Založ si blog

Západ koriguje strach z Fica

Dnešná správa z finančného sveta, podľa ktorej ratingová agentúra Standard & Poors nezhoršila rating Slovenska, zachovala nám známku A+ so stabilným výhľadom je dobrá správa nielen pre Slovensko ale aj pre novú Ficovu vládu. Lebo to konštatovanie „so stabilným výhľadom“ sa už týka vyslovene novej teda Ficovej vlády. Pozitívne efekty sú samozrejme v oblasti riadenia štátneho dlhu, verejných i korporátnych financií. SR si zatiaľ bude môcť požičiavať na finančných trhoch bez zvýšených nákladov. Nemenej dôležité , ba možno ešte dôležitejšie sú efekty stability slovenského ratingu aj na širšiu ekonomickú resp. ekonomicko-politickú a spoločenskú oblasť.

Prvé dni štvrtej Ficovej vlády ukázali, že sa rôzne strachy a obavy západných politikov a investorov z nástupu Fica rozplynuli. Ukázalo sa, že pes z Bratislavy síce breše ale zatiaľ veľmi nehryzie. Vyjasnili sa nové podmienky pomoci Ukrajine /komerčné vojenské dodávky sa plnia naďalej/, negatívny Ficov postoj k ďalším protiruským sankciám neblokuje celoúnijné riešenia, nedošlo ku zrušeniu dodávok kontrahovaných amerických zbraní a aj prehodnotenie bezpečnostných zmlúv SR s USA bude prebiehať bez zbytočných emócií, uskutoční sa vcelku racionálne.

Politické zmeny spojené s nástupom Fica sú zatiaľ pre Západ znesiteľné, nie sú také devastačné, ako sa pred voľbami očakávalo. Ukazuje sa, že štvornásobný premiér Fico je ostrieľaný starý pes, ktorý nemá chuť vystatovať sa znovuzískanou mocou. Silnejších psov z Bruselu a Washingtonu zatiaľ zbytočne nedráždi. Pristupuje ku konfliktom vo vzťahoch s nimi s chladnou hlavou, zodpovedne.

Finančné kruhy uspokojilo aj tempo obnovy „sociálneho štátu“. Trináste dôchodky, regulácia cien energií a potravín sa neriešia skokovito ale stupeň po stupni: niečo v tomto a niečo v budúcom roku. Diera, aká sa čakala vo verejných financiách nebude nijako likvidačná. Podobne zmierlivo sa chystajú ficovci riešiť aj dôsledky rastu hypotekárnych nákladov. Bankový odvod či ev. sektorové dane nebudú podľa finančníkov zo Západu ničím katastrofálnym. Možno pichnú, ale bankovému a i. sektorom asi príliš nepoškodia.

Náš domáci mediálny svet a opozičná politická bublina je plná silných rečí v súvislosti s personálnymi zmenami v polícii, súdnictve a v rôznych štátnych štátnych inštitúciách. Dusno bolo v rezorte životného prostredia, kultúry a vzťahu k mimovládnym organizáciám. Na rozdiel od našich opozičných hysterikov však Západ považuje personálne a legislatívne zmeny po nástupe novej vlády za čosi pochopiteľné. Ficovici zatiaľ robia nutné zmeny s chladnou hlavou. Negatívne spätné účinky na hodnotenie celkovej spoločensko-ekonomickej situácie na Slovensku to doposiaľ nemalo a nemá.

Nástup Ficovej vlády sa t.č. na Západe hodnotí ako nástup pokojnej sily, vsádzajúcej na liečivý účinok širokého sociálneho dialógu. Ficov nástup sa hodnotí ako re-inštalácia racionality, stability a pokojnej konštruktívnej atmosféry. Po obdobiach vládnych hádok, bordelu vo verejných financiách, čudáckych experimentov, nepredvídateľnosti a hazardu prišla nová vláda- vláda relatívneho vzájomného porozumenia, pokojných riešení s stability. Západ to akceptuje. Aj keď má voči ľavicovo-národnej vláde vážne ideologické výhrady, pozitívne hodnotenia politickej stability a ekonomicky rozvážneho spájania sociálnej politiky s krokovým ozdravovaním financií prevažujú.

Na začiatku novembra som tu publikoval obavy z toho, aby americké ratingové agentúry v snahe vraziť neželanému premiérovi Ficovi nôž do chrbta prudko neznížili finančný rating SR. Súdiac podľa stanoviska Standard & Poors sa nič také zatiaľ nekoná. Mýlil som sa, ale som tomu rád. A dúfam, že sa podobne zachovajú aj iné agentúry / Moodys, Fitch…/ a že sa tak vytvoria vhodné externé podmienky pre obnovu ekonomického, sociálneho a politického rozvoja v SR.

Ficova vládna nie je pre Západ asi to pravé orechové. Ficova vláda je však aj pre Západ záruka skúsenosti, rozvahy a STABILITY. Málo či veľa ? Podľa mňa zatiaľ tak akurát.

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

Ďalší Čaputovej škandál s vyznamenaniami-azda už posledný…

01.05.2024

Včera slovenský prezident /prezidentka/ zase -ako kedysi v Bystrici, rozdal pár plieškov. Nie ako kompenzáciu za nezbúranie Bystrice, nie ako v roku 1944. – Avšak tí, čo si teraz pliešky pripnú hruď, s ničením Slovenska majú mnohé spoločné. Takmer bez výnimky ide o politické figúrky, ktoré škodili kde mohli, len aby zabránili vzniku samostatného Slovenska. Kto sú [...]

krym

Do útoku vraj zostávajú dni. Moskva pohrozila Ukrajine a Západu „zničujúcou odvetou“ za Kerčský most

03.05.2024 18:31

Rusko je údajne pripravené zvážiť "seriózne" návrhy o ukončení vojny na Ukrajine, ktoré budú založené na existujúcich skutočnostiach a bezpečnostných obavách Moskvy.

Mihail Kogalniceanu, Constanta, základňa NATO, Rumunsko, Apache, vojaci

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú budúci týždeň stovky amerických vojakov

03.05.2024 18:30

Na cvičení sa zúčastní približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov.

Každé desiate dieťa v USA žije s rodičom - alkoholikom

Našli fľašu alkoholu a s bratom sa napili. Záchranári ratovali 5-ročného chlapca v bezvedomí

03.05.2024 17:47

Dieťa z dôvodu intoxikácie previezla do Banskobystrickej nemocnice.

Vrbnica, Rómovia, policajný zásah

Zmier po takmer desaťročí. Obete policajnej akcie z Vrbnice sa dočkali odškodnenia

03.05.2024 17:36

Sťažnosť sa týkala policajnej akcie z 2. apríla 2015 v rómskej komunite vo Vrbnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 763
Celková čítanosť: 2847572x
Priemerná čítanosť článkov: 3732x

Autor blogu

Kategórie