Založ si blog

10 sankčných balíčkov a obrat EU-Rusko rekordne vzrástol !

USA a následne aj ich služobník – Európska únia, prijali proti Rusku v poslednom období 9 až 10 sankčných balíčkov. Mali za cieľ zničiť ekonomiku Ruska, vyvolať pád Putina a rozvrat štátu. Akosi sa to ale nepodarilo. Pár čísel z bilančne práve uzavretého roku 2022 /podľa ruskej tlačovej agentúry RIA-Novosti/:

  • Vývoz tovaru z Ruska do EU sa vlani zvýšil asi o štvrtinu a dosiahol 203,4 miliárd eur. To je len o 230 miliónov eur menej, ako bol doteraz najväčší vývoz ruského tovaru do EU v r 2012.
  • Vývoz tovaru a služieb z EU do Ruska sa vlani znížil o 38,1%.
  • Saldo vzájomného obchodu Ruska a EU dosiahlo rekordných 148,2 miliárd eur v prospech Ruska.

Príčiny takéhoto rozkvetu vzájomného obchodu medzi Európskou úniou a Ruskom v roku 2022 sú v prvom rade v tom, že EU vidiac pred sebou perspektívy zimy a dlhého obdobia sankčných bariér, nakupovala vlani ruský tovar v panike a do zásoby. Na druhej strane sa ale už pri exporte eurotovaru začali prejavovať sankcie EU a tiež úsilie ruských importérov hľadať si v predstihu náhradných dodávateľov v krajinách mimo EU.

Tohtoročný obchodný rok vo vzťahoch EU a Ruska iste nebude rekordný. Európski exportéri si nachádzajú buď iné odbytiská alebo exportujú svoje tovaru okľukou cez sprostredkovateľov, aby sa vyhli sankciám. Ruskí exportéri takisto-našli si odbytiská v Číne, Indii, Latinskej Amerike, Ázii…-teda mimo EU. Zapĺňajú lacnými a často kvalitnejšími ruskými surovinami alternatívne ázijské trhy a cez čínskych a najmä indických spracovateľov smerujú do EU prelepené značkami iných exportérov.

Na druhej strane, – istá obchodná výmena sa zachová. Najmä pokiaľ ide o doplnenie energonosičov v skladoch pred ďalšou zimou, ale aj pokiaľ ide o vývoz surovín, pre ktoré EU stále nemá dosť alternatív: napr. dovoz ruského jadrového paliva do elektrární, dovoz ruského dreva, obilia, vzácnych kovov a najmä dovoz umelých hnojív. Bez ruských umelých hnojív by onedlho v Európe vypukla poriadna potravinová kríza. Prvé signály nedostatku potravín, najmä ovocia a zeleniny, ale aj vajec a olejov sa už v Európe prejavili.

Aj tohto roku bude teda v obchode EU-Rusko platiť pravidlo, že sankcie sa prijímajú a chlieb sa je. A tiež pravidlo, že sa v obchodnej praxi nikdy neje taká horúca kaša, aká sa v Bruseli uvarí.

Občianska „vojna“ včera na Bradle

05.05.2024

Čo je to za človeka, ktorý sa vyberie z BA 100 km iba preto, aby si išiel zapískať a zahulákať na politika, ktorého nenávidí ? Čo je to za nenávisť, ktorá človeka núti obetovať pekný sobotný deň iba kvôli prejavu nenávisti voči inému človeku ? Program spomienkového podujatia na Bradle bol jasný. Dopredu sa vedelo, že tam vystúpia rečníci z vládnej koalície: [...]

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva

Prezidentka sa chystá na sklonku svojho mandátu navštíviť Ukrajinu

05.05.2024 14:00

Naznačila, že návšteva by mala obsahovať stretnutia s ukrajinským prezidentom, predsedom vlády a parlamentu.

USA, Ukrajina, tanky, Abrams, vojna

Tisíce vojakov zabíja rakovina. Môžu za to zbrane s ochudobneným uránom?

05.05.2024 14:00

Ochudobnený urán, ktorý je zložkou protitankových striel, u vojakov údajne spôsobuje nádorové ochorenia. Sporná munícia sa pritom stále využíva - aj vo vojne na Ukrajine.

al-Džazíra

Netanjahuova vláda schválila ukončenie činnosti televízie Al-Džazíra v Izraeli

05.05.2024 12:54, aktualizované: 13:18

Zatiaľ nie je jasné, kedy zákaz nadobudne platnosť a či je trvalý alebo dočasný.

Štefan Harabin

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade. Danko áno

05.05.2024 12:42, aktualizované: 13:10

Migaľ podotkol, že ak by SNS trvala na tomto kandidátovi, v Hlase si k tomu budú musieť sadnúť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 764
Celková čítanosť: 2850987x
Priemerná čítanosť článkov: 3732x

Autor blogu

Kategórie