Založ si blog

14. marec: výročie, ktoré treba utajiť, oslavovať či pripomínať ?

14.marca 1939 vznikla prvá Slovenská republika. Ako sa k tomuto historickému faktu postaviť ? Utajiť ho, oslavovať ho alebo si ho objektívne pripomenúť ? Nazdám sa, že si ho v každom prípade treba pripomenúť. Sme dospelý národ, musíme sa naučiť posudzovať naše minulé konanie bez emócií, bez vytesňovania do národného podvedomia, – so zdravým racionálnym odstupom.

Dnes si teda pripomíname 84. výročie vzniku prvej Slovenskej republiky. Pripomíname si vznik prvej formálne samostatnej podoby slovenskej štátnosti. Nejde o žiadnu oslavnú podobu pripomienky. Fakt je však fakt. A je dobré, keď národ nezabúda na žiadne dejinné udalosti, na žiadne skutočnosti, ktoré formovali a dodnes formujú jeho dnešný život, dnešné konanie, dnešné vnímanie reality a svojich vlastných schopností.

Áno, prvá SR bol štát s obmedzenou suverenitou. Ale ktorý malý štát vtedy aj dnes taký nie je ? Áno, režim tohto štátu bol silno autoritatívny, zďaleka nie demokratický . Ale ktorý štát na svete vtedy cez vojnu taký nebol a ktorý štát je i dnes /a nielen preto, že je zase takmer vojna/ v plnom slova zmysle demokratický ? Prvá SR bola uznaná s výnimkou Veľkej Británie a čiastočne aj Francúzska všetkými štátmi vtedajšej Európy /vrátane ZSSR/. Prvá SR zabezpečila vzhľadom na vojnové pomery obyvateľom celkom slušnú životnú úroveň. A hlavne, -poskytla Slovákom pocit, že si aj oni, -ako všetky ostatné národy na svete, dokážu VLÁDNUŤ SAMI. – Táto skutočnosť mala potom pozitívny dopad na povojnovú túžbu mať aspoň SNR a zbor povereníkov, na vznik Slovenskej socialistickej republiky /1968/ a napokon na vznik prvej formálne demokratickej modernej Slovenskej republiky 1.1.1993.

Áno, s prvou SR sú spojené aj temné a veľmi temné udalosti, ktoré sa na Slovensku v rokoch 1939 až 1945 stali. Zapojenie sa do vojny proti Poľsku /ak keď zdôvodnené tým, že ide o oslobodenie stáročných slovenských území, protiprávne okupovaných Varšavou/, vyhlásenie vojny západným veľmociam a ZSSR /s praktickým zapojením desiatok tisíc slovenských vojakov do boja proti „boľševikom“/, prenasledovanie demokraticky zmýšľajúcich občanov, represie proti účastníkom SNP…no predovšetkým zločinné deportácie židovského obyvateľstva do pracovných táborov v ich údajne „pôvodnej vlasti“ v Malopoľsku a Haliči. Prvá SR doplatila na svoju kolaboráciu s nacistickým Nemeckom povojnovou stratou štátnosti. Na 47 rokov sa stala iba akýmsi regiónom tzv. spoločného štátu s Čechmi. Česi v ňom naplno dominovali a Slovensko pred svetom de facto neexistovalo.

Idea svojbytnosti a povedomie o schopnosti vládnuť si sami však v mysliach Slovákov pretrvávala a vyústila do obnovy štátnosti v 1993, -pravda na úplne iných demokratických a humánnych základoch.

Dnes máme už vyše 30 rokov vlastný štát. Máme ho taký, aký sme si ho v rámci geopolitických možností a vlastných schopností či morálnych zásad vybudovali. Máme ho taký „špatnokrásny“. S potenciálom rastu ale aj kopou nedostatkov a chýb. Máme ho taký, aký si ho zaslúžime. A máme čo robiť, aby sme si ho aspoň trochu upratali a zveľadili.

-Ale to je už úplne iná téma.

Hystéria=program „našej“ opozície

27.04.2024

PS,SaS a spol. sa po aprílovom volebnom K.O. už trochu pozviechali a hneď na budúci týždeň chystajú jedinú vec, ktorú vedia: stretávku bratislavských „raplov“, hysterikov na jednom z centrálnych námestí. Každému aspoň trochu politicky gramotnému človeku je jasné, že ide o súčasť opozičnej predvolebnej kampane do eurovolieb. A pretože opozičné strany svojim [...]

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 760
Celková čítanosť: 2835550x
Priemerná čítanosť článkov: 3731x

Autor blogu

Kategórie