Založ si blog

Čaputová ani včera vôbec nerozumela slovenskému národu

Čaputová sa sa raz bola vyjadrila, že Slovákom niekedy nerozumie. Aj včerajšok ukázal, že národu nerozumie. Možno sa aj snaží, ale nerozumie. Je z iného cesta, akéhosi zahraničného /prinajmenej českého/, nie z toho čo väčšina Slovákov. Preto sa stáva, že je jej zahraničie /minimálne Česko/ tlieska, no Slovensko veľmi nie.

Včera bol pre väčšinu Slovákov veľký deň. V Bratislave sa hral futbalový zápas o postup na európske majstrovstvá. SR mala šancu postúpiť na tieto majstrovstvá – a aj postúpila. Slováci sa včera večer tešili, že sa im podaril úspech, ktorý u nás nie je taký častý. Na čestnej tribúne takéhoto zápasu je vo svete zvykom, že družstvo symbolicky spolu s tisíckami ostatných fanúšikov povzbudzuje aj vrcholná politická reprezentácia. Nemecký či taliansky prezident, prezident Macron, -ba pamätám sa, že na zápasoch Chorvátov bola neraz aj ich chorvátska prezidentka…. Prezidenti nechodia na športové a podobné masové akcie preto, že sú napr. fanúšikmi futbalu či inej kratochvíle. Prezidenti tam chodia, lebo svojou účasťou chcú symbolizovať spolupatričnosť s bežnými obyčajnými ľuďmi.

Prezidenti sú nadstranícke osobnosti. Symbolizujú nadstranícku jednotu národa. Preto je ich prítomnosť na sportových podujatiach vítaná. – Na rozdiel od premiérov, či iných štátnych funkcionárov, ktorí sú zároveň predsedami určitých politických strán. Prítomnosť premiéra by menila športové podujatie na politický míting a bola by asi časťou publika prijímaná s nevôľou.

Naša „nadstranícka“ slovenská prezidentka včera medzi povzbudzujúcimi a tešiacimi sa divákmi chýbala. Bola na úplne inej „akcii“. Bola v zahraničí v ČR na ideologickej akcii na počesť čohosi . čo je síce medzi vládnucou elitou demokratického Západu vysoko cenené, no pre dnešných Slovákov a ich starosti a radosti veľa neznamená.

Čaputová včerajším gestom znovu dokázala, že nie je slovenská národná či ĽUDOVÁ PREZIDENTKA, ale prezidentka akási cudzia, IDEOLOGOCKÁ. Že je to osoba s národom, ktorý ju zvolil, nezžitá. Že je to osoba, ktorá sa národu čím ďalej tým viac vzďaluje. Má ďaleko od chápania hodnôt a túžob bežných Slovákov. Uctieva a oslavuje čosi, čo je u Slovákov na okraji ich záujmu a ignoruje to, čím Slováci žijú, z čoho sa tešia a na čo sú hrdí.

Jediným pozitívom Čaputovej je azda iba to, že má o sebe akú-takú spätnú väzbu. Že o tom, že národu nerozumie aspoň čosi trochu tuší. A že sa správne rozhodla už nekandidovať. Že akceptovala duchovný status quo, ktorý medzi ňou a väčšinou Slovákov existuje.

Je to dobre pre Čaputovú i pre národ. Ona nech si ďalej chodí po svete, zbiera obdiv a ocenenie cudzákov. A my nech máme iného, nášho slovenského ľudového prezidenta. Prezidenta, ktorý je síce prvý medzi rovnými, ale ktorý je z nášho slovenského mäsa a krvi. Prezidenta, ktorý bude s nami smútiť a trpieť pri našich neúspechoch a tešiť sa- revať od radosti pri našich úspechoch.

Čaputová je so svojim ľudom akoby geneticky asynchrónna. Ak už včera chcela oslavovať udalosti z novembra 1989, nemala sa trepať do Prahy /kde bola aktivita Slovákov v 1989 takmer nulová/ ale mala si ísť pripomenúť inú naozaj výnimočnú udalosť. Doma v Bratislave: pochod slovenských študentov za slobodu a demokraciu.

-Toto bolo revolučné vystúpenie Slovákov a nie to ktovie kým organizované podujatie na Národnej triede v Přahe.

Čaputová je talent na zdôrazňovanie marginalizovaných, pre Slovákov okrajových či bezvýznamných akcií. Miesto účasti na akciách budovateľov samostatného Slovenska dáva a aj dnes večer dá prednosť akcii „biela vrana“, teda účasti na súťaži o najusilovnejšieho donášača či udavača. Prednesie tu dokonca prejav. Miesto konštruktívnosti Čaputová oceňuje deštruktívnosť, hľadanie špinky a chýb na inak poctivej práci druhých ľudí.

Čaputová je chronická opozičníčka a kritička. Na vlastnú pozitívnu prácu nemá-tak aspoň rýpe do práce iných ľudí. Čaputová sa rada vyjadrovala a vyjadruje frázou, že čosi „citlivo vníma“. V skutočnosti u nej platí pravý opak. Čaputová nie je schopná vnímania túžob vlastného národa. Čaputová je neschopná pristupovať k slovenskému ľudu citlivo a s empatiou a pochopením pre pre slasti a strasti Slovákov.

-Prezidentka Čaputová včera nebola na Tehelnom poli medzi Slovákmi, ale v Prahe medzi cudzincami. Taľafatka ? Možno áno. -ale politika je aj o symboloch. Aj o futbalových taľafatkách.

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

Ďalší Čaputovej škandál s vyznamenaniami-azda už posledný…

01.05.2024

Včera slovenský prezident /prezidentka/ zase -ako kedysi v Bystrici, rozdal pár plieškov. Nie ako kompenzáciu za nezbúranie Bystrice, nie ako v roku 1944. – Avšak tí, čo si teraz pliešky pripnú hruď, s ničením Slovenska majú mnohé spoločné. Takmer bez výnimky ide o politické figúrky, ktoré škodili kde mohli, len aby zabránili vzniku samostatného Slovenska. Kto sú [...]

krym

Do útoku vraj zostávajú dni. Moskva pohrozila Ukrajine a Západu „zničujúcou odvetou“ za Kerčský most

03.05.2024 18:31

Rusko je údajne pripravené zvážiť "seriózne" návrhy o ukončení vojny na Ukrajine, ktoré budú založené na existujúcich skutočnostiach a bezpečnostných obavách Moskvy.

Mihail Kogalniceanu, Constanta, základňa NATO, Rumunsko, Apache, vojaci

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú budúci týždeň stovky amerických vojakov

03.05.2024 18:30

Na cvičení sa zúčastní približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov.

Každé desiate dieťa v USA žije s rodičom - alkoholikom

Našli fľašu alkoholu a s bratom sa napili. Záchranári ratovali 5-ročného chlapca v bezvedomí

03.05.2024 17:47

Dieťa z dôvodu intoxikácie previezla do Banskobystrickej nemocnice.

Vrbnica, Rómovia, policajný zásah

Zmier po takmer desaťročí. Obete policajnej akcie z Vrbnice sa dočkali odškodnenia

03.05.2024 17:36

Sťažnosť sa týkala policajnej akcie z 2. apríla 2015 v rómskej komunite vo Vrbnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 763
Celková čítanosť: 2847546x
Priemerná čítanosť článkov: 3732x

Autor blogu

Kategórie