Založ si blog

Prečo sa to v NRSR podarilo a v prezidentskom paláci nie ?

Momentálne u nás médiá a niektorí politici diskutujú o tom, prečo sa prezidentská iniciatíva na politické zmierenie opozície a koalície nepodarila a tá včerajšia v parlamente podarila. Ťažká otázka ? Nie. Prečo nie ? Lebo ide o dve úplne rozdielne veci.

Progresívno-liberálny palác chcel primäť k podpisu zmieru „pri okruhlom stole“ na jednej strane koalíciu, na ktorého predsedu vlády bol spáchaný vražedný útok a na druhej strane opozíciu, ktorej politické hyperboly vyprovokovali jedného z opozičných aktivistov k atentátu. Palác chcel dať na jednu úroveň tvrdé, možno nekultúrne a vulgárne vyjadrenia niektorých predstaviteľov koalície s kriminalizáciou členov vlády /zlodeji, mafiáni, korupčníci/ , vyhrážkami väzením /Fico do basy/…až napokon mávaním šibenicami a nosením truhiel pre predsedu vlády. Palác chcel dať na jednu úroveň neslušné vyjadrovanie a hrozby smrti – s ktorých jedna bola dokonca zrealizovaná.

Táto iniciatíva, ktorá chcela zmieriť obeť s útočníkom by nebola voči voči obeti spravodlivá. Chýbalo jej odsúdenie zločinu a trest pre útočníka. Navyše cieľom malo byť dosiahnutie akéhosi prímeria, počas ktorého by vláda stiahla návrhy zákonov a opatrení, ktoré boli pre opozíciu nepríjemné a ktoré by znamenali faktické splnenie atentátnikových požiadaviek.

Na druhej strane – vyhlásenie NRSR je čosi úplne iné. Obsahuje pomenovanie zločinu a jeho tvrdé odsúdenie. Neobsahuje žiadne „prímerie“ , teda žiadne zastavenie vládnutia súčasnej vlády. Naopak, predpokladá, že prijímanie „kontroverzných“ zákonov a nariadení bude plynulé a opozícia nebude na ich zamedzenie prijmáť žiadne parlamentné obštrukcie, resp. nebude zvolávať žiadne pouličné protesty. – Výsledkom iniciatívy v NRSR nie je teda zmrazenie činnosti vlády ale naopak, akcelerácia vládnej aktivity.

Jediným spojivom medzi oboma iniciatívami je, že predpokladá upokojenie rétoriky ako opozičných tak vládnych politikov. Obe strany sa džentlmensky zaviazali menej provokovať svojich súperov, vyhýbať sa hyperbolizácii problémov a prestať zamieňať fakty za obyčajné nezáväzné kaviarenské či krčmové naratívy.

Chvála bohu za túto džentlmenskú dohodu. Bodaj by sa čo najdlhšie dodržiavala. Som však skeptický. Vyjadrenia Grohlinga a spol. a vyjadrenia Matoviča a spol. totiž už dnes, pár hodín po parlamentnom vyhlásení, neveštia nič dobré. Ako poznám Blahu, Huliaka, Danka…. nebude treba na odpoveď Grohlingovi a Matovičovi dlho čakať.

-A tak jediný bonus, čo po včerajšku /na istý čas/ Slovensku zostane je odsúdenie zločinného útoku na Fica, je odsúdenie zločinu a potvrdenie, že vláda SR nebude ustupovať atentátnikovi resp.jeho prípadným inšpirátorom či spolupáchateľom. Málo ? Nuž áno, ale aj za to pán Boh zaplať.

Fico je „hrozbou pre štát“

23.06.2024

Podľa Todovej a spol z mozgového trustu Denníka N je Robert Fico aktuálnou hrozbou pre štát. Robert Fico, ktorý stále nie je úplne vonku zo zranení, čo utrpel pri vražednom útoku opozičného aktivistu Cintulu, Robert Fico, ktorý po tomto útoku možno bude natrvalo fyzicky limitovaný, Robert Fico, ktorý sa už štvrť roka aktívne nezúčastňuje na politickom dianí v SR, [...]

Preteky nevzdelancov

20.06.2024

V SR sa rozhoreli preteky nevzdelancov. V centre pozornosti je dr. Kotlár. Poslanec vládnej SNS a tak nečudo, že na neho svojimi úmyselne nekvalifikovanými výrokmi útočia politici opozície. Nečudo, že na Kotlára útočia aj mejnstrímové médiá, veď sú usmerňované z pozadia tými istými štruktúrami, aké sú aj za opozičnými politickými stranami. Vážení priatelia, [...]

„Súžitie“ Bombica s Havranom na STVR – možné či nemožné ?

12.06.2024

Nebuďme ako oni. Vymeňme Machaja za niečo, čo má aspoň trochu manažérske schopnosti. Vymieňajme. No netrhajme aj s koreňmi. Bolo by mi totiž smutno za inšpiráciou, akú predstavujú múzy typu Jančkárovej, Frindta, Havrana, Makaru a pod. Keby bolo na mne, ponechal by som im priestor niekde na dvojke alebo v menej exponovanom čase. Nech vyvažujú to, čo prinesú do vysielania [...]

Policajný medvedík

Polícia využila pri výjazde plyšového medvedíka. Upokojil dvojročné dievčatko

26.06.2024 15:55

Polícia prijala v utorok oznámenie, že v dome u susedov je počuť krik a plač dieťaťa. Po príchode zistili, že matka dieťaťa bola pod vplyvom alkoholu.

Exotické rastliny

Polícia vyšetruje krádež exotických rastlín aj včelích úľov

26.06.2024 15:37

V oboch prípadoch polícia začala trestné stíhanie.

Ľubomír Klištinec / Michal Sedliak /

Štátneho tajomníka Sedliaka a riaditeľa ZVJS Klištinca vymenujú za generálov

26.06.2024 15:25

Podľa ústavy vymenúva a povyšuje generálov slovenský prezident na návrh vlády.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová

Nemecký kabinet schválil zákon o deportáciách za podporu terorizmu na internete

26.06.2024 15:21

Kritici z opozície návrh odsúdili ako snahu potlačiť slobodu prejavu a prirovnali opatrenia k taktike autoritárskych režimov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 778
Celková čítanosť: 2935708x
Priemerná čítanosť článkov: 3773x

Autor blogu

Kategórie