Založ si blog

Referendum: Matovič a spol. sa rozhodli plniť „agendu Smeru“

Matovič, Heger, Sulík, Remišová a ostatní predstavitelia vládnej koalície z marca 2020 takmer nonstop útočili na referendum o zmene ústavy lebo vraj ide o „Ficovu agendu“. Podstatou referendovej agendy Smeru bolo podľa Matoviča a spol. úsilie mafiána Fica vyhnúť sa cez predčasné voľby base, teda zaslúženému trestu za jeho „obrovské zločiny“.

Teraz sa postoj ešte stále vládnucej vládnej koalície voči Ficovi a jeho agende mení. SaS /ústami Zemanovej/ už pripúšťa nielen predčasné voľby ale aj ich júnový termín. Šokujúce však je, že najmä Matovič a spol. sa tiež rozhodli podporiť hlasovanie o predčasných voľbách. – Rozhodli sa tak vlastne pomôcť Ficovi v jeho sebazáchovnej agende. Matovič a spol. sa tak rozhodli spasiť Fica pred basou. Ba čo viac, hodením záchranného lana predčasných volieb mu dali šancu vyhrať nastávajúce voľby a stať sa po štvrtý raz premiérom SR.

Zdá sa vám tento reťazec zmien čudný ? Aj mne. Fakty však nepustia. Matovič a spol. doteraz odmietali predčasné voľby, ktoré chcel Fico presadiť referendom, ako čert svätenú vodu. Označovali ich ako Ficovu fintu ktorou sa chcel vyhnúť zaslúženému trestu a dlhoročnej base. Odmietali to. No už to neodmietajú. Naopak. Všade kde môžu, hovoria v predvečer referenda o predčasných voľbách. Čím je referendový 21.január bližšie, tým viac o tom mudrujú.

Možným vysvetlením tohto paradoxu je konštatovanie, že predčasné voľby a tobôž potom referendum neboli a nie sú agendou Smeru. Neboli a nie sú len o predčasných voľbách. Referendum je samostatná politická aktivita, ktorá síce s predčasnými voľbami súhlasí, – ale skôr v budúcnosti ako v prítomnosti. Smer síce referendu pomáhal ako mohol, no podstata referendového hnutia je občianska, demokratizačná, zameraná na rozšírenie účasti ľudí na správe vecí verejných. Bez ohľadu na to, či momentálnym správcom vecí verejných bude Smer, SaS, Hlas, PS alebo OLaNO.

Zmena postoja pôvodných vládnych strán OLaNO a SaS k predčasným voľbám, – obetovanie takmer roka vládnutia v prospech toho, aby referendum 21.januára „zlyhalo“ a bolo neúspešné je skutočnosť, že toto referendum nie je iba o šanci skrátiť funkčné obdobie tejto vlády. Podstatou protireferendového úsilia je STRACH LIBERÁLOV z SaS a POPULISTOV z OLaNO z DEMOKRATIZÁCIE SLOVENSKA, zo zvýšenia vplyvu národa na vládnutie. Matovič a Sulík sa boja toho, aby ľud dostal možnosť vládu nielen voliť ale aj /ak s ňou bude nespokojná drvivá väčšina voličov, napr. vyše 8O%/ – odvolávať !

Pôvodnú vládnu koalíciu nestraší ani tak Ficova agenda predčasných volieb. Straší ich predovšetkým DEMOKRATIZAČNÁ AGENDA prebudených občanov SR, volajúca po PRIAMEJ DEMOKRACII. Matovič, Sulík a Remišová sa boja prebudených občanov. A zahraničné mocenské štruktúry, ktoré im pomohli v 2020 k moci sa toho boja ešte viac. Tak veľmi, že radšej prikývnu na menšie zlo-predčasné voľby, než aby dopustili katastrofu-úspešné demokratizačné referendum.

Dobre vedieť. Odhodlanie priaznivcov demokracie a účasti ľudu na spravovaní Slovenska sa tým len posilní. Odteraz je jasné, že účasťou na referende 21.januára nebudeme napĺňať žiadnu Ficovu agendu -ale našu vlastnú agendu. Agendu nadstraníckej demokratizácie a prechodu od elitárskej papalášskej poslaneckej formy vlády k bezprostrednejšej priamejšej, ozajstnejšej demokracii bežných občanov pre bežných občanov.

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 759
Celková čítanosť: 2829840x
Priemerná čítanosť článkov: 3728x

Autor blogu

Kategórie