Založ si blog

Referendum: aj múdry schybí, aj posmeškár zlyhá

Zaujímavé je ako sa ku referendu stavajú verejnoprávne a súkromné médiá. RTVS miesto série besied s odborníkmi a politikmi, – s férovým zastúpením odporcov a priaznivcov referenda, referendovú tématiku viac-menej ignoruje. Súkromné médiá reagujú odlišne. Pokúšajú sa tému zosmiešniť- a ľudí, čo sú naklonení ísť na referendum- zništiť, karikovať, urobiť z nich nič nechápajúcich trkvasov. . Obľúbenou technikou zosmiešňovania je tzv. žurnalistická anketa.

Redaktori Markízy ale najmä JOJ s obľubou vyberajú za svojich respondentov rovnakých ľudí, ako sa do relácie Aj múdry schybí vyberajú rôzni exoti. Komicky vyzerajúci a ešte komickejšie sa vyjadrujúci ľudkovia. Obyvatelia z osád sociálne odkázaných resp. sociálne neprispôsobivých spoluobčanov. Dobromyseľní ale vo vyjadrovaní sa na verejnosti neohrabaní ľudia práce. Ideálne terče pre malomeštiacky sarkazmus a veľkopanskú iróniu.

Ľudí z takejto „reprezentatívnej vzorky“ Slovákov sa posmeškárski redaktori s iróniou v hlase pýtajú, či už čítali referendovú otázku, či sa im nezdala dlhá, zložitá a či rozumeli. Textu, ktorý je zostavený v paragrafovom znení ústavnými právnikmi tak, aby po schválení mohol byť súčasťou Ústavy SR, samozrejme takýto legislatívne pologramotní respondenti nerozumejú. A o to redaktorom-posmeškárom ide. Aby mohli divákom ukázať, akú pascu to na prostých Slovákov ten zákerný Fico prichystal. Na akú mačku vo vreci ich chcel napašmať. A aká kolosálna hlúposť to referendum vlastne je.

Nuž áno, referendová otázka mohla byť v jednoduchšom štýle „ste za predčasné voľby ?“ . Každý by jej rozumel, – no problém je, že prezidentka by referendum s takouto otázkou nikdy nevypísala. Bola by totiž protiústavná. Prečo ? Lebo súčasná Ústava SR vypisovanie predčasných volieb cez referendum nedovoľuje. Aby sa referendom dali vyhlásiť voľby, treba zmeniť ústavu. Práve na takúto zmenu ústavy je zamerané referendum 21.januára. Aby sa to podarilo, musí mať otázka právne relevantné znenie, aj keď pre laikov príliš zložité.

Pre účastníkov referenda nie je podstatné, aby rozumeli každej možno právnicky príliš krkolomnej formulácii v referendovej otázke. Dôležitý je význam a zmysel tejto otázky. A ten je jednoduchý: chcete, aby sa voľby dali odsúhlasiť aj cez referendum ? chcete, aby sa voľby dali odsúhlasiť v parlamente jednoduchšie ako doposiaľ ? Zmysel referendovej otázky je jasný, aj keď je technika jej formulovania náročnejšia. A to je celé. Nič pitoreskné, nič komické v tom nie je.

Zákerní protislovenskí a protidemokratickí posmeškári majú v SR bohužiaľ v rukách takmer všetky prostriedky masovej komunikácie. Sú hegemónmi komunikácie medzi iniciátormi referenda a verejnosťou. Novinári a pracovníci médií svojim ignorovaním či zosmiešňovaní referenda stoja v ceste demokratizácie slovenskej politickej praxe. Bohužiaľ. Momentálne sa s tým veľa urobiť nedá, len sa s ich sabotážami a výsmechom zmieriť. A veriť, že väčšina Slovákov sa posmeškármi odradiť nedá. Že si svoje právo na demokraciu nedá týmito zlomyseľnými mediálnymi komediantmi ukradnúť.

Zostáva veriť, že Slováci svoju šancu na väčšiu účasť na riadení Slovenska využijú. A budú to oni a iba oni, kto sa nakoniec bude smiať po 21.januári. -Po úspešnom referende.

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

Ďalší Čaputovej škandál s vyznamenaniami-azda už posledný…

01.05.2024

Včera slovenský prezident /prezidentka/ zase -ako kedysi v Bystrici, rozdal pár plieškov. Nie ako kompenzáciu za nezbúranie Bystrice, nie ako v roku 1944. – Avšak tí, čo si teraz pliešky pripnú hruď, s ničením Slovenska majú mnohé spoločné. Takmer bez výnimky ide o politické figúrky, ktoré škodili kde mohli, len aby zabránili vzniku samostatného Slovenska. Kto sú [...]

Hystéria=program „našej“ opozície

27.04.2024

PS,SaS a spol. sa po aprílovom volebnom K.O. už trochu pozviechali a hneď na budúci týždeň chystajú jedinú vec, ktorú vedia: stretávku bratislavských „raplov“, hysterikov na jednom z centrálnych námestí. Každému aspoň trochu politicky gramotnému človeku je jasné, že ide o súčasť opozičnej predvolebnej kampane do eurovolieb. A pretože opozičné strany svojim [...]

Moment dopadu balistickej rakety na iracké mesto Erbil

Úder na Sýriu. Izrael zasiahol budovu bezpečnostných síl v Damasku

02.05.2024 23:01, aktualizované: 23:25

Sýrske štátne médiá o údere bezprostredne neinformovali.

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 762
Celková čítanosť: 2844814x
Priemerná čítanosť článkov: 3733x

Autor blogu

Kategórie