Založ si blog

Konštantín a Metod-dôkaz našej pôvodnej orientácie na Východ

Knieža Rastislav pod náporom Germánov a ich kňazov poprosil cisára Byzantskej ríše Michala III, aby nám poslal ideológov ortodoxnej, pravej viery. Viery, ktorá by bola síce kresťanská, ale vyhovovala našej slovanskej duši viac, ako jej germánsko-keltský kalk. Konštantín a Metod v nás prostredníctvom slovanského písomníctva a v nej koncipovanej kresťanskej liturgie zobudili slovanské duše. Duše čo nás potom sprevádzali stáročiami a pomáhali nám zachovať si svojbytnosť v časoch, keď sme sa nemohli oprieť o vlastný štát.

Nápor Germánov na našich slovenských predkov však pokračoval. Konštantín a Metod museli ísť do Ríma obhajovať naše právo na výklad viery v našom starom slovanskom jazyku. Zo stolca vládcu Veľkej Moravy vytlačil odbojného Rastislava kompromisnícky kráľ Svätopluk. Konštantín tiež urobil ústretový krok a prijal meno Cyril. Nestačilo to-Svätopluk preto zvolil menšie zlo. Žiakov Cyrila a Metoda vymenil za germánsko-keltských ideológov. Ani to nepomohlo-skôr naopak. Svätopluk síce udržal akú-takú mocenskú autonómiu od Germánov, no tá pretrvala len pokiaľ on žil. Po jeho smrti sa nad našimi predkami zmocnili vlády cudzí páni. Na vyše tisíc rokov. A na našu pravú slovanskú, pravoslávnu vieru sa začali vrstviť latinské, germánske, románske a ugorsko-nomádske nánosy.

Slovenskú kresťanskú dušu však nikdy úplne nepochovali. Slovenskí osvietenci a buditelia, statoční kňazi, historici, spisovatelia, národní buditelia vyhrabali odkaz Konštantína a Metoda spod nánosov „západnej civilizácie“. Povýšili ho na jadrovú črtu slovenskosti. A keď sa na chvíľu otvorilo okno osudových rozhodnutí, pomohol nám Slovákom tento odkaz vytvoriť si vlastný štát. Odkaz na cyrilo-metodskú tradíciu je preto zaslúžene aj v preambule Ústavy Slovenskej republiky.

Toľko história – učiteľka života. Nepriatelia slovenského života vedia. o čo v odkaze Konštantína a Metoda ide. Preto sa periodicky pokúšajú odvolávku na cyrilo-metodskú tradíciu dať z ústavy preč. Prepisujú históriu, tvrdiac, že Slovensko je súčasť Západu. Oháňajú katolicizmom a latinčinou, gotickými kostolmi, vládcami pôvodom zo Západnej Európy. Nuž áno. vládli nám tu aj Ajuovci, aj Habsburgovci. – ibaže to neboli nikdy naozaj naši vládcovia. Áno, mešťania si tu stavali gotické chrámy-ibaže to neboli ozajstní Slováci, ale kolonisti z Nemecka či z Juhu. Áno, naši predkovia sa krstili, sobášili a pochovávali za zvukov latinčiny – ibaže to čo bolo medzi narodením a smrťou- teda život – žili PO SLOVENSKY. Verne podľa starých slovanských pohanských či prvých staro-slovenských tradícií. Poľa tradícií o.i. aj od Konštantína a Metoda.

Slováci a Slovensko nikdy neboli organická súčasť Západu. Boli ním síce ovplyvnení – to áno, – ale v jadre zostali Sloveni – Slováci vždy viac východne mysliaci a hlavne VÝCHODNE CÍTIACI, či už ako pohania, novo-pohania alebo pôvodní pravo-slovanskí kresťania. Áno státisíce, možno i milióny Slovákov podľahli vplyvu Západu a svojou krvou, umom a rukami sa dali do jeho služieb. Gro národa ale nepopustilo so svojich slavjanských a slovenských cyrilometodských tradícií. Z nich čerpá nielen ten pol milióna občanov SR, čo sa explicitne /cez seba alebo svojich predkov/ hlási k Východu v podobe gréckeho katolicizmu a pravoslávia, ale aj ten štvormiliónový „zvyšok“ Slovákov. Či si je toho vedomý alebo nie.

Odkaz Konštantína-Cyrila a Metoda je nedobytná bašta našej slovenskosti. Oslávme preto dnešný sviatok s hrdosťou, aká nám-duchovne starobylému európskemu národu patrí. Buďme pyšní na prezieravosť našich predkov a urobme všetko preto, aby sa cyrilometodská tradícia usídlila v mysliach a srdciach aj našej súčasnej slovenskej mládeže.

Hystéria=program „našej“ opozície

27.04.2024

PS,SaS a spol. sa po aprílovom volebnom K.O. už trochu pozviechali a hneď na budúci týždeň chystajú jedinú vec, ktorú vedia: stretávku bratislavských „raplov“, hysterikov na jednom z centrálnych námestí. Každému aspoň trochu politicky gramotnému človeku je jasné, že ide o súčasť opozičnej predvolebnej kampane do eurovolieb. A pretože opozičné strany svojim [...]

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

sanitka,

Šiestačka v Maďarsku bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice

29.04.2024 18:03

Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici.

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 760
Celková čítanosť: 2836273x
Priemerná čítanosť článkov: 3732x

Autor blogu

Kategórie