Založ si blog

Konštantín a Metod-dôkaz našej pôvodnej orientácie na Východ

Knieža Rastislav pod náporom Germánov a ich kňazov poprosil cisára Byzantskej ríše Michala III, aby nám poslal ideológov ortodoxnej, pravej viery. Viery, ktorá by bola síce kresťanská, ale vyhovovala našej slovanskej duši viac, ako jej germánsko-keltský kalk. Konštantín a Metod v nás prostredníctvom slovanského písomníctva a v nej koncipovanej kresťanskej liturgie zobudili slovanské duše. Duše čo nás potom sprevádzali stáročiami a pomáhali nám zachovať si svojbytnosť v časoch, keď sme sa nemohli oprieť o vlastný štát.

Nápor Germánov na našich slovenských predkov však pokračoval. Konštantín a Metod museli ísť do Ríma obhajovať naše právo na výklad viery v našom starom slovanskom jazyku. Zo stolca vládcu Veľkej Moravy vytlačil odbojného Rastislava kompromisnícky kráľ Svätopluk. Konštantín tiež urobil ústretový krok a prijal meno Cyril. Nestačilo to-Svätopluk preto zvolil menšie zlo. Žiakov Cyrila a Metoda vymenil za germánsko-keltských ideológov. Ani to nepomohlo-skôr naopak. Svätopluk síce udržal akú-takú mocenskú autonómiu od Germánov, no tá pretrvala len pokiaľ on žil. Po jeho smrti sa nad našimi predkami zmocnili vlády cudzí páni. Na vyše tisíc rokov. A na našu pravú slovanskú, pravoslávnu vieru sa začali vrstviť latinské, germánske, románske a ugorsko-nomádske nánosy.

Slovenskú kresťanskú dušu však nikdy úplne nepochovali. Slovenskí osvietenci a buditelia, statoční kňazi, historici, spisovatelia, národní buditelia vyhrabali odkaz Konštantína a Metoda spod nánosov „západnej civilizácie“. Povýšili ho na jadrovú črtu slovenskosti. A keď sa na chvíľu otvorilo okno osudových rozhodnutí, pomohol nám Slovákom tento odkaz vytvoriť si vlastný štát. Odkaz na cyrilo-metodskú tradíciu je preto zaslúžene aj v preambule Ústavy Slovenskej republiky.

Toľko história – učiteľka života. Nepriatelia slovenského života vedia. o čo v odkaze Konštantína a Metoda ide. Preto sa periodicky pokúšajú odvolávku na cyrilo-metodskú tradíciu dať z ústavy preč. Prepisujú históriu, tvrdiac, že Slovensko je súčasť Západu. Oháňajú katolicizmom a latinčinou, gotickými kostolmi, vládcami pôvodom zo Západnej Európy. Nuž áno. vládli nám tu aj Ajuovci, aj Habsburgovci. – ibaže to neboli nikdy naozaj naši vládcovia. Áno, mešťania si tu stavali gotické chrámy-ibaže to neboli ozajstní Slováci, ale kolonisti z Nemecka či z Juhu. Áno, naši predkovia sa krstili, sobášili a pochovávali za zvukov latinčiny – ibaže to čo bolo medzi narodením a smrťou- teda život – žili PO SLOVENSKY. Verne podľa starých slovanských pohanských či prvých staro-slovenských tradícií. Poľa tradícií o.i. aj od Konštantína a Metoda.

Slováci a Slovensko nikdy neboli organická súčasť Západu. Boli ním síce ovplyvnení – to áno, – ale v jadre zostali Sloveni – Slováci vždy viac východne mysliaci a hlavne VÝCHODNE CÍTIACI, či už ako pohania, novo-pohania alebo pôvodní pravo-slovanskí kresťania. Áno státisíce, možno i milióny Slovákov podľahli vplyvu Západu a svojou krvou, umom a rukami sa dali do jeho služieb. Gro národa ale nepopustilo so svojich slavjanských a slovenských cyrilometodských tradícií. Z nich čerpá nielen ten pol milióna občanov SR, čo sa explicitne /cez seba alebo svojich predkov/ hlási k Východu v podobe gréckeho katolicizmu a pravoslávia, ale aj ten štvormiliónový „zvyšok“ Slovákov. Či si je toho vedomý alebo nie.

Odkaz Konštantína-Cyrila a Metoda je nedobytná bašta našej slovenskosti. Oslávme preto dnešný sviatok s hrdosťou, aká nám-duchovne starobylému európskemu národu patrí. Buďme pyšní na prezieravosť našich predkov a urobme všetko preto, aby sa cyrilometodská tradícia usídlila v mysliach a srdciach aj našej súčasnej slovenskej mládeže.

Fico atentát predvídal 10.apríla !

16.05.2024

Fico 10.apríla na jednej zo sociálnych sietí hodnotil mediálnu a opozičnú politickú atmosféru po voľbách, v ktorých kandidát progresívno-liberálnej opozície jasne prehral. Fico sa čudoval sa miere depresívnosti a z nej plynúceho hnevu, frustrácie a nenávisti, aká bola vtedy v Denníku N, Sme, Aktualitách…vo vystúpeniach opozičných politikov, opozičných aktivistov [...]

Občianska „vojna“ včera na Bradle

05.05.2024

Čo je to za človeka, ktorý sa vyberie z BA 100 km iba preto, aby si išiel zapískať a zahulákať na politika, ktorého nenávidí ? Čo je to za nenávisť, ktorá človeka núti obetovať pekný sobotný deň iba kvôli prejavu nenávisti voči inému človeku ? Program spomienkového podujatia na Bradle bol jasný. Dopredu sa vedelo, že tam vystúpia rečníci z vládnej koalície: [...]

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

česko, polícia, streľba

Tínedžer sa v Česku vyhrážal, že vystrieľa školu. Vysvetlil, že išlo o žart

16.05.2024 14:41

Polícia zdôraznila, že ho to zodpovednosti nezbavuje, a začala proti nemu trestné stíhanie.

Geert Wilders

Nová holandská koalícia chce 'najprísnejšiu' azylovú politiku v histórii krajiny

16.05.2024 14:22

Strany uviedli, že „čo najskôr“ predložia Európskej komisii žiadosť o výnimku z európskej azylovej politiky.

Americké spravodajské služby varujú, že Putin by mohol zvrátiť vývoj vojny

16.05.2024 14:00

Obnovenie bojových schopností Ukrajiny by mohlo viesť k zmrazeniu konfliktu a prímeriu podobnému zastaveniu paľby v Kórei v roku 1953, píše New York Times.

noviny, denníky, Pravda

Vyhlásenie šéfredaktorov a šéfredaktoriek k atentátu na Roberta Fica

16.05.2024 13:15

Odsudzujeme útok na premiéra Roberta Fica. Útok na Roberta Fica je útokom na nás všetkých. Je to cesta nenávisti, ktorá nemôže ovládať Slovensko.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 765
Celková čítanosť: 2864646x
Priemerná čítanosť článkov: 3745x

Autor blogu

Kategórie