Založ si blog

Novinári a ich významové deviácie

Pokusy o „malé“ významové posuny patria k najvďačnejším nástrojom našich novinárov-demagógov a dezinformátorov. Už niekoľko rokov napr. v mediálnom priestore poletuje známy údajne Ficov výrok o tom, že na Východe nič nie je. Vo význame presne opačnom, ako bol použitý.

Spomenul som si na to dnes, čítajúc najnovšie „významové posuny“, ktoré sa našim novinárom podarilo aktuálne vyprodukovať. Napríklad:

  • Vláda vraj chce predložiť do NRSR návrh štátneho rozpočtu bez toho, aby ho pred schválením konzultovala so sociálnymi partnermi. Táto významová deviácia sa pár dní šírila po SR a naleteli na ňu aj partneri v tripartite: odborári a zamestnávatelia. Opak je ale pravdou. Vláda si sama v pokoji chcela vyštrngať iba jednotný koaličný postoj. Vláda však na tripartitu nezabudla. Vláda bude mať na rokovania o.i. aj v tripartite celý tento týždeň. To je vzhľadom na časový stres, v akom sa tohtoročný štátny rozpočet koná priam zázrak. Pomaly sa nám zopsúvajúca spravodajská JOJ 24 dnes unáhlene zavolala na diskusiu ku tejto téme „vyváženú“ trojicu diskutérov: zástupkyňu odborov, zamestnávateľov a opozičného poslanca z SaS. – Kde je tu, pani Ježová, zástupca vládnej koalície ? Prekážal by vám azda v názorovom „posúvaní“ objektívneho stanoviska vlády ?

  • Fico vraj sľúbil ukrajinskému premiérovi pokračovanie podpory SR Ukrajine. Áno sľúbil, posun je „iba“ v tom, že sľúbená podpora bude mať výhradne humanitárny a civilný charakter.
  • Fico sa vraj snaží o výmenu šéfa URSO zato, že ten neurobil nič iné, iba verejne oznámil odborný výpočet nových cien plynu. Na čo vraj mal právo. Áno, mal. Ale ako verejný činiteľ mal právo a povinnosť urobiť tento oznam tak, aby tým nepriamo nepustil medzi ľudí poplašnú správu o vzraste cien plynu pred domácnosti o 120%. Keby bol spoločensky zodpovedný odborník, urobil by tak dobromyseľne a civilizovane. Na spoločnej TB s ministerkou hospodárstva mohol oznámiť vzrast cien plynu a ona mohla vzápätí verejnosti oznámiť, že tento vzrast vláda obyvateľom v plnej miere vykompenzuje-teda, že na konci dňa ku žiadnemu vzrastu cien plynu pre občanov nedôjde.
  • Ministerka kultúry Šimkovičová je t.č. pre pravicových politikov, pravicové médiá a tzv. kaviareň čosi ako Goebels. Vraj chce zakazovať „úpadkové umenie“ . napr. výtvarné diela „svetoznámeho“ maliara Dúbravského, znázorňujúce tučného homosexuála, ktorému drží v rukách jeho penis útle chlapča. Áno, Šimkovičová verejne proklamovala, že sa jej tento obraz, visiaci vo verejných priestoroch verejnoprávnej RTVS nepáči. A bola by rada, keby v budúcnosti existoval zákonný nástroj ako vystavovaniu takýchto „diel“ vo verejných priestoroch verejnoprávnych inštitúcií zamedziť. Ministerka teda nechce zakazovať „úpadkové umenie“ ako také. Ide iba o reguláciu aktivít vo verejných priestoroch verejnoprávnych a štátnych inštitúcií. Nikto teda nechce a nebude zakazovať Dúbravskému a spol., aby svoje homosexuálne porno a iné „kreatívne“ diela vystavoval v privátnych priestoroch „Teplárne“ resp. v iných privátnych priestoroch.
  • Niečo aj zo zahraničia: Izrael vraj ničí v Gaze vojenské zariadenia Hamasu a nemá záujem o likvidáciu Palestínčanov ako národa. V poriadku, -prečo však potom Izrael prednostne zničil vládne budovy palestínskej samosprávy v Gaze, zničil budovu najvyššieho palestínskeho súdu a napokon zničil aj budovu palestínskeho parlamentu v Gaze. Zdá sa teda, že cieľom Izraela v praxi je likvidácia všetkých existenčných symbolov palestínskeho národa a jeho /hoci veľmi limitovanej/ štátnosti.

Dalo by sa v popisovaní významových posunov z pera našich novinárov aj ďalej pokračovať. Toto je zatiaľ iba malá ilustrácia dezinformačného majstrovstva našich veľmajstrov na mediálnu komunikáciu.

Francúzska facka skutočnej demokracii

08.07.2024

Dohlasované. Vo Francúzsku nezvíťazila le Penová, nezvíťazila autentická vôľa ľudu, ale jej intrigánsky kalk. Zákulisie a dlhé ruky deep statu. Francúzska lekcia pre všetkých, čo veria v liberálnu ľavicu teda v ľavicu podľa strihu bruselskej paneurópskej sociálnodemokratickej/socialistickej strany PES. Francúzske voľby ukázali, že politická pluralita na Západe je iba [...]

Fico a spol. na ÚS drvivo zvíťazili

03.07.2024

Tak a je to dokonané. Dnes v noci zase budú labilnejší členovia Progresívneho Slovenska, SaS a OLaNO zaspávať iba vďaka upokojujúcim tabletkám. ÚS im zasadil úder, ktorý je bolestivejší a strategicky silnejší ako bola volebná porážka I.Korčoka. ÚS až na dve veci, týkajúce sa retroaktivity a jednu vec, týkajúcu sa rovnakého zaobchádzania odobril celú smerácku novelu [...]

Macronovi slniečkári: prehrali voľby a tak hybaj do ulíc !

01.07.2024

Všimli ste si, čo robia liberálni demokrati po volebnej porážke ? Akceptujú demokratický výsledok ? Ale kdeže. Už aj sú v uliciach, už tam hneď robia bordel a útočia na víťazov, či vyhrali iba „omylom“ či podvodom. V Nemecku, v nedávnych eurovoľbách , ale tiež v komunálnych a parlamentných voľbách dosiahla alternatívna strana k vládnucim nemeckým [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 782
Celková čítanosť: 2966757x
Priemerná čítanosť článkov: 3794x

Autor blogu

Kategórie