Založ si blog

Zakázané filmy, ktoré podľa trolov zakázali oprávnene…

Nezvyknem reagovať na roje pro-západných protislovenských trolov, ktoré sa začnú hmýriť nad každým čo len trochu pre nich nepríjemným článkom. Z času na čas však robím výnimku. Toto je jedna z nich.

Pripomeňme, že trolovia reagujú na článok, v ktorom som upozornil na faktický zákaz alebo minimálnu hranosť slovenských filmov pre deti a mládež, ako sú trilógia o Maroškovi, dva filmy na motívy F.Kráľa: Jano a Čenkovej deti, film na motívy knihy M.Rázusa Krčmársky kráľ, film na motívy knihy Ľuda Ondrejova Jerguš Lapin, film na motívy J.Bodeneka Ivkova biela mať , film o kapitánovi Nálepkovi a film Krompašská vzbura.

Trolovia nesúhlasia, že filmy ako Jerguš Lapin , Krčmársky kráľ, Krompašská vzbura, film o Nálepkovi… zakázali alebo vysielajú minimálne napr.Čenkovej deti, Maroško, … možno raz za 20 rokov. Nesúhlasia, že tieto filmy jednoducho odstavili kapitalisti kvôli ideologickej cenzúre. Vraj sa nevysielajú /na verejnoprávnej RTVS/ !/ preto, lebo deti o ne nemajú záujem. Lebo si ich vraj nežiada trh a ruka trhu je predsa posvätná. Riadny nezmysel,- ako si deti môžu žiadať resp. odmietať čosi, s čím sa nikdy v živote nestretli, čo nevideli, nepočuli, o čom im v škole a vo verejnosti nikdy nehovorili ?! Okrem toho, RTVS na rozdiel od súkromných televízií je aj na to, aby divákom ponúkala aj veci nekomerčné, vzdelávacie, dokumentárne. Filmy o živote detí v minulosti presne také aj sú.

Trolovia tvrdia, že tie zakázané filmy sa nevysielajú preto, lebo sú v hroznom technickom stave. Zaujímavé, ešte staršie české rozprávkové filmy v takom stave neboli ? Samozrejme boli, -ale potom ich technici v moderných laboratóriách vyčistili, pre-zvučili, digitalizovali – a ich technický stav je zrazu znesiteľný. Až do tej miery, že takú „Princeznú so zlatou hviezdou na čele“ ponúkajú deťom cez Vianoce aj 4-5 krát. Rovnako tak sa citlivou úpravou dá zlepšiť aj dynamika a strih filmov.

Trolovia súhlasia s tým aby sa filmy nakrútené na základe literárnych diel ideologických nepriateľov súčasného liberálneho kapitalizmu nepremietali, lebo ide o diela komunistických, nacionalistických a antisemitských lotrov. Rázus, Fraňo Kráľ a Ľudo Ondrejov boli lotri a tak aj ich diela musia byť odporné, hnusné, nekonzumovateľné. Nuž po prvé, s tým lotrovstvom je to často úplne inak. Ľudo Ondrejov bol arizátor a nikto netvrdí, že nie. Bol to však aj hrdina SNP, ktorý svoju vinu zmyl v bojoch s fašistickými Nemcami. Martin Rázus bol nacionalista, veď bol predsedom Slovenskej národnej strany. Chválil slovenský národ, možno až príliš-no nikdy nič rasistické nenapísal ani proti Maďarom, a ni proti Židom, ani proti Čechom. No a Fraňo Kráľ bol nepochybne komunista. Komunistami boli však aj iní vynikajúci slovenskí spisovatelia: Novomeský, Mihálik, Válek, Ballek, Jaroš…V médiách sa ale ich diela vysielajú. Možno preto, že nie sú až také ostré ako dielo Fraňa Kráľa. Ale v umení je to ako v kuchyni. Občas tam kvôli lepšej chuti treba riadne priostriť. No a po druhé, – zakazovať umelecké diela iba preto, že ich autor mal nejaké politické presvedčenie, tak to je taký supertotalitný nezmysel ako zakázať hudbu R.Wagnera, lebo Wagner bol protonacista alebo verše D´Annunzia len preto, že to bol ideológ Mussoliniho fašizmu, či Sándora Máraiho len preto, lebo to bol veľkomaďarský „humanista“, čo nemal rád Slovákov.

Trolovia sa snažia dokázať nedokázateľné. Že zákazy vyvolal trh, lotroviny autorov-umelcov alebo prepytujem nekvalitné filmové kópie. Myslia si, že sú pritom ktovieako pokrokoví, liberálni a demokratickí. Nie, nie sú. Ak by boli, nechajú vysielanie všetkých filmov na divákoch a ich slobodnom rozhodnutí. Diváci však najprv musia dostať šancu so zakázanými filmami sa oboznámiť. Tolerantní zodpovední pracovníci RTVS by im ju mali dať. Nemusia im hneď dať „prime time“. Stačila by iba malá, maličká časť slovenskej obrazovky.

Posledná trolia múdrosť je, že je dobré nedať deťom príležitosť pozerať tieto filmy, lebo vysedávať pri obrazovkách je pre deti nezdravé. Treba, aby miesto toho športovali…Naozaj múdre, akurát prečo toto pravidlo platí iba pri slovenských filmoch. kritizujúcich kapitalizmus a vychovávajúcich ich k láske k vlasti a nie pri českých rozprávkach , či pri potterovskom filmovom odpade ?

Svetla je menej, dni sú kratšie, večery sa predlžujú. Šanca na to, aby sme si pozreli Jerguša Lapina, Jana, či Maroška častejšie,- tu je. Jediné, čo je k tomu treba je kúsok tolerancie a odvahy.

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

Slovenskí slniečkári už vyzbierali na SMRTIACE zbrane milión ! /Hurá ?/

18.04.2024

A ešte sa s tým chvascú. Verejnoprávna RTVS je celá bez seba, že môže propagovať akciu, ktorá sa sama považuje za protivládnu. Slovenskí slniečkári -súkromné osoby ale najmä vedenia a majitelia bohatých esetiackych firiem majú z čoho dávať. A tak dávajú. Dávajú peniaze na tank, na ručný raketomet, na sadu delostreleckých nábojov. Dávajú peniaze na zbrane pre [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 758
Celková čítanosť: 2821908x
Priemerná čítanosť článkov: 3723x

Autor blogu

Kategórie