Založ si blog

Plynári vraj pomáhajú lesu…

Od jednej vyše 70-ročnej dôchodkyne som sa včera dozvedel zaujímavú skutočne environmentálne skvostnú informáciu. Dievča z „kólcentra“ hádajte ktorej našej takmer monopolnej plynárenskej spoločnosti jej /ako to už v takýchto kólcentrách býva pravidlom/ zavolalo a spýtalo sa, či nemá dve minúty času. Že jej v mene plynárov ponúkne jednu veľmi výhodnú vec. Samozrejme, išlo o čarovanie s tarifami a so zmluvami, na ktoré keď dôchodkyňa pristúpi, citeľne ušetrí. Dôchodkyňa, ošľahaná takýmito „výhodnými ponukami“ jej nič nesľúbila, iba uznala, že je to na prvé počutie zaujímavé, ale že by si to ešte raz v pokoji čierne na bielom prečítala a potom sa rozhodla. A že by bolo najlepšie, keby jej „výhodnú ponuku“ plynári poslali písomne listom. Dievča z kólcentra nebolo z vyjadrenia dôchodkyne nadšené, ale privolilo a sľúbilo, že plynári čosi pošlú.

Štandardný akvizičný hovor. Nič nové, nič prekvapujúce. Prekvapenie však prišlo na konci telefonátu. Kólcentrum bejby začalo do telefónu rapotať čosi o tom, že by bolo dobré, keby sme budúcim generáciám po sebe niečo zanechali. Že by bolo dobré, keby sme zanechali aspoň to, čo nám odkázali predchádzajúce generácie a čo my teraz vďaka nim naplno využívame. Konkrétne napríklad slovenské lesy. Ťažíme z nich drevo, lebo ho potrebujeme na svoj komfort, na na svoj pohodový dnešný život. Drevo v lesoch sa však míňa a preto by bolo férové, keby sme ho nejako dopĺňali. Bolo by dobré, keby sme sa postarali o výsadbu nových lesných porastov-aby aj naše deti a vnúčatá mali z čoho robiť papier, nábytok a zabezpečovať si teplo v kachliach. Kólcentrum bejby po tomto mimoriadne edukatívnom úvode prešla k jadru veci: navrhla vyše 70-ročnej dôchodkyni, aby MESAČNE PO 3 EURÁ prispievala v rámci platby za plyn aj DO NADÁCIE PLYNÁROV, z ktorej potom oni budú poskytovať peniaze na výsadbu nových slovenských lesov.

-No paráda, takže plynári drankajú od starých ľudí euríčka do svojej nadácie. A nadácia potom z veľkou pompou, pred televíznymi kamerami, mikrofónmi a diktafónmi novinárov bude robiť svoj environmentálny, dobrácky public relations. Nikto nikde samozrejme nespomenie konkrétnych darcov, napríklad aj staručkých dôchodcov, ktorí sa kólcentrum devami dali namotať a z miniatúrnej penzie prispeli na zazelenanie lesných holín. Tých lesných zákutí, ktoré drevomafiáni a iní drancovatelia lesa premenili na svoje síce jednorazové ale o to lukratívnejšie eldorádo. Slávu za záchranu slovenských lesov zožnú plynárenskí manažéri a majitelia či správcovia lesov v oblekoch a kravatách a slušivých zelených uniformách. A čo dôchodcovia ? No BUDÚ MAŤ možno pár chvíľ pred smrťou DOBRÝ POCIT !

Dôchodkyňa, ktorá mi tento príbeh včera porozprávala bola príliš skúsená na to, aby sa dala namotať. Deve z kólcentra oznámila, že v živote už ona sama, vlastnoručne vysadila pekných pár sto kusov nových stromčekov. A nikto jej na to neprispel, iba ak príroda, ktorá nešetrila a nešetrí náletovými stromčekmi. Kólcentrum bejby trochu zosmutnelo, ale potom si spomenulo na svoj výcvik a na to, že akcia neráta so 100% úspešnosťou. Stačí pár % možno iba desatín %. Takže po jednom odmietnutí sa svet nezrúti. Deva sa rýchlo spamätala a ako zvyčajne, ukončila aj tento rozhovor kvalitne natrénovaným starým známym „peknydéééééééň“ !

Áno, želajme si dnes i zajtra pekný deň. Želajme si deň s kopou príjemností ale aj stále nových a nových poznatkov a skúseností. Lebo človeka sa učí až do smrti. A niekedy sa dozvie i také veci, pri ktorých nevychádza z údivu. Každý deň ponúkne čosi na počudovanie. A tak sa jedni čudujú-a druhí sa čudujú, že sa v dnešnom svete stále vyskytujú ľudia, čo sa ešte niečomu čudujú…

Duely kandidátov, aj keď manipulované RTVS, na výhre Pellegriniho nič nezmenia. Harabin však ÁNO.

28.03.2024

Darmo sa kdejaká Lacová bude snažiť, aby skákaním do reči, prerušovaním Pellegriniho, či poskytovaním dvoj-trojminútových monológov a pritakávaním Korčokovi niečo zmenila. Nezmení. Prezidentský súboj v druhom finálnom kole vyhrá Peter Pellegrini. – Iba ak by… Pellegrini bol podľa mňa v dnešnom súboji finalistov oveľa vecnejší, pro-sociálnejší, [...]

Ako to teda vlastne chcete, pani Miriam Lexmanová ?

27.03.2024

Pani Miriam Lexmanová, europoslankyňa za KDH včera vyjadrila veľkú nespokojnosť s tempom rozvoja infraštruktúry spájajúcej centrá ekonomického rozvoja so slovenským vidiekom. Pani Lexmanová svoje vyjadrenie okorenila starým fórom o tom, že my Slováci sme pri výstavbe ciest, mostov a pod. takí pomalí a neschopní, – že kým my ešte len klepkáme na základný kameň, [...]

Čaro nechceného na včerajšej TB Šutaja-Eštoka

26.03.2024

Včera mal TB k aktuálnej bezpečnostnej situácii /po masakre v Crocuse/ slovenský minister vnútra Šutaj-Eštok. V súvislosti s najväčšími kresťanskými sviatkami – Veľkou nocou oznámil, že polícia prijme zvýšené opatrenia, zamerané na prevenciu terorizmu na veľkých náboženských zhromaždeniach. TB narušila jedna pani z televízie Markíza, ktorá zabudla, že je [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 743
Celková čítanosť: 2763392x
Priemerná čítanosť článkov: 3719x

Autor blogu

Kategórie