Založ si blog

Informačná stráž CIA/ NewsGuard/ začína smradiť

Americká tajná služba CIA pred 5 rokmi iniciovala silnú účelovú organizáciu „NewsGuard“. Jej vytvorením poverila svojho starého spolupracovníka L.G.Crovitza, ale aj Crovitzovi blízkeho S.Brilla a Crovitzovu manželku A.Alstattovú. Niekoľko tisíc žurnalistov a mediálnych analytikov z USA a ďalších krajín tu následne začalo monitorovať výpočtovou technikou vytypované informačné zdroje, neprívetivo píšuce o USA a jej aktivitách a zámeroch v zahraničí. NewsGuard tu nadväzuje na dlhoročné centrá spracovávania nepriateľských informácií, pôsobiace nielen v CIA, ale aj pri iných štátnych alebo privátnych inštitúciách v USA.

NewsGuard sa oficiálne nijako nespája so svojim pôvodom v CIA. Navonok sa tvári ako privátny projekt v oblasti ratingovania dôveryhodnosti médií a mediálnych informácií. NewsGuard sa tvári ako praktická aplikácia pre potreby novinárov. Cez „apky“ prístupné na browseroch alebo ako súčasť programov v iphonoch umožňuje obratom oboznámiť záujemcu s dôveryhodnosťou toho ktorého média, toho ktorého autora, toho ktorého článku alebo tej ktorej informácie. Slovenský žurnalista sa napríklad na NewsGuard obráti s otázkou na dôveryhodnosť ruskej Pravdy, slovenského publicistu Blahu a tohto článku, ktorý práve čítate. V spolupráci so svojimi miestnymi NewsGuard pracovníkmi v Rusku či v SR vám potom centrála v USA „vypľuje“ rating dôveryhodnosti pre všetky spomenuté príklady. – Ó aké americky praktické, aké technologicky vyspelé riešenie ! Menej chápavý čitateľ je spokojný, ako „objektívne“ ho apka NewsGuard zorientovala v labyrinte aktuálnych informácií. Menej chápavý čitateľ si ani neuvedomí, že sa vďaka NewsGuard prestáva pozerať na informácie vlastnými slovenskými očami a ako veci začne hodnotiť „po americky“. /Podobne, ako keď menej chápavý občan čerpá informácie o nejakej veci iba z americkej wikipédie/.

Hodnotenie dôveryhodnosti informácií „po americky“ je navonok hlavná činnosť NewsGuard. Skrytá práca NewsGuard je ale oveľa rozsiahlejšia a dôležitejšia. Nóvum v práci NewsGuard je v tom, že informační gardisti /ďalej NG/ sa neuspokoja s reportami o tom či onom „protiamerickom“ médiu. Ťažiskom ich práce je takéto médium očierniť, šikanovať, umlčať, ZLIKVIDOVAŤ. Pracovníci NG sú inštruovaní tak, aby na to vo svojich štátoch využívali existujúcu národnú alebo nadnárodnú legislatívu. Pracovníci NG majú podávať na neposlušné médiá trestné oznámenia, disciplinárne podnety, administratívne sledovania. Majú voči „darebáckym médiám“ a „darebáckym“ publicistom organizovať protesty čitateľov, divákov, poslucháčov, resp. protesty aktivistov, petičné akcie, mediálne kampane a pod.

NG pracovníci môžu vo svojej práci využívať existujúce trol-farmy s platenými proamerickými trolmi alebo iniciovať nové. Trolovia majú zasypávať diskusie k nepríjemným článkom množstvom hejtov, žiadostí o výmaz článkov a likvidáciu podporných replík k nim. Majú odvádzať diskusie na nesúvisiace témy, zosmiešňovať, argumentovať „ad personam“ voči autorom článkov či podporným diskutérom.

Popri legislatívnych a dezinformačných nástrojoch boja NG s nežiadúcimi informáciami sa intenzívne začínajú využívať aj finančné represie a útoky. Pracovníci NG majú intervenovať medzi investormi. Majú neposlušné médiá zaťahovať do finančných ťažkostí-napr. pri prevádzkových úveroch, dańových kontrolách, pri pracovnoprávnych a mzdových sporoch, pri úprave úrokových sadzieb prevádzkových úverov a pod. Majú osobne pôsobiť na akcionárov neposlušných médií, šíriť medzi nimi poplašné chýry, organizovať komploty proti neposlušným manažmentom a proti neposlušným ťažiskovým spolumajiteľom. Majú obchádzať dôležitých zadávateľov reklám a inzercie, zastrašovať ich alebo finančne motivovať k rušeniu v inzercie v médiách, na internete a pod.

V našich slovenských podmienkach zatiaľ detašované pracovisko NG explicitne nefunguje. Ministerka Remišová zatiaľ iba chystá legislatívu, ktorá by činnosť NG v SR uľahčila. Na Slovensku je však dostatok „hladných“ novinárov bez úväzkov a vo finančnej tiesni, bez chrbtovej kosti a profesionálnej etiky. Títo sa do NG radi zapoja. Onedlho budeme v ovzduší cítiť výsledky- metánové výpary z ich práce…

-Alebo ich už cítime ? /Citlivý nos, hotové nešťastie…/.

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

Slovenskí slniečkári už vyzbierali na SMRTIACE zbrane milión ! /Hurá ?/

18.04.2024

A ešte sa s tým chvascú. Verejnoprávna RTVS je celá bez seba, že môže propagovať akciu, ktorá sa sama považuje za protivládnu. Slovenskí slniečkári -súkromné osoby ale najmä vedenia a majitelia bohatých esetiackych firiem majú z čoho dávať. A tak dávajú. Dávajú peniaze na tank, na ručný raketomet, na sadu delostreleckých nábojov. Dávajú peniaze na zbrane pre [...]

Dobrá správa pre PS, Olano a SaS

16.04.2024

Všimli ste si to ? Koalícii Smer, Hlas a SNS sa podarilo splniť predvolebný sľub o znížení cien potravín, o poklese inflácie a oživení investičnej výstavby. Dobrá správa pre Šimečku, Matoviča, Grohlinga – či nie ? Aspoň trocha útechy pre občanov pred tým, než Kamenický a spol. začnú realizovať tvrdý no nevyhnutný reštrikčný masaker…. Zatiaľ je to [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 757
Celková čítanosť: 2818882x
Priemerná čítanosť článkov: 3724x

Autor blogu

Kategórie