Založ si blog

10 sankčných balíčkov a obrat EU-Rusko rekordne vzrástol !

USA a následne aj ich služobník – Európska únia, prijali proti Rusku v poslednom období 9 až 10 sankčných balíčkov. Mali za cieľ zničiť ekonomiku Ruska, vyvolať pád Putina a rozvrat štátu. Akosi sa to ale nepodarilo. Pár čísel z bilančne práve uzavretého roku 2022 /podľa ruskej tlačovej agentúry RIA-Novosti/:

  • Vývoz tovaru z Ruska do EU sa vlani zvýšil asi o štvrtinu a dosiahol 203,4 miliárd eur. To je len o 230 miliónov eur menej, ako bol doteraz najväčší vývoz ruského tovaru do EU v r 2012.
  • Vývoz tovaru a služieb z EU do Ruska sa vlani znížil o 38,1%.
  • Saldo vzájomného obchodu Ruska a EU dosiahlo rekordných 148,2 miliárd eur v prospech Ruska.

Príčiny takéhoto rozkvetu vzájomného obchodu medzi Európskou úniou a Ruskom v roku 2022 sú v prvom rade v tom, že EU vidiac pred sebou perspektívy zimy a dlhého obdobia sankčných bariér, nakupovala vlani ruský tovar v panike a do zásoby. Na druhej strane sa ale už pri exporte eurotovaru začali prejavovať sankcie EU a tiež úsilie ruských importérov hľadať si v predstihu náhradných dodávateľov v krajinách mimo EU.

Tohtoročný obchodný rok vo vzťahoch EU a Ruska iste nebude rekordný. Európski exportéri si nachádzajú buď iné odbytiská alebo exportujú svoje tovaru okľukou cez sprostredkovateľov, aby sa vyhli sankciám. Ruskí exportéri takisto-našli si odbytiská v Číne, Indii, Latinskej Amerike, Ázii…-teda mimo EU. Zapĺňajú lacnými a často kvalitnejšími ruskými surovinami alternatívne ázijské trhy a cez čínskych a najmä indických spracovateľov smerujú do EU prelepené značkami iných exportérov.

Na druhej strane, – istá obchodná výmena sa zachová. Najmä pokiaľ ide o doplnenie energonosičov v skladoch pred ďalšou zimou, ale aj pokiaľ ide o vývoz surovín, pre ktoré EU stále nemá dosť alternatív: napr. dovoz ruského jadrového paliva do elektrární, dovoz ruského dreva, obilia, vzácnych kovov a najmä dovoz umelých hnojív. Bez ruských umelých hnojív by onedlho v Európe vypukla poriadna potravinová kríza. Prvé signály nedostatku potravín, najmä ovocia a zeleniny, ale aj vajec a olejov sa už v Európe prejavili.

Aj tohto roku bude teda v obchode EU-Rusko platiť pravidlo, že sankcie sa prijímajú a chlieb sa je. A tiež pravidlo, že sa v obchodnej praxi nikdy neje taká horúca kaša, aká sa v Bruseli uvarí.

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 759
Celková čítanosť: 2829980x
Priemerná čítanosť článkov: 3729x

Autor blogu

Kategórie