Založ si blog

Ficovci porazili opozíciu 78:65

Kedy ? Včera, pri hlasovaní o PVV a dôvere vlády. Oficiálny pomer medzi poslancami vládnej koalície a opozície je 79 ku 71. Akčný potenciál vládnej väčšiny je však až 78 ku 65. V praktickom parlamentnom rozhodovaní je dôležité zapamätať si čísla 78 a 65. To bude asi obvyklý počet vládnych a opozičných poslancov, ktorí sa budú aktívne zapájať do parlamentného diania. Teda aspoň v situácii, že ide o veľa, – napr. o bytie či nebytie vlády, ako tomu bolo včera.

Opozičných novinárov včera zaujímal poslanec Ľupták z SNS. Pýtali sa na dôvody jeho neúčasti na hlasovaní o PVV. Keď sa dozvedeli, že je v nemocnici, pre istotu si to ešte preverili. Bohužiaľ, s pánom Ľuptákom to bola pravda. Je v nemocnici. Tí, čo za vecou vetrili akýsi rozkol či protest vo vládnej podpore. tentokrát cvakli zubami naprázdno.

Zaujímavé, že „našich“ objektívnych novinárov nezaujímali dôvody neúčasti na hlasovaní o dôvere vlády u 6 opozičných poslancov. Ak ich zaujímala absencia 1 vládneho poslanca, bolo by logické, že ich o to viac bude zaujímať neúčasť skupiny 6 poslancov. Čakal by som, že tak ako novinári nechali rozlet konšpiračnej fantázii v prípade 1 poslanca, začnú vetriť čosi aj v prípade 6 poslancov. Mýlil som sa. Nikto nič nevetril, nikto nič nezisťoval, nikto nič nepreveroval.

Aké typické pre dnešný stav v „našich“ objektívnych médiách. Aké ilustratívne…

Nech je akokoľvek, momentálne sa zdá, že súčasná sociálnodemokratická a národniarska vláda má v parlamente silnejšiu pozíciu, ako sa pri tvorbe koalície zdalo. V praxi prejavená väčšina 13 hlasov umožňuje vláde R.Fica pokojnejší život a pohodovejšie tempo pri práci na štátnom rozpočte resp. pri skrátenom schvaľovaní zákonov nevyhnutných na realizáciu vládnych zámerov v počiatočnom období Ficovho vládnutia.

Prvý mesiac vlády R.Fica a spol. ukazuje, že v NRSR to má dobre zabezpečené. Rizikovejšie ale asi bude zlaďovanie záujmov jednotlivých koaličných partnerov v exekutíve. Aby nedošlo ku komplikáciám, bude potrebné, aby Smer citlivo pristupoval k svojim slabším bratom-k Hlasu a najmä k SNS. Vládne opatrenia zrejme bude treba častejšie než obvykle prerokovávať na koaličných radách. Bude užitočné, ak sa Smer ale aj Hlas spýtajú SNS na názor aj pri prijímaní rozhodnutí v rezortoch, v ktorých SNS nemá svoje zastúpenie. Možno to málokto čakal, ale táto vláda bude vládou až netradične málo roz-rezortovanou. Spoločný pohľad na vec sa bude musieť dosiahnuť pri rozhodovaní o všetkých závažných otázkach vládnutia.

-Asi je to takto správne. Lebo či chcú alebo nechcú, ale politickú zodpovednosť budú musieť vládne strany prijímať za výsledky vlády vo všetkých rezortoch. Bez ohľadu na to, či pôjde o ministerstvo, v ktorom je ministrom človek z jednej z troch koaličných strán alebo nie.

Ďalší Čaputovej škandál s vyznamenaniami-azda už posledný…

01.05.2024

Včera slovenský prezident /prezidentka/ zase -ako kedysi v Bystrici, rozdal pár plieškov. Nie ako kompenzáciu za nezbúranie Bystrice, nie ako v roku 1944. – Avšak tí, čo si teraz pliešky pripnú hruď, s ničením Slovenska majú mnohé spoločné. Takmer bez výnimky ide o politické figúrky, ktoré škodili kde mohli, len aby zabránili vzniku samostatného Slovenska. Kto sú [...]

Hystéria=program „našej“ opozície

27.04.2024

PS,SaS a spol. sa po aprílovom volebnom K.O. už trochu pozviechali a hneď na budúci týždeň chystajú jedinú vec, ktorú vedia: stretávku bratislavských „raplov“, hysterikov na jednom z centrálnych námestí. Každému aspoň trochu politicky gramotnému človeku je jasné, že ide o súčasť opozičnej predvolebnej kampane do eurovolieb. A pretože opozičné strany svojim [...]

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Japan Nagasaki Anniversary Q A

USA žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali ľudia, nie umelá inteligencia

02.05.2024 08:46

Washington vyzval Peking a Moskvu na pripojenie sa k záväzku, že o nasadení jadrových zbraní budú rozhodovať len ľudia a nikdy nie umelá inteligencia.

záchod, toaleta, WC, toaletný papier

Dostala pokutu za močenie na verejnosti, skončila na súde. Amsterdam po nátlaku žien vyčlení peniaze na záchody

02.05.2024 08:17

Radnica v Amsterdame po niekoľkoročnom nátlaku zo strany žien vyčlenila štyri milióny eur na výstavbu nových verejných záchodov.

oheň, kozub, kachle, plameň

Požiar dvoch obydlí v osade v Lipanoch si vyžiadal jednu obeť

02.05.2024 07:54

Jednu obeť si vyžiadal požiar dvoch obydlí, ku ktorému došlo vo štvrtok ráno v osade na ulici Za traťou v Lipanoch.

mikuláš černák

Druhý pokus: Černák znova stojí pred súdom a chce prehovoriť. Čo na to psychiater?

02.05.2024 07:15, aktualizované: 08:30

Odporúčanie na prepustenie dostal od šéfa leopoldovskej väznice a priaznivé mal aj psychologické posudky. Prokurátor priznal, že muselo dôjsť k silnej resocializácii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 761
Celková čítanosť: 2842209x
Priemerná čítanosť článkov: 3735x

Autor blogu

Kategórie