmi-zoológmi prezentoval predbežné výsledky 2 ročnej štúdie zameranej na slovenského medveďa hnedého. Výskum prebiehal v rokoch 2020-2021. Pomocou DNA analýzy medvedieho trusu a chlpov sa zistilo, že na Slovensku žije asi 1056 medveďov. Slovenské medvede postupne vytvárajú vlastnú filogeneticko-teritoriálnu skupinu. Vitalita slovenskej medvedej populácie je vzhľadom na jej istú izolovanosť veľmi priaznivá. Veľkosť populácie okolo 1000 jedincov zaručuje ochranu pred degeneráciou.

Populácia medveďov je t.č. primeraná veľkosti potravinových zdrojov. Medveďom v premnožení bráni nielen potravinová základňa ale aj samoregulačné druhové mechanizmy: oneskorený ontogenetický vývoj, zoslabenie reprodukčného apetítu, zabíjanie mláďat iných samcov a pod. Najväčším nebezpečenstvom pre interakciu človeka a medve´da je manažment odpadového hospodárstva. V smetiach nachádza medveď zvyšky ľudskej potravy, učí sa na ňu a pri strete s človekom pri smetníkoch považuje človeka za potravinového konkurenta. Nebezpečné pre zdravie medve´da je jeho popásanie sa na kaloricky bohatých plodinách v podhorí doposiaľ netradičných plodín: repky, kukurice, slnečnice, pšenice. Bolo by preto užitočné, aby štát sortiment rastlinnej výroby v medvedích lokalitách reguloval.

Populácia našich medve´dov nie je podľa vedcov premnožená. Veľkosť populácie medveďov nemá na bezpečnostné riziká vyplývajúce zo stretu s medveďom priamy vplyv. Prevencia rizík sa dá zlepšiť lepším poznaním etológie medveďa hnedého, osvetou a regulovaním pohybu ľudí v lokalitách so zvýšením výskytom medveďa hnedého.

Páni lesníci, páni poľovníci, milé médiá-prestaňte teda už konečne s plašením ľudí. Páni zo zásahového tímu ŠOP, prestaňte porušovať zákon na ochranu medveďa hnedého. A venujte sa tomu, na čo ste určení: na spoznávanie etológie zvierat a na ochranu prírody. Na ochranu prirodzeného prostredia pre všetky zložky prírody,- nie iba pre človeka.

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 759
Celková čítanosť: 2830550x
Priemerná čítanosť článkov: 3729x

Autor blogu

Kategórie