Založ si blog

Referendum: nepriatelia

Kto sú nepriatelia referenda ? Nuž sú to všetci nepriatelia demokracie, osobitne referendovej priamej formy demokracie. Nepriatelia sú všetci, čo sú proti všeľudovým hlasovaniam, čo sú proti účasti ľudí na riadení štátu.

Čo robia nepriatelia referenda ? Nuž napríklad:

  • Neposkytujú o ňom verejnosti dostatok informácií, marginalizujú ho v médiách, označujú ho za zbytočné, znejasňujú o čo v ňom ide a kde sa dá, tam ho „zatajujú“.
  • Organizujú proti nemu dezinformačné a škandalizačné kampane za pomoci platených trolov či blogerov, influencerov v sociálnych sieťach, resp. za pomoci sabotážne redakčných článkov a „úvah“ pseudopolitológov a pseudo-analytikov, Využívajú aj kadejaké manipulatívne ankety medzi čitateľmi, divákmi či poslucháčmi…
  • Uverejňujú vymyslené alebo skreslené výsledky „prieskumov“ verejnej mienky,. Z vymyslených údajov potom vsugerovávajú občanom, že referendum bude neúspešné, že sa na ňom zúčastní málo ľudí, že to bude fiasko tých, čo sa o referendum zaslúžili.
  • Zdôrazňujú inak nie príliš dôležité spoločenské udalosti, aby odklonili záujem verejnosti o referendum na iné, podružné témy.
  • Zdôrazňujú stranícky charakter referenda, spájajúc ho s konkrétnou politickou stranou a tým odrádzajú priaznivcov konkurenčných strán od účasti na ňom.
  • Záujemcom o referendum kladú do cesty rôzne technické prekážky, – napr. vediac, že sa na referende chcú vo veľkom počte zúčastniť starší občania, umiestňujú referendové miestnosti tam, kde sú bariéry pre menej mobilných, kde sú veľké problémy s parkovaním a pod.
  • Odkladajú nepopulárne vládne opatrenia a Jóbove zvesti o nich na čas po referende a naopak, pokúšajú sa občanov učičíkať populistickými krátkodobými formami vládnej pomoci.
  • Démonizujú a zosmiešňujú zástancov referenda ľudí, ktorí sa na referende chcú zúčastniť: napr. že sú starí, nevzdelaní, žijú na vidieku…
  • Strašia ľudí veľkými nákladmi na „zbytočné“ referendum.
  • Organizujú v parlamente či vo vláde rôzne aktivity, ktorými sa podľa nich dosiahnu ciele referenda aj bez referenda -a to rýchlejšie, jednoduchšie a lacnejšie, pod.

Toto je iba desať najčastejších aktivít, ktorými sa nepriatelia referenda usilujú odradiť ľudí od účasti na referende. Takýchto aktivít sú však napr. na dnešnom predreferendovom Slovensku desiatky ba stovky. Čo s tým, dá sa proti tomu niečo robiť ?

Áno. Dá sa bojovať: vytrvalým vysvetľovaním, písaním, vystupovaním na verejnosti. Upozorňovaním kompetentných na protizákonné praktiky vlády, štátnej správy, samosprávy, verejnoprávnych médií, protireferendových aktivistov—a v tých najzávažnejších prípadoch aj oznamovaním podozrení z trestného činu marenia referenda orgánom činným v trestnom konaní.

Nepriateľov referendovej demokracie je na Slovensku menej ako priaznivcov referenda. Nepriatelia referenda to vedia a tak sa pokúšajú urobiť nepriateľa referenda z každého človeka, ktorý z takých či onakých dôvodov nechce, nemôže alebo nevie ísť na referendum. Počítajú za súčasť svojho protireferendového tábora dokonca aj osoby ťažko choré, žijúce v ústavoch, väzeniach, na ulici ako bezdomovci či ako asociálne osoby v osadách. Každý občan, ktoré sa na referende nezúčastní je ich človek. – Prečo to robia ? Lebo vedia, že presvedčení odporcovia referendovej demokracie alebo konkrétneho riešenia, predloženého na referendum, sú v menšine. Lebo majú strach, čo bude, ak referendum bude úspešné.

Slováci, -nevšímajte si nepriateľov referenda. Ignorujte ich. Sú to častokrát nešťastní no nepríjemní ľudia. Sú to provokatéri, konfliktné osoby. Nevedia hrať férovo a tak ako nešikovní hráči faulujú, vyvolávajú osobné spory, škriepky, škandály.

Slováci-buďte hrdí demokrati. Nechajte ich tak. Nech sa škvaria vo vlastnej šťave. A nech by už referendum dopadlo akokoľvek, -vy budete vždy víťazmi. Pretože ste si splnili čestnú povinnosť voči svojim blížnym, voči svojmu národu a svojej krajine. – A oni ? Zostanú ešte viac nešťastní a opustení na okraji národnej pospolitosti. Ako duchovní bezdomovci.

Nechajte ich tak. Nesmejte sa im ale ani ich neľutujte. Odovzdajte ich osudu. – Tak im treba.

Duely kandidátov, aj keď manipulované RTVS, na výhre Pellegriniho nič nezmenia. Harabin však ÁNO.

28.03.2024

Darmo sa kdejaká Lacová bude snažiť, aby skákaním do reči, prerušovaním Pellegriniho, či poskytovaním dvoj-trojminútových monológov a pritakávaním Korčokovi niečo zmenila. Nezmení. Prezidentský súboj v druhom finálnom kole vyhrá Peter Pellegrini. – Iba ak by… Pellegrini bol podľa mňa v dnešnom súboji finalistov oveľa vecnejší, pro-sociálnejší, [...]

Ako to teda vlastne chcete, pani Miriam Lexmanová ?

27.03.2024

Pani Miriam Lexmanová, europoslankyňa za KDH včera vyjadrila veľkú nespokojnosť s tempom rozvoja infraštruktúry spájajúcej centrá ekonomického rozvoja so slovenským vidiekom. Pani Lexmanová svoje vyjadrenie okorenila starým fórom o tom, že my Slováci sme pri výstavbe ciest, mostov a pod. takí pomalí a neschopní, – že kým my ešte len klepkáme na základný kameň, [...]

Čaro nechceného na včerajšej TB Šutaja-Eštoka

26.03.2024

Včera mal TB k aktuálnej bezpečnostnej situácii /po masakre v Crocuse/ slovenský minister vnútra Šutaj-Eštok. V súvislosti s najväčšími kresťanskými sviatkami – Veľkou nocou oznámil, že polícia prijme zvýšené opatrenia, zamerané na prevenciu terorizmu na veľkých náboženských zhromaždeniach. TB narušila jedna pani z televízie Markíza, ktorá zabudla, že je [...]

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 743
Celková čítanosť: 2761335x
Priemerná čítanosť článkov: 3716x

Autor blogu

Kategórie