Založ si blog

Komédia s americkým /?/ palivom pre slovenské JE

Pán Strýček, šéf SE sa dnes pretŕča na predných stránkach našich médií ako hrdina boja za energetickú nezávislosť Slovenska od Ruska. Podpísal totiž so švédskou pobočkou americkej firmy Westighouse zmluvu o dodávke paliva pre slovenskú atómovú energetiku. SE a analytici hovoria o diverzifikácii a znížení závislosti od ruského paliva, nasprostastí titulkári v slovenských médiách bombasticky oznamujú koniec ruského uránu v slovenskej jadrovej energetike. Aká je realita ?

Westinghouse pod „jemným“ tlakom Čaputovej-Ódorovej a predtým Matovičovej-Hegerovej vlády vraj vyhral medzinárodný tender. Tender bol mimoriadne „férový“-až tak, že ďaleko najlacnejší ruský dodávateľ sa na ňom nesmel zúčastniť. Pod vplyvom politických tlakov nakoniec samozrejme vyhrali Američania.

Prečo bude palivo z USA drahšie ako palivo z RF ? Je kvalitnejšie ? Skôr než odpoviete, dovoľte pomôcť vám dôležitým údajom. USA dovážajú podstatnú časť svojho uránu Z RUSKA. Áno, z Ruska. Podľa údajov Import Genius z 9.8.2023 sa import uránu do USA z Ruska v rokoch 2020-2023 takmer zdvojnásobil: zo 6,3 ton na 12,5 ton. Inak povedané, Američania kupujú urán z Ruska lacno /ako kedysi my/ a potom ho /akože „upravený“/ draho predávajú štátom, ktoré sú v ich neokoloniálnom područí. Najnovšie tak budú predávať aj Slovensku.

Vedenie SE a „experti“ naznačujú, že diverzifikácia paliva pre slovenské JE sa nebude obmedzovať iba na USA. Predpokladá sa, že časť paliva bude SR nakupovať aj z Francúzska /cez Framatom/. Toho Francúzska, ktoré drvivú časť uránu kupuje z Nigeru. Z toho Nigeru, ktorý t.č. vojensko-politicky padol do područia Ruska. A tak, -podobne v prípade „amerického“ paliva aj toto event. palivo z Francúzska bude pod kontrolou Ruska. Bude to ruský urán, akurát že nebude kupovaný priamo z Ruska, ale obkľukou cez USA a Francúzsko. Za prirážku. Za prirážku, ktorú nemôžem nazvať inak ako tzv. „hlúpostný príplatok“.

-Dúfam, že ho nová pro-slovenská vláda po voľbách ako jednu z mnohých neo-koloniálnych zmlúv zruší. Aby sme sa nemuseli hanbiť nielen pred obchodníkmi zo sveta ale najmä a predovšetkým – pred sebou samými.

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

Ďalší Čaputovej škandál s vyznamenaniami-azda už posledný…

01.05.2024

Včera slovenský prezident /prezidentka/ zase -ako kedysi v Bystrici, rozdal pár plieškov. Nie ako kompenzáciu za nezbúranie Bystrice, nie ako v roku 1944. – Avšak tí, čo si teraz pliešky pripnú hruď, s ničením Slovenska majú mnohé spoločné. Takmer bez výnimky ide o politické figúrky, ktoré škodili kde mohli, len aby zabránili vzniku samostatného Slovenska. Kto sú [...]

Eurovoľby 2024

Strany môžu na kampaň v eurovoľbách minúť najviac tri milióny eur

04.05.2024 16:13

Pri volebnej koalícii platí tento limit zvlášť pre každú stranu.

Kim Čong-un

Pieseň oslavujúca diktátora Kima sa stala hitom TikToku. Skladba má nové, alarmujúce posolstvo

04.05.2024 15:27

Pieseň "Priateľský otec" vzbudila záujem hlavne medzi užívateľmi generácie Z. Nie je to prvá pieseň venovaná Kimovi, je tu ale viditeľný odklon v použitom jazyku a slovníku.

Rafah / Palestína / Bombardovanie / Sutiny /

Ozbrojené skupiny v Gaze ukradli z pobočiek banky 70 miliónov dolárov

04.05.2024 14:55

Palestínska banka, založená v roku 1960, je hlavnou finančnou inštitúciou v Pásme Gazy.

Zuzana Dolinková

Dolinková nevidí dôvod na jej odvolávanie. Avizovala nové benefity od poisťovní, možno aj na zuby

04.05.2024 14:30, aktualizované: 15:07

Rezort zdravotníctva podľa nej neprevzala v dobrom stave po minulej vláde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 763
Celková čítanosť: 2848810x
Priemerná čítanosť článkov: 3734x

Autor blogu

Kategórie