Založ si blog

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu.

KDH začalo so zmenou postoja listom pre Európsku komisiu a orgány EU v Bruseli. V liste sa dištancuje od liberálno-progresívnych europoslancov, ktorí charakterizujú súčasnú vládu ako vládu smerujúcu k antidemokratickej diktatúre, ku zrušeniu právneho štátu a ku proruskosti. KDH sa dištancuje od tých, čo žiadajú de facto odňatie peňazí z Fondu obnovy a eurofondov. – Prečo to KDH robí ?Niekto hovorí, že je to chytrácka taktika. KDH vraj z kuloárov EU zistilo, že nám EU žiadne peniaze nezoberie a tak si chce na úspechu vlády SR prihriať svoju polievočku pred voľbami do EP. Áno, môže to byť jeden z faktorov zmeny správania kádehákov, ale nie je jediný a hlavné je, že KDH listom pre EK národnoštátnym záujmom SR naozaj pomáha. A to nie je na zahodenie.

Ďalší pozitívny signál vyslalo KDH v súvislosti so spoločným návrhom zákona o medveďoch. Konštruktívnosť KDH tu dokonca vyústila až do vytvorenia zákona akoby z dielne vlády. Tretím signál sa napokon týkal a týka hlasovania za vládny návrh trinástych dôchodkov ako už štandardnej formy pravidelného dôchodku.

Konštruktívnejší prístup k zámerom vlády SR prejavilo paradoxne aj bývalé OLaNO /hnutie Slovensko, ďalej HS/. V postoji k ochrane ľudí a majetku pred medveďmi i k trinástym dôchodkom. Po schválení trinástych dôchodkov aj zo strany HS sa stalo v NRSR doteraz čosi nepredstaviteľné – minister Tomáš na znak vďaky potriasol ruku Matovičovi a potľapkal po pleci J.Pročka. – Výjav ako z inej planéty, či nie ?

Toto sú všetko dobré znamenia, že sa vojnová atmosféra v parlamente zmierňuje. Ja osobne však najviac oceňujem inú vec – opozičné strany prestali pri každom vládnom alebo koaličnom poslaneckom návrhu robiť OBŠTRUKCIE. Prestali protestne blokovať dianie v NRSR, začali sa správať pri prerokovávaní a schvaľovaní zákonov vecne, konštruktívne. Vďaka tomu sa podarilo rýchlo prerokovať existenčne dôležité zákony pre rozvoj SR: zákony o verejnom obstarávaní, o posudzovanie vplyvu investícii na životné prostredie a pod. – Chvalabohu, parlamentné obštrukcie pri týchto skutočne chlebových témach zatíchli.

Prechod ku konštruktívnosti je viditeľný v prípade KDH ale už aj v prípade HS. O tom, prečo Matovič odrazu tak „skrotol“ môžeme špekulovať, – možno po strate Lipšica a teraz už Mazáka má tak trochu strach zo začiatku mocenského revanšizmu Smeru a spol. /a tak radšej v parlamente len „tíško sedí a šuchá nôžkami“/. Nazdám sa, však že sa Matovič zjemnením opozičnej radikálnosti snaží skôr predĺžiť životnosť niektorých sociálno-populistických opatrení /napr. 200 eur pre rodiny s deťmi/. HS chce zostať cez tieto opatrenia v očiach verejnosti čo najdlhšie ako symbol sociálnej vľúdnosti a ochrany.

Naproti tomu, strana paradoxne zvaná Progresívne Slovensko /ďalej PS/ ale aj SaS ďalej vedie s vládou Smeru, Hlasu a SNS svoj nezmieriteľný boj na život a na smrť. Hovorcovia progresivizmu a liberalizumu z radov poslancov NR i EP, no najmä publicisti z Denníka N, Sme a pod. a protivládne „osobnosti“ z oblasti umenia, šoubiznisu, zábavy, príp. športu nielenže neobrúsili svoje agresívne správanie, ale ešte sa ho vo svojich veľkohubých vyhláseniach snažili aj ďalej vyhrotiť. Neprestali špiniť SR v Bruseli, neprestali zneužívať svoje umelecké a verejné produkcie na nenávistné demonštrácie, neprestali sa pokúšať o parlamentné obštrukcie /napr. v podobe beznádejných pokusov o odvolávanie ministrov/. Neprestali publikovať hanopisy na Pellegriniho /financovanie jeho kampane vraj bolo podozrivé/ či na ministerku Šimkovičovú. – Vraj pani fiflena chce pre seba kúpiť celý zámok v Budmericiach…-nuž keď už výmysel, tak poriadny, priam mamutí….

Militantní progresivisti a liberáli sa ekonomickej a sociálnej problematike rozvoja štátu veľmi nerozumejú. Na sociálnu starostlivosť, na lesné a poľné hospodárstvo, na dopravu, na investície … nemajú odborníkov a tak sa do kritiky vlády v týchto odvetviach radšej ani hlbšie nepúšťajú. Väčšina z nich boli a sú kadejakí darmožráči z oblasti umenia, mimovládok, šoubiznisu, médií. V tomto odvetví – v odvetví ministerstva kultúry /a v oblasti médií/ sa cítia byť doma, tam majú svoje existenčné zázemie a tak aj tam zameriavajú ostrie svojho útoku proti vláde SR. Z podružných a pre život bežných Slovákov nie veľmi užitočných tém robia programy pre pouličné demonštrácie, podpisové akcie, kadejaké protestné blokády a „okupácie“. /Naposledy sa o to pokúšalo pred NRSR, no našťastie odozvu mali malú/.

Extrémne protivládni progresivisticko-liberálni radikáli budú v oblasti umenia, „verejnoprávnosti“ médií, mimovládnych aktivít, zahraničnej politiky a úprav v oblasti práva svoje aktivity zrejme ďalej eskalovať. Veď idú voľby do EP a ak tam chcú strany ako PS či SaS uspieť, musia aspoň čímsi hlasno rinčať. Ak by to nerobili, mohlo by sa stať, že verejnosť stratí presvedčenie o oprávnenosti zmyslu ich existencie…

-Dobre, nech sa páči. Nech to robia, ak ich to baví. Dôležité však dnes už je to, že konštruktívnejšie zložky opozície sa nepridávajú na ich stranu. Nuž a PS a SaS sami o sebe už potom nie sú také isté vo svojich opozičných kramflekoch. Ťažšie sa im organizuje „všeľudové“ demonštrácie, ťažšie sa maľuje obraz o tom, že „ľud tejto krajiny“ je na ich strane. Výmysly typu návrhu zákona o mene a priezvisku či spochybňovanie inštitútu klasickej rodiny im veru masovú podporu nezabezpečia. Ani len medzi tou širokou 1,2 miliónovou opozičnou masovu, ktorú zhromaždil Korček proti Ficovi, Pellegrinimu a spol .

-Situáciu nezmieriteľnej progresívno-liberálnej opozície nezlepšuje už ani prezidentka Čaputová. Jej dnešné vyjadrenie o podpore nelegálnej súkromnej zbierky peňazí pre banderovcov či o význame „kultúry“ opozičnej PS a SaS nepomôže. Skôr uškodí. Prečo ? Lebo dnes už každý trochu rozhľadenejší občan vie, že nalievanie oleja do ohňa vojny mieru nepomôže. Každý trochu rozhľadenejší človek vie, že čaputovsko-šimečkovská kultúra nie je jediná forma slovenskej kultúry. Kultúra slniečkárov, progresivistov a liberálov je v kaviarenských bublinách dominantná. No väčšina Slovákov má o kultúre, o umení i o zábave trochu iné predstavy ako Kňažko, Jaurová, Magda Vásáryová, slečna Kovalčiková či pani Simona Salatová…

Nech je akokoľvek, po nedávnom vojnovom vypätí vášní sa situácia v SR upokojuje. Vlny zloby a nenávisti sa vracajú do svojich korýt. Ľudia svoje vládne či opozičné názory nezmenili. No už sa im do hláv vrátil zdravší úsudok. Smeráci i korčokovci pochopili, že sa život nekončí triumfom či beznádejou povolebnej noci. Občania liberálnych miest a konzervatívneho vidieka pochopili, že tu budú musieť žiť spolu. Aj naďalej, tak ako predtým. Väčšina ľudí na jednej i druhej strane sú normálni ľudia, schopní kompromisov. Extrémisti a militanti tu popri nich vždy budú, no extrémisti už nebudú schopní masy na jednej či druhej strane mobilizovať do agresívnych konfrontácií.

Ak sa nič mimoriadne nestane, mali by sme tu takto v atmosfére šomrania, frfotania a pozitívnej pasívnosti prežiť aspoň 1-2 roky. Nie je to veľmi dlhé obdobie občianskeho prímeria. Ale pán Boh zaplať aj za to. A za robotu, ktorá sa za tento čas na Slovensku urobí.

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

Ďalší Čaputovej škandál s vyznamenaniami-azda už posledný…

01.05.2024

Včera slovenský prezident /prezidentka/ zase -ako kedysi v Bystrici, rozdal pár plieškov. Nie ako kompenzáciu za nezbúranie Bystrice, nie ako v roku 1944. – Avšak tí, čo si teraz pliešky pripnú hruď, s ničením Slovenska majú mnohé spoločné. Takmer bez výnimky ide o politické figúrky, ktoré škodili kde mohli, len aby zabránili vzniku samostatného Slovenska. Kto sú [...]

Hystéria=program „našej“ opozície

27.04.2024

PS,SaS a spol. sa po aprílovom volebnom K.O. už trochu pozviechali a hneď na budúci týždeň chystajú jedinú vec, ktorú vedia: stretávku bratislavských „raplov“, hysterikov na jednom z centrálnych námestí. Každému aspoň trochu politicky gramotnému človeku je jasné, že ide o súčasť opozičnej predvolebnej kampane do eurovolieb. A pretože opozičné strany svojim [...]

SR Bratislava PS protivládny protest BAX

Na proteste proti zásahom do RTVS a 2. dôchodkového piliera sa zišli tisíce ľudí

02.05.2024 20:17

Protest zorganizovalo opozičné hnutie Progresívne Slovensko.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Bíreša na poste šéfa veterinárnej a potravinovej správy nahradil Martin Chudý

02.05.2024 18:47

Po návrate z Bruselu bol od roku 2017 nepretržite vedúcim odboru zdravia a ochrany zvierat.

Mária Kolíková

Kolíková návrh na svoje odvolanie vníma ako výkrik koalície: Kto sa nám postaví, pôjde dole

02.05.2024 17:57

Koaliční poslanci Kolíkovej vyčítajú aj to, že podpísala podnet na generálnu prokuratúru týkajúci sa zmeny štatútu SIS.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 762
Celková čítanosť: 2844537x
Priemerná čítanosť článkov: 3733x

Autor blogu

Kategórie