Založ si blog

Medvede na Slovensku nie sú premnožené

Výskumný tým katedry zoológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity karlovej v Prahe v spolupráci so slovenskými odborníkmi-zoológmi prezentoval predbežné výsledky 2 ročnej štúdie zameranej na slovenského medveďa hnedého. Výskum prebiehal v rokoch 2020-2021. Pomocou DNA analýzy medvedieho trusu a chlpov sa zistilo, že na Slovensku žije asi 1056 medveďov. Slovenské medvede postupne vytvárajú vlastnú filogeneticko-teritoriálnu skupinu. Vitalita slovenskej medvedej populácie je vzhľadom na jej istú izolovanosť veľmi priaznivá. Veľkosť populácie okolo 1000 jedincov zaručuje ochranu pred degeneráciou.

Populácia medveďov je t.č. primeraná veľkosti potravinových zdrojov. Medveďom v premnožení bráni nielen potravinová základňa ale aj samoregulačné druhové mechanizmy: oneskorený ontogenetický vývoj, zoslabenie reprodukčného apetítu, zabíjanie mláďat iných samcov a pod. Najväčším nebezpečenstvom pre interakciu človeka a medve´da je manažment odpadového hospodárstva. V smetiach nachádza medveď zvyšky ľudskej potravy, učí sa na ňu a pri strete s človekom pri smetníkoch považuje človeka za potravinového konkurenta. Nebezpečné pre zdravie medve´da je jeho popásanie sa na kaloricky bohatých plodinách v podhorí doposiaľ netradičných plodín: repky, kukurice, slnečnice, pšenice. Bolo by preto užitočné, aby štát sortiment rastlinnej výroby v medvedích lokalitách reguloval.

Populácia našich medve´dov nie je podľa vedcov premnožená. Veľkosť populácie medveďov nemá na bezpečnostné riziká vyplývajúce zo stretu s medveďom priamy vplyv. Prevencia rizík sa dá zlepšiť lepším poznaním etológie medveďa hnedého, osvetou a regulovaním pohybu ľudí v lokalitách so zvýšením výskytom medveďa hnedého.

Páni lesníci, páni poľovníci, milé médiá-prestaňte teda už konečne s plašením ľudí. Páni zo zásahového tímu ŠOP, prestaňte porušovať zákon na ochranu medveďa hnedého. A venujte sa tomu, na čo ste určení: na spoznávanie etológie zvierat a na ochranu prírody. Na ochranu prirodzeného prostredia pre všetky zložky prírody,- nie iba pre človeka.

Občianska „vojna“ včera na Bradle

05.05.2024

Čo je to za človeka, ktorý sa vyberie z BA 100 km iba preto, aby si išiel zapískať a zahulákať na politika, ktorého nenávidí ? Čo je to za nenávisť, ktorá človeka núti obetovať pekný sobotný deň iba kvôli prejavu nenávisti voči inému človeku ? Program spomienkového podujatia na Bradle bol jasný. Dopredu sa vedelo, že tam vystúpia rečníci z vládnej koalície: [...]

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

Adolf Hitler, bunker

V bývalom Hitlerovom bunkri v Poľsku našli ľudské pozostatky. Slúžil nacistom ako hlavný štáb

07.05.2024 11:09

Súdny lekár ich skúmal pod dozorom prokuratúry. Vyšetrovanie prerušili koncom marca pre nedostatok dôkazov o spáchaní trestného činu.

fico, kaliňák

Fico a Kaliňák na výjazde v Azerbajdžane: V paláci vybavujú alternatívu ruského plynu, aj biznis so zbraňami

07.05.2024 10:25

Aktualizujeme Hlavným dôvodom premiérovej prvej zahraničnej návštevy mimo Európy má byť plyn. Druhým obchodné príležitosti, ktoré autokratický režim prináša.

Čína, Si Ťin-pching v Elyzejskom paláci

Si Ťin-pching: Neočierňujte Čínu v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Rusku zbrane nedodáme

07.05.2024 10:20

Čína aj Francúzsko vyzvali na prímerie počas letných olympijských hier.

Pulitzer, Jevgenija Kara-Murza

Vyhlásili laureátov Pulitzerových cien. Jednu z nich získal aj väznený ruský opozičný politik

07.05.2024 10:18

Hlavnú Pulitzerovu cenu za novinársku prácu získali reportéri za odhalenie aféry na najvyššom súde USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 764
Celková čítanosť: 2855379x
Priemerná čítanosť článkov: 3737x

Autor blogu

Kategórie