Založ si blog

Nehoráznosť od TASR a agentúry AKO alebo vlastizrada ?

Miesto dôstojného pripomenutia si 30. výročia obnovenia štátnosti SR a vzniku modernej demokratickej SR nás tasr /platená aj z daní občanov SR/ a agentúra AKO /známa trochu zvláštnymi výsledkami prieskumov verejnej mienky/ obdarila „zaujímavými“ údajmi. Podľa správy, ktorá mala pozoruhodne široký ohlas v „slovenských“ médiách považuje rozdelenie Č-SFR za prínos 45,8% Slovákov a 44,6% respondentov ho za prínos nepovažuje. Slovenskú štátnosť teda kladne hodnotí iba o 1,2% Slovákov viac, než je početnosť respondentov s opačným názorom. 1,2% je relatívne málo, no v politickej praxi takéto percento bežne rozhoduje voľby, -či už parlamentné alebo prezidentské. V prípade Slovákov s volebným právom /4,4 mil. / je to takmer 53 tisíc ľudí, ako jeden celý Trenčín.

Prieskum agentúry AKO, realizovaný podľa predstáv tasr je však z odborného hľadiska nehoráznosť. Z právneho hľadiska balansuje na hrane trestných činov vlastizrady uvedených v 2.časti siedmej hlavy Trestného zákona / najmä § 311/. Podrobnejší rozbor by si však vyžiadal samostatný odborný článok, – a teda určite nie v rubrike blogov.

Nehoráznosť- a v tomto prípade nie iba na hrane ale úplne za čiarou, – je to však pri posudzovaní z odborného sociologického hľadiska. Ak v agentúre AKO robí sociológ, mal na to neodborníkov – propagandistov z tasr upozorniť a prieskum s takýmto zameraním odmietnuť.

Prečo ? Nuž preto, lebo hodnotiť čosi ako prínos nejakej zmeny môže iba ten, kto má 1/ objektívne vedecky podložené údaje /podľa formuly PREDTÝM a POTOM/ a to na základe štatistík, ekonometrických a demografických porovnaní a iných vedeckých informačných zdrojov, 2/ ten. kto má svoje subjektívne prežité skúsenosti, autentické vlastné zážitky a pozorovania. V randomizovanom prieskumnom súbore sa možno jedna i druhá kategória respondentov tu a tam nachádza, – no prevládajú v nej bezpochyby 1/ neodborníci, 2/ ľudia, čo časy Č-SFR, ČSSR či ČSR nezažili resp. zažili ich iba ako deti, mladí ľudia bez dlhších pracovných a životných skúseností.

1. januára 2023 uplynie 30 rokov od vzniku súčasnej SR. Tí, čo v čase vzniku samostatnej SR mali za sebou školu, opustili rodičovský dom, mali založené vlastné rodiny, odštartovali vlastnú profesionálnu kariéru a mali v nej už dostatok vlastných skúseností s fungovaním tzv. federácie, museli mať vtedy aspoň 30 rokov. Dnes títo ľudia teda majú minimálne 60 a viac rokov. Takíto ľudia prežili polovičku života v podmienkach federácie a polovicu života v podmienkach SR. Iba takíto ľudia môžu byť event. kvalifikovanými zdrojmi údajov pre historické porovnania /aj keď aj to len s veľkými biodromálnymi obmedzeniami/. Od takýchto ľudí by výpovede mohli byť akou-takou ilustráciou. No i to s veľkými úvodzovkami !

Žiadať však posudok o živote a práci Slovákov v podmienkach „federácie“ a následne od nich žiadať komparáciu pocitov s pocitmi zo života a práce Slovákov v SR, -žiadať to od ľudí pod 60 rokov, to je tak trochu sociologická tak nehoráznosť. – Takýto ľudia sa pri hodnotení prínosov a strát rozdelenia „federácie“ nebudú riadiť vlastnými životnými skúsenosťami či zážitkami.

Prečo ? Lebo ich nestihli získať. Boli príliš mladí na to, aby dokázali posúdiť ekonomické, zahraničnopolitické, kultúrne, sociálne, bezpečnostné a i. aspekty života Slovákov počas „federácie“ a počas SR. Väčšinu alebo takmer všetko, čo o „federácii“ vedia, pochádza z názorov ich rodičov, z filmov, no predovšetkým z MÉDIÍ. Názor týchto mladších ľudí na federáciu a na SR bol a je formovaný prevládajúcim názorom médií. A názor médií na časy federácie a časy samostatného Slovenska je u nás eufemisticky povedané, jemne skreslený. V prospech tzv. federácie a neprospech samostatnej SR.

Názory prevzaté od rodičov a z médií nič nehovoria o historicky a geograficky zapríčinených, veľmi ťažko prekonateľných rozdieloch v životnej úrovni. V názoroch sa zmiešavajú pozitívne skúsenosti so socializmom /v časoch federácie/ a negatívne skúsenosti s divým kapitalizmom v časoch privatizácie /v časoch po 1990 a po vzniku SR/.

Výsledkom je mentálna čalamáda, ktorú viac či menej protislovenské médiá využívajú na demagógiu a propagandu. Verejnoprávne i súkromné médiá ale aj niektoré štátne inštitúcie to neraz robia- bohužiaľ,- v neprospech slovenskej štátnosti. Alternatívne tvrdenia, ktoré kladne hodnotia výsledky štátnej samostatnosti a podporujú slovenské vlastenectvo sa prevládajúcou časťou médií, ba aj politickej a štátnej sféry očierňujú ako nacionalizmus, šovinizmus, či dokonca ako nacizmus.

Nespokojnosť Slovákov so súčasnou nekompetentnou vládou SR sa v médiách a následne aj v časti verejnosti hodnotí ako neschopnosť Slovákov vládnuť si sami. Príčina sa nehľadá v aktuálnom neschopnom režime slovenského štátu, ale v chybnej samostatnej štátnosti. Naznačuje sa, že riešením aktuálnych problémov Slovákov by nemala byť demokratická zmena vlády, ale zrušenie slovenskej samostatnosti, teda likvidácia slovenského štátu…

– Taliani či Francúzi v prípade nespokojnosti s vládou idú do ulíc a vydupú si tam nové voľby. Slováci či skôr médiami spracovaní slováčikovia však v prípade nespokojnosti s platom, či sociálnymi istotami volajú po zrušení štátu a utekajú do zahraničia. /Kvôli jazykovej negramotnosti najčastejšie do Česka…/.

Profesor Botík, etnológ z SAV vo svojom diele o vývine etnicity v SR popísal pozoruhodnú historku, ktorá sa udiala pri sčítaní obyvateľstva v 1934 na východnom Slovensku. Keď sa tu vtedy sčítací komisári pýtali „vihodňarov“ na národnosť, títo im odpovedali proti-otázkou: „A kde sa budeme mať lepšie – keď budeme Maďarmi alebo Čechmi ? Lebo ak sa budeme mať lepšie s Maďarmi, budeme aj my Maďarmi, -keď sa budeme mať lepšie s Čechmi, budeme Čechmi. “ – Bohužiaľ, akýto spôsob uvažovania /domov je tam, kde dostaneš väčší válov/ sa za tých takmer 100 rokov nestratil. Naopak. V menej vzdelaných a menej kultúrnych spoločenských vrstvách sa rozšíril na celé Slovensko. Nedostatok vlastenectva, zadubenosť u časti Slovákov stále pretrváva.

Bohužiaľ, nehoráznosti, akým je aj spomenutý prieskum „prínosnosti“ rozdelenia tzv. „federácie“ – potieraniu národnej nerozvinutosti a zadubenosti nepomáha. Ba naopak, ešte tú zadubenosť ďalej posilňuje.

V štátoch, ktoré vznikali v približne tom istom čase ako SR, sa okrúhle oslavy štátnosti veľkolepo oslavujú. U nás sa nielenže nič /okrem formálnych prejavov štátnych činiteľov a ohňostroja v Bratislave/ nechystá, ale ešte sa aj organizujú nehorázne, neokvalifikované „prieskumy“, ako je aj ten o „prínosnosti“. Hrozné.

Na záver už iba jedna otázka: Páni z tasr resp. z AKO – v čom vidíte ako autori tohto „prieskumu prínosnosti“ – prínosnosť takého prieskumu pre Slovákov, pre Slovenskú republiku a pre ďalší rozvoj slovenskej štátnosti ? Čo ste ním ako autori tohto „prieskumu“ v skutočnosti zamýšľali ? – Odpovedzte-ale úprimne ! Bez vykrúcačiek !

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

požiar, elektromobil, Lešť

Ako horí elektromobil? Požiar zlikvidovali hasiči do hodiny, vrak skončil vo vodnom kúpeli

26.04.2024 10:40

Z podzemnej garáže, v ktorej sa vznietil elektromobil, šľahali obrovské plamene.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 759
Celková čítanosť: 2830328x
Priemerná čítanosť článkov: 3729x

Autor blogu

Kategórie