Založ si blog

Je územná celistvosť Ukrajiny ale aj Slovenska večná ?

Popredný republikánsky politik, guvernér Floridy a možný americký prezident DeSantis tento týždeň označil vojenský konflikt na Ukrajine za územný spor medzi Ukrajinou a Ruskom. USA by sa v ňom angažovať veľmi nemali.

Sýrsky prezident Bašir Assad včera v Moskve vyhlásil, že Sýria uznáva Ruskú federáciu v jej nových hraniciach, vrátane štyroch nových teritórií. Sýria rešpektuje status quo na svojom severe. Ukrajina by mala rešpektovať starus quo na svojom východe.

V Srbsku sa minister hospodárstva vyjadril v prospech novej územnej reality v Kosove. Podľa neho Srbsko musí zohľadniť vôľu väčšiny Kosovčanov po novom štátnom usporiadaní.

Izraelský premiér Netannjahu podporil anexiu palestínskych území v prospech nových a väčších izraelských osád. Svet by si mal uvedomiť, že Izrael má právo obnoviť svoju vlasť v pôvodných biblických hraniciach.

V roku 1945 prišlo Slovensko v prospech Poľska opätovne o územie Severnej Oravy a Severného Spiša, ktoré bolo tisíc rokov súčasťou Horného Uhorska a bolo osídlené Slovákmi. Na druhej strane po 1945 získalo Slovensko na úkor Maďarska tri zadunajské obce /Rusovce, Jarovce, Čunovo/ osídlené prevažne Chorvátmi. Maďarmi a Nemcami.

Pseudominister Naď vysnoril v mori legislatívnych noriem medzinárodnú normu o možnosti medzivládnych darov. Uplatňuje sa pri vzájomnom obdarúvaní sa štátnikov rôznymi obrazmi a inými malými vecnými darmi. Naď tvrdí, že sa slovenská vláda takto môže Ukrajine darovať aj 12 stíhačiek mig-29. Podľa Naďovej logiky potom jedného dňa môžeme byť svedkom darovania kusiska územia východného Slovenska Ukrajine.

Nič nie je večné. Ani územná celistvosť krajín. O to zodpovednejšie by mali preto konať národné elity jednotlivých krajín: vo vzťahu k menšinám, k susedom, k vyváženosti svojej geopolitickej orientácie.

Občianska „vojna“ včera na Bradle

05.05.2024

Čo je to za človeka, ktorý sa vyberie z BA 100 km iba preto, aby si išiel zapískať a zahulákať na politika, ktorého nenávidí ? Čo je to za nenávisť, ktorá človeka núti obetovať pekný sobotný deň iba kvôli prejavu nenávisti voči inému človeku ? Program spomienkového podujatia na Bradle bol jasný. Dopredu sa vedelo, že tam vystúpia rečníci z vládnej koalície: [...]

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

SR Bratislava polícia UK zásah vyhrážky preverovanie BAX

Riaditeľ o bombových hrozbách: budovu sme vypratali do 10 minút. Podľa bezpečnostného experta je útok “anomália ako hrom”

07.05.2024 21:31

Výpoveď riaditeľa školy v Beckove a predsedu Asociace bezpečná škola z Českej republiky.

čaputová

Čaputová vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

07.05.2024 19:28, aktualizované: 19:40

Namieta, že ňou dochádza k zníženiu štandardov transparentnosti a odbornosti pri obsadzovaní funkcií.

France China

Riziko zrážky francúzskych sudov s čínskymi autami. Macron robí záchranára vývozcom koňaku

07.05.2024 18:55

Peking sa dlhší čas vyhráža, že uvalí vysoké clo na dovoz koňaku z Francúzska. Mohol byť šéf Elyzejského paláca spokojný po debate s čínskym lídrom?

Predseda KDH Milan Majerský

Smer sa pri téme zmien pohlavia pridal k progresívnej opozícii, tvrdí šéf KDH

07.05.2024 16:52

Majerský hovorí o „premárnenej šanci zabrzdiť pomýlené ideológie, ktorých obeťami sú najmä zraniteľné dospievajúce deti“.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 764
Celková čítanosť: 2856723x
Priemerná čítanosť článkov: 3739x

Autor blogu

Kategórie