Založ si blog

Opozícia včera prepásla príležitosť

Ako tak pozerám po kolegoch blogeroch, až na jedného ostatní neriešia skutočnú udalosť, ktorou je zvrat vo vojne na Ukrajine /čiastočná mobilizácia OS RF a akútne varovanie RF o použití jadrových zbraní/ ale opozičný míting v Bratislave s účasťou asi 10 tis. ľudí. Nuž dobre, podelím sa s tými, čo o to majú záujem aj ja s niekoľkými poznámkami.

Predovšetkým-som stále v tatranských horách a tak som celý míting sledoval iba cez médiá. Bohužiaľ, to isté urobilo aj cca 98% Bratislavčanov. „Naše“ médiá, napospol protilsovenské, sa mítingu venovali iba okrajovo. Nič prekvapujúce, s tým bolo treba rátať. Prekvapujúce ale je, že jediná parlamentná opozičná strana Smer SSD,organizátorka mítingu, nezabezpečila žiadnu solídnejšiu formu priameho prenosu z mítingu. Chyba. Veľká, chyba. Mala to urobiť. Mala to vysielať live na svoje občasnej internetovej televízii alebo aspoň kvalitne streamovať a prezentovať na youtube. Smer SSD má na to dosť peňazí. Načo ich šetrí, ak nie na takéto akivity ? Na youtube sa samozrejme objavili amatérske pokusy o prenos. Sám som jeden z nich sledoval a tak mám akú-takú predstavu o priebehu akcie. Na Pravde bol tiež akože live prenos. Statická kamera nedávala obraz o diani. Chvalabohu, bol tam aspoň počuteľný zvuk. V momente, keď sa už z pódia stratili všetky akože občianske protestné osoby a organizácie, keď sa už vyvraveli všetci akože opoziční politickí trpaslíci a keď už po takmer 3 hodinách postávania na námestí mal dostať slovo ten, kvôli ktorému tisíce ľudí prišli-teda Smer a jeho predseda R.Fico – live prenos Pravdy skončil. -Aká náhoda, že ?!

Toto sú samozrejme technické záležitosti, ktoré sa včera podieľali na tom, že opozícia včerajšiu šancu veľmi nevyužila. Podstatnejšie sú ale iné,-obsahové nepodarky a chybičky i chyby. Abstrahujem od vystúpení rôznych aktivistov /z nich zaujal azda iba doc.Chmelár a príjemné prekvapenie -herec Marek Ťapák/. Spomeniem radšej predstaviteľov opozičných strán. Začal to A,Danko z SNS. Začiatok dobrý, no potom sa zamotal do svojej príznačnej rétorickej negramotnosti. Nebudem pomáhať nepriateľovi a tak radšej ani nebudem citovať niektoré jeho vyjadrenia, ktoré neraz vyústili do presne opačného záveru, než aký p. Danko chcel dosiahnuť. SNS by sa mala popozerať po nejakom podpredsedovi s kvalitným jazykovým prejavom. A p.Danko by mal poslúchnuť radu odborníkov, že v jeho prípade platí „päť minút a DOSŤ!“

Život poslal na tribúnu pána Géciho. Rétoricky lepšie ako Danko, obsahovo až príliš ustráchané. Mal tam byť skôr p.Taraba. Nebol. Chyba. No a potom prišla na rad nešťastná Republika. Strana, ktorá mala na námestí po Smere najviac priaznivcov. Bohužiaľ, neprihovoril sa k nim pán Mazurek ale predseda Uhrík. Múdry vzdelaný človek, ale bez rétorického talentu, bez daru charizmy. Najhoršie však je, že sa tak ako Danko venoval skôr omáčke okolo Bruselu a vychovaľovaniu Orbána, než aby do toho riadne zaťal a povedal jasne: STOP PROTI-RUSKÝM SANKCIÁM. VETOVAŤ ICH. A ak to nepôjde-potom tu musí prísť nová vláda, ktorá pozastaví členstvo SR v NATO. A ak bude kvôli sankciám SR aj ďalej trpieť, tak potom dovidenia Brusel. Potom treba zmraziť členstvo SR v EU ! – Toto čakajú mnohí Slováci od Republiky. -Aby táto strana, nádejný člen budúcej povolebnej slovenskej vládnej koalície priniesla Slovákom novú NE-EUROATLANTICKÚ perspektívu. Kto mal na tribúne povedať STOP členstvu SR v NATO, stop členstvu SR v EU -ak nie Republika ? Nuž nestalo sa. Chyba.

Napokon, keď už časť demonštrantov unavená od státia, otrávená čudnými kultúrnymi vložkami, ničnehovoriacimi príhovormi ničnehovoriacich mien a studeným, sychravým počasím zamierila domov, – konečne dostal slovo Smer. Z jednovetných príhovorov podpredsedov Smeru zaujal brilantný pozdrav od Ľuboša Blahu. V jeho vete bolo všetko, čo malo byť v jadre všetkých ostatných vystúpení: zdrvujúca kritika proti-ruských sankcií, agresívnych krokov NATO i vyjadrenie priateľstva s bratským ruským ľudom. Ak by mal Ľuobš Blaha priestor ako niektorí občianski aktivisti, -bol by to úplne iný míting. Zmysluplný, bojovný, medzinárodnopoliticky postrehnuteľný. Prejav predsedu R.Fica nemal takýto rozmer. Fico sa nedotkol podstaty dnešnej našej biedy a dnešného nášho hrôzostrašného postavenia: proti-ruských sankcií EU ako jadra dnešných sociálnych problémov Slovákov a agresívnej politiky NATO ako jadra nášho súčasného existenčného ohrozenia. Fico zostal verný svojej „neutrálnosti“ a nezasahovaniu do boja „veľkých chlapcov“ o geopolitiku Európy. Ešteže v deklarácii, ktorou R,Fico svoj prejav zakončil, boli rozumné a jasné veci. Bol v nich algoritmus konca súčasnej slovenskej vlády-hrôzovlády. To bol spolu s Blahovým jednovetným výstupom dobrý bod včerajšej manifestácie.

Suma sumárum však včerajší míting nevyužil svoj aktivačný potenciál. Nenafázoval sa na tempo vývoj udalostí v Európe a vo svete. Páchol naftalínom,-ako keby ho ktosi vytiahol zo skrine po 3 rokoch. Dnes je už ale SR, Európa a svet niekde inde. Dnes sú tu už oveľa väčšie hrozby ako nejaký covid, či zdraženie elektriny a plynu o 50%. Dnes už ide o našu ekonomickú a áno -aj o holú fyzickú existenciu. Dnes je čas postaviť pred SR inú perspektívu, než je tá ktorá zlyhala a ktorá nás ekonomicky a fyzicky ohrozuje – tedá tá tzv. euroatlantická. Dnes je čas podať alternatívu pre Slovensku. Alternatívu, bez NATO, bez kolonializačnej EU. Alternatívu slovenskú: otvorenú s priateľskou rukou na všetky svetové strany a všetky kontinenty. Toto dnes Slovensko potrebuje a čaká. – A od koho by sa to malo dočkať, ak nie od opozície ?

Bohužiaľ, včera sa toho od našej opozície nedočkalo. Dnešné ráno, najmä správy z Moskvy a následné ozveny zo Západu ukázali, že vývoj ide úplne inak a inou rýchlosťou, než si to naša vládna -ale bohužaiľ aj opozičná politická elita predstavuje. ŠKODA.

Hystéria=program „našej“ opozície

27.04.2024

PS,SaS a spol. sa po aprílovom volebnom K.O. už trochu pozviechali a hneď na budúci týždeň chystajú jedinú vec, ktorú vedia: stretávku bratislavských „raplov“, hysterikov na jednom z centrálnych námestí. Každému aspoň trochu politicky gramotnému človeku je jasné, že ide o súčasť opozičnej predvolebnej kampane do eurovolieb. A pretože opozičné strany svojim [...]

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 760
Celková čítanosť: 2831075x
Priemerná čítanosť článkov: 3725x

Autor blogu

Kategórie