Založ si blog

Referendum: Matovič a spol. sa rozhodli plniť „agendu Smeru“

Matovič, Heger, Sulík, Remišová a ostatní predstavitelia vládnej koalície z marca 2020 takmer nonstop útočili na referendum o zmene ústavy lebo vraj ide o „Ficovu agendu“. Podstatou referendovej agendy Smeru bolo podľa Matoviča a spol. úsilie mafiána Fica vyhnúť sa cez predčasné voľby base, teda zaslúženému trestu za jeho „obrovské zločiny“.

Teraz sa postoj ešte stále vládnucej vládnej koalície voči Ficovi a jeho agende mení. SaS /ústami Zemanovej/ už pripúšťa nielen predčasné voľby ale aj ich júnový termín. Šokujúce však je, že najmä Matovič a spol. sa tiež rozhodli podporiť hlasovanie o predčasných voľbách. – Rozhodli sa tak vlastne pomôcť Ficovi v jeho sebazáchovnej agende. Matovič a spol. sa tak rozhodli spasiť Fica pred basou. Ba čo viac, hodením záchranného lana predčasných volieb mu dali šancu vyhrať nastávajúce voľby a stať sa po štvrtý raz premiérom SR.

Zdá sa vám tento reťazec zmien čudný ? Aj mne. Fakty však nepustia. Matovič a spol. doteraz odmietali predčasné voľby, ktoré chcel Fico presadiť referendom, ako čert svätenú vodu. Označovali ich ako Ficovu fintu ktorou sa chcel vyhnúť zaslúženému trestu a dlhoročnej base. Odmietali to. No už to neodmietajú. Naopak. Všade kde môžu, hovoria v predvečer referenda o predčasných voľbách. Čím je referendový 21.január bližšie, tým viac o tom mudrujú.

Možným vysvetlením tohto paradoxu je konštatovanie, že predčasné voľby a tobôž potom referendum neboli a nie sú agendou Smeru. Neboli a nie sú len o predčasných voľbách. Referendum je samostatná politická aktivita, ktorá síce s predčasnými voľbami súhlasí, – ale skôr v budúcnosti ako v prítomnosti. Smer síce referendu pomáhal ako mohol, no podstata referendového hnutia je občianska, demokratizačná, zameraná na rozšírenie účasti ľudí na správe vecí verejných. Bez ohľadu na to, či momentálnym správcom vecí verejných bude Smer, SaS, Hlas, PS alebo OLaNO.

Zmena postoja pôvodných vládnych strán OLaNO a SaS k predčasným voľbám, – obetovanie takmer roka vládnutia v prospech toho, aby referendum 21.januára „zlyhalo“ a bolo neúspešné je skutočnosť, že toto referendum nie je iba o šanci skrátiť funkčné obdobie tejto vlády. Podstatou protireferendového úsilia je STRACH LIBERÁLOV z SaS a POPULISTOV z OLaNO z DEMOKRATIZÁCIE SLOVENSKA, zo zvýšenia vplyvu národa na vládnutie. Matovič a Sulík sa boja toho, aby ľud dostal možnosť vládu nielen voliť ale aj /ak s ňou bude nespokojná drvivá väčšina voličov, napr. vyše 8O%/ – odvolávať !

Pôvodnú vládnu koalíciu nestraší ani tak Ficova agenda predčasných volieb. Straší ich predovšetkým DEMOKRATIZAČNÁ AGENDA prebudených občanov SR, volajúca po PRIAMEJ DEMOKRACII. Matovič, Sulík a Remišová sa boja prebudených občanov. A zahraničné mocenské štruktúry, ktoré im pomohli v 2020 k moci sa toho boja ešte viac. Tak veľmi, že radšej prikývnu na menšie zlo-predčasné voľby, než aby dopustili katastrofu-úspešné demokratizačné referendum.

Dobre vedieť. Odhodlanie priaznivcov demokracie a účasti ľudu na spravovaní Slovenska sa tým len posilní. Odteraz je jasné, že účasťou na referende 21.januára nebudeme napĺňať žiadnu Ficovu agendu -ale našu vlastnú agendu. Agendu nadstraníckej demokratizácie a prechodu od elitárskej papalášskej poslaneckej formy vlády k bezprostrednejšej priamejšej, ozajstnejšej demokracii bežných občanov pre bežných občanov.

Občianska „vojna“ včera na Bradle

05.05.2024

Čo je to za človeka, ktorý sa vyberie z BA 100 km iba preto, aby si išiel zapískať a zahulákať na politika, ktorého nenávidí ? Čo je to za nenávisť, ktorá človeka núti obetovať pekný sobotný deň iba kvôli prejavu nenávisti voči inému človeku ? Program spomienkového podujatia na Bradle bol jasný. Dopredu sa vedelo, že tam vystúpia rečníci z vládnej koalície: [...]

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

Štefan Harabin

Hlas podľa Migaľa nie je celkom stotožnený s nomináciou Harabina do Súdnej rady

05.05.2024 12:42

Poslanec dodal, že ho mrzí, že SNS, ktorá chce Harabina nominovať, pri takomto návrhu obišla Koaličnú radu.

Väzenie / Väznica / Cela /

Najviac väzňov v SR malo dokončené len úplné základné vzdelanie

05.05.2024 12:13

Celkovo sa v slovenských ústavoch k 31. decembru 2023 nachádzalo 8 305 odsúdených osôb a 1 419 obvinených osôb.

EU Dollar Euro Parity Explainer

Lídri susedných štátov svoje sľuby o eure nesplnili. Kedy Slováci prestanú platiť korunou, forintom a zlotým?

05.05.2024 11:27

Politici v Česku, Poľsku a Maďarsku mali ambiciózne plány s prijatím spoločnej európskej meny. Zostalo pri kvetnatých rečiach. Ako to vyzerá teraz?

Partizánske / Prietrž mračien / Potopa / Pes /

Stačilo 15 minút. Po prietrži mračien vytopilo časť Partizánskeho, vyhlásili mimoriadnu situáciu

05.05.2024 10:42

Okrem mimoriadnej situácie vyhlásili aj tretí stupeň povodňovej aktivity.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 764
Celková čítanosť: 2850364x
Priemerná čítanosť článkov: 3731x

Autor blogu

Kategórie