Založ si blog

Rusofóbny RTVS zatajuje ruský pôvod umelcov

Občas si pozriem vedomostnú súťaž Duel na RTVS. Táto relácia bola doposiaľ pomerne málo dotknutá politikárčením. Prevaha anglosaských otázok bola síce zrejmá /takmer na úrovni starodávnej súťaže „Čo vieš o ZSSR spred 1989/ , ale dalo sa to vydržať. Absurdnosť honby za všetkým ruským sa však zdá sa, dostáva aj do tejto súťaže.

Príklad ? V nedávnom kole bola otázka spojená s Marcom Chagallom. Moderátor /slabina tejto relácie, istý Mareš/ ho označil za bielorusko-francúzskeho umelca. -A to je riadna konina. Sám Chagall sa totiž x-krát označil za RUSKÉHO ŽIDA, žijúceho vo Francúzsku. Chagall nebol žaiden Bielorus. Bielorusky nevedel, hovoril iba rusky a francúzsky a samozrejme jidiš. „Logika“ jeho označenia za Bielorusa vraj pramení z toho, že miesto kde sa narodil – mestečko Ljozna, dnes leží v Bielorusku. Riadny nezmysel. Ljozna, kde sa Chagall narodil nebolo totiž v čase jeho príchodu na svet v Bielorusku, ale v Rusku, resp, na území Ruského impéria.

Tvrdiť, že Chagall bol Bielorus, lebo Ljozna je dnes v Bielorusku je rovnaký nezmysel ako keby sme vychádzajúc z toho, kde sa rodisko tej či onej osobnosti nachádza dnes, tvrdili že slovenský herec Michal Dočolomanský je Poliak , lebo sa narodil v dnes poľskej Nedeci, že Mór Jókai je slovenský spisovateľ, lebo sa narodil v dnes slovenskom Komárne, že Slovákmi sú aj spisovatelia a dramatici ako Madách a Márai, výtvarník a básnik Lajos Kassák, vojvodca F.Rákóci II, operetný skladateľ Lehár atď, atď. resp. že Laco Novomeský /nar. v Budapešti/ bol maďarský básnik, Waldemar Matuška /nar. v Košiciach/ bol slovenský spevák, Květa Fialová /nar. vo Veľkých Dravcoch/ bola slovenská herečka, spisovateľ Fraňo Kráľ /nar. Ohio,USA/ bol americký spisovateľ , že rabín Chatam Sofer /nar. vo Frankfurte, zomrel v Bratislave/ bol nemecko-slovenský vzdelanec atď . atď.

Nechajme my len veci tak ako sú. Ak je aj miesto narodenia v štáte, ktorý dnes neexistuje alebo ho dnes z politických príčin nemáme radi, buďme presní a spravodliví. Buď priznávajme osobnostiam národnosť podľa dobového štátneho začlenenia ich rodiska alebo ju určujme podľa toho, ku akej národnosti sa tieto osobnosti neskôr nespochybniteľne hlásili.

Na záver spomeniem ešte pár ďalších ruských osobností, ktorým sa v návale dnešnej rusofóbie upiera ich ruský pôvod-napr. cársky generál letectva a konštruktér vrtuľníkov Sikorskij. Narodil sa síce v Kyjeve, ale to bola súčasť Ruska a on sám pochádzal z rusko-poľskej šľachtickej rodiny. Gogoľ sa síce narodil na dnešnej Ukrajine ale s ukrajinskosťou nemá nič spoločné. Paradoxné ale je, že z dnešného pohľadu nesympatické osobnosti, pôsobiace v Rusku sa dnes označujú za Rusov, hoci ruský pôvod nemajú. Napr. Dzieržinski, Przewalski, Džugašvili-Stalin, Bronštejn-Trockij, Tuchačevski a pod. – Hľa, ako sa etnicita používa na potieranie sily ruskej kultúry a vzdelanosti resp. naopak, – na dehonestáciu ruského sveta a jeho osobností.

Západ rád obviňuje Rusov z vynájdenia komunistickej diktatúry. Pritom historici vedia, že v prvom boľševickom politbyre bol iba jeden Rus. Lenin bol zmesou Kalmyka /otec/ a židovky-Nemky /matka. Tri štvrtiny členov Politbyra /napr. Kamenev, Zinoviev, Bucharin, Kaganovič, Radek… boli Židia. Frunze bol Rumun. Stalin, Ordžonikidze, Berija boli Gruzínci resp. príslušníci Gruzíncom príbuzných etník. Bolševickú armádu založil žid Bronštejn-Trockij. Čeku založil Poliak Dzeržinskij. NKVD a gulagy založil Žid Jagoda-Jehuda. Na stalinských čistkách sa podieľali prokurátori Litovec Ježov a Poliak Višinskij. – Títo „boľševickí zlosynovia“ sú dnes podľa povedomia panujúceho na Západe „RUSI“. Hoci sa ako Rusi nenarodili a ako Rusi sa necítili. Veľké kultúrne, umelecké, vedecké, civilizačné a i. osobnosti ruského sveta však v súčasnej rusofóbnej atmosfére nemôžu byť Rusmi. Hľadajú sa rôzne triky a prekrucovačky, aby z nich Západ urobil Ukrajincov, Bielorusov, Poliakov a pod.

Preto znovu opakujem: nechajme veci tak ako boli. Či sa nám to páči alebo nie. Ak sa niekto narodil v Ruskom impériu, v Uhorsku …netvrďme že sa narodil na Ukrajine, v Bielorusku…resp na Slovensku a pod. -v štátoch, ktoré v tom čase neexistovali. A naopak, pokiaľ sa niekto dokumentovateľne a otvorene hlásil k inej ako ruskej alebo napr. aj slovenskej, maďarskej, českej…národnosti, dajme mu právo, aby s touto národnosťou zostal zapísaný aj na stránkach v konečnom dôsledku jednotnej všeľudskej svetovej civilizácie.

Hystéria=program „našej“ opozície

27.04.2024

PS,SaS a spol. sa po aprílovom volebnom K.O. už trochu pozviechali a hneď na budúci týždeň chystajú jedinú vec, ktorú vedia: stretávku bratislavských „raplov“, hysterikov na jednom z centrálnych námestí. Každému aspoň trochu politicky gramotnému človeku je jasné, že ide o súčasť opozičnej predvolebnej kampane do eurovolieb. A pretože opozičné strany svojim [...]

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

parlament

Na Slovensku chce vzniknúť ďalších päť politických strán

27.04.2024 09:58

Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť päť nových politických strán. Oznámenia o zbere podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra SR.

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 760
Celková čítanosť: 2832924x
Priemerná čítanosť článkov: 3728x

Autor blogu

Kategórie