Založ si blog

14. marec: výročie, ktoré treba utajiť, oslavovať či pripomínať ?

14.marca 1939 vznikla prvá Slovenská republika. Ako sa k tomuto historickému faktu postaviť ? Utajiť ho, oslavovať ho alebo si ho objektívne pripomenúť ? Nazdám sa, že si ho v každom prípade treba pripomenúť. Sme dospelý národ, musíme sa naučiť posudzovať naše minulé konanie bez emócií, bez vytesňovania do národného podvedomia, – so zdravým racionálnym odstupom.

Dnes si teda pripomíname 84. výročie vzniku prvej Slovenskej republiky. Pripomíname si vznik prvej formálne samostatnej podoby slovenskej štátnosti. Nejde o žiadnu oslavnú podobu pripomienky. Fakt je však fakt. A je dobré, keď národ nezabúda na žiadne dejinné udalosti, na žiadne skutočnosti, ktoré formovali a dodnes formujú jeho dnešný život, dnešné konanie, dnešné vnímanie reality a svojich vlastných schopností.

Áno, prvá SR bol štát s obmedzenou suverenitou. Ale ktorý malý štát vtedy aj dnes taký nie je ? Áno, režim tohto štátu bol silno autoritatívny, zďaleka nie demokratický . Ale ktorý štát na svete vtedy cez vojnu taký nebol a ktorý štát je i dnes /a nielen preto, že je zase takmer vojna/ v plnom slova zmysle demokratický ? Prvá SR bola uznaná s výnimkou Veľkej Británie a čiastočne aj Francúzska všetkými štátmi vtedajšej Európy /vrátane ZSSR/. Prvá SR zabezpečila vzhľadom na vojnové pomery obyvateľom celkom slušnú životnú úroveň. A hlavne, -poskytla Slovákom pocit, že si aj oni, -ako všetky ostatné národy na svete, dokážu VLÁDNUŤ SAMI. – Táto skutočnosť mala potom pozitívny dopad na povojnovú túžbu mať aspoň SNR a zbor povereníkov, na vznik Slovenskej socialistickej republiky /1968/ a napokon na vznik prvej formálne demokratickej modernej Slovenskej republiky 1.1.1993.

Áno, s prvou SR sú spojené aj temné a veľmi temné udalosti, ktoré sa na Slovensku v rokoch 1939 až 1945 stali. Zapojenie sa do vojny proti Poľsku /ak keď zdôvodnené tým, že ide o oslobodenie stáročných slovenských území, protiprávne okupovaných Varšavou/, vyhlásenie vojny západným veľmociam a ZSSR /s praktickým zapojením desiatok tisíc slovenských vojakov do boja proti „boľševikom“/, prenasledovanie demokraticky zmýšľajúcich občanov, represie proti účastníkom SNP…no predovšetkým zločinné deportácie židovského obyvateľstva do pracovných táborov v ich údajne „pôvodnej vlasti“ v Malopoľsku a Haliči. Prvá SR doplatila na svoju kolaboráciu s nacistickým Nemeckom povojnovou stratou štátnosti. Na 47 rokov sa stala iba akýmsi regiónom tzv. spoločného štátu s Čechmi. Česi v ňom naplno dominovali a Slovensko pred svetom de facto neexistovalo.

Idea svojbytnosti a povedomie o schopnosti vládnuť si sami však v mysliach Slovákov pretrvávala a vyústila do obnovy štátnosti v 1993, -pravda na úplne iných demokratických a humánnych základoch.

Dnes máme už vyše 30 rokov vlastný štát. Máme ho taký, aký sme si ho v rámci geopolitických možností a vlastných schopností či morálnych zásad vybudovali. Máme ho taký „špatnokrásny“. S potenciálom rastu ale aj kopou nedostatkov a chýb. Máme ho taký, aký si ho zaslúžime. A máme čo robiť, aby sme si ho aspoň trochu upratali a zveľadili.

-Ale to je už úplne iná téma.

Duely kandidátov, aj keď manipulované RTVS, na výhre Pellegriniho nič nezmenia. Harabin však ÁNO.

28.03.2024

Darmo sa kdejaká Lacová bude snažiť, aby skákaním do reči, prerušovaním Pellegriniho, či poskytovaním dvoj-trojminútových monológov a pritakávaním Korčokovi niečo zmenila. Nezmení. Prezidentský súboj v druhom finálnom kole vyhrá Peter Pellegrini. – Iba ak by… Pellegrini bol podľa mňa v dnešnom súboji finalistov oveľa vecnejší, pro-sociálnejší, [...]

Ako to teda vlastne chcete, pani Miriam Lexmanová ?

27.03.2024

Pani Miriam Lexmanová, europoslankyňa za KDH včera vyjadrila veľkú nespokojnosť s tempom rozvoja infraštruktúry spájajúcej centrá ekonomického rozvoja so slovenským vidiekom. Pani Lexmanová svoje vyjadrenie okorenila starým fórom o tom, že my Slováci sme pri výstavbe ciest, mostov a pod. takí pomalí a neschopní, – že kým my ešte len klepkáme na základný kameň, [...]

Čaro nechceného na včerajšej TB Šutaja-Eštoka

26.03.2024

Včera mal TB k aktuálnej bezpečnostnej situácii /po masakre v Crocuse/ slovenský minister vnútra Šutaj-Eštok. V súvislosti s najväčšími kresťanskými sviatkami – Veľkou nocou oznámil, že polícia prijme zvýšené opatrenia, zamerané na prevenciu terorizmu na veľkých náboženských zhromaždeniach. TB narušila jedna pani z televízie Markíza, ktorá zabudla, že je [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 743
Celková čítanosť: 2763311x
Priemerná čítanosť článkov: 3719x

Autor blogu

Kategórie