Založ si blog

Komédia s americkým /?/ palivom pre slovenské JE

Pán Strýček, šéf SE sa dnes pretŕča na predných stránkach našich médií ako hrdina boja za energetickú nezávislosť Slovenska od Ruska. Podpísal totiž so švédskou pobočkou americkej firmy Westighouse zmluvu o dodávke paliva pre slovenskú atómovú energetiku. SE a analytici hovoria o diverzifikácii a znížení závislosti od ruského paliva, nasprostastí titulkári v slovenských médiách bombasticky oznamujú koniec ruského uránu v slovenskej jadrovej energetike. Aká je realita ?

Westinghouse pod „jemným“ tlakom Čaputovej-Ódorovej a predtým Matovičovej-Hegerovej vlády vraj vyhral medzinárodný tender. Tender bol mimoriadne „férový“-až tak, že ďaleko najlacnejší ruský dodávateľ sa na ňom nesmel zúčastniť. Pod vplyvom politických tlakov nakoniec samozrejme vyhrali Američania.

Prečo bude palivo z USA drahšie ako palivo z RF ? Je kvalitnejšie ? Skôr než odpoviete, dovoľte pomôcť vám dôležitým údajom. USA dovážajú podstatnú časť svojho uránu Z RUSKA. Áno, z Ruska. Podľa údajov Import Genius z 9.8.2023 sa import uránu do USA z Ruska v rokoch 2020-2023 takmer zdvojnásobil: zo 6,3 ton na 12,5 ton. Inak povedané, Američania kupujú urán z Ruska lacno /ako kedysi my/ a potom ho /akože „upravený“/ draho predávajú štátom, ktoré sú v ich neokoloniálnom područí. Najnovšie tak budú predávať aj Slovensku.

Vedenie SE a „experti“ naznačujú, že diverzifikácia paliva pre slovenské JE sa nebude obmedzovať iba na USA. Predpokladá sa, že časť paliva bude SR nakupovať aj z Francúzska /cez Framatom/. Toho Francúzska, ktoré drvivú časť uránu kupuje z Nigeru. Z toho Nigeru, ktorý t.č. vojensko-politicky padol do područia Ruska. A tak, -podobne v prípade „amerického“ paliva aj toto event. palivo z Francúzska bude pod kontrolou Ruska. Bude to ruský urán, akurát že nebude kupovaný priamo z Ruska, ale obkľukou cez USA a Francúzsko. Za prirážku. Za prirážku, ktorú nemôžem nazvať inak ako tzv. „hlúpostný príplatok“.

-Dúfam, že ho nová pro-slovenská vláda po voľbách ako jednu z mnohých neo-koloniálnych zmlúv zruší. Aby sme sa nemuseli hanbiť nielen pred obchodníkmi zo sveta ale najmä a predovšetkým – pred sebou samými.

„Súžitie“ Bombica s Havranom na STVR – možné či nemožné ?

12.06.2024

Nebuďme ako oni. Vymeňme Machaja za niečo, čo má aspoň trochu manažérske schopnosti. Vymieňajme. No netrhajme aj s koreňmi. Bolo by mi totiž smutno za inšpiráciou, akú predstavujú múzy typu Jančkárovej, Frindta, Havrana, Makaru a pod. Keby bolo na mne, ponechal by som im priestor niekde na dvojke alebo v menej exponovanom čase. Nech vyvažujú to, čo prinesú do vysielania [...]

Matovič kritizuje Šimečkovu progresívno-liberálnu totalitu

10.06.2024

„Progresívne Slovensko musí poraziť Smer !“- Takúto protificovskú ideovú a mobilizačnú totalitu kritizoval včera pri rozbore výsledkov volieb do EP predseda hnutia Slovensko Igor Matovič. Podľa neho je takéto uvažovanie a konanie slovenských opozične naladených voličov krátkozraké a škodlivé. – Výnimočne mu musím dať za pravdu. Akékoľvek nesúrodé [...]

Víťazstvo Šimečku, ktoré Smer, Republiku a Hlas nadmieru poteší

09.06.2024

Gratulujem progresívnym liberálom k víťazstvu v eurovoľbách. Konečne sa slniečkárom podarilo vyšolíchať po sérii prehier aspoň jedno víťazstvo. Je to víťazstvo totálneho zjednotenia všetkého, čo malo progresívne ruky a liberálne nohy a čo sa takmer do posledného priaznivca objavilo pri volebných urnách. Je to víťazstvo, za ktoré liberáli z SaS a Demokratov [...]

praha

Univerzita Karlova podá proti uzneseniu o odložení prípadu streľby sťažnosť

17.06.2024 16:11

UK navrhne úplné vyšetrenie všetkých súvislostí vlaňajšieho útoku na jej Filozofickej fakulte.

parlament, PVV, rokovanie, Robert Fico, Peter Pellegrini, Milan Majerský, Tomáš Taraba

Taraba: Slovensko v Rade EÚ presadilo svoje záujmy pri ochrane medveďov

17.06.2024 15:55

Taraba informoval, že Európska komisia uznala nový slovenský zákon o eliminácii medveďov za kompatibilný s európskou legislatívou.

India, vlaky

Zrážka dvoch vlakov v Indii si vyžiadala najmenej 13 mŕtvych

17.06.2024 15:28

Pri zrážke osobného a nákladného vlaku sa zranilo 30 ľudí.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Podvodníčka vydávajúca sa za vyšetrovateľku okradla seniora o 4300 eur

17.06.2024 15:03

Páchateľka mala podľa polície seniorovi zavolať s tým, že jeho dcéra spôsobila dopravnú nehodu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 776
Celková čítanosť: 2922816x
Priemerná čítanosť článkov: 3767x

Autor blogu

Kategórie