Založ si blog

Zbláznime sa aj na Slovensku ?

Vážme si dnešný nedeľný otčenáš v slovenskom kostole. Vážme si, že stále máme Otca, ku ktorému sa stále môžeme obracať. V Anglicku to už tak nie je. Alebo už dlho nebude.

Anglický arcibiskup z Yorku Stephen Cottrell nedávno /podľa novín The Guardian/ zverejnil svoju nevôľu nad tým, že najstaršia kresťanská modlitba má príliš patriarchálny nádych. Cottrell argumentuje tým, že pre niektorých moderných kresťanov, najmä z radov genderovo orientovaných žien ale aj pre ľudí, čo mali v detstve nedobré skúsenosti so svojimi otcami, môže mať slovo „otec“ negatívne konotácie. Pre zástancov gender-ideológie /medzi ktorých sa zaraďuje aj arcibiskup/ môže byť oslovenie „otec“ vraj dokonca urážlivé.

Zástancovia kresťanských tradícií protestujú proti tomuto arcibiskupovmu vyjadreniu, Argumentujú tým, že modlitba „Otče náš, ktorý si na nebesiach…“ pochádza priamo od Ježiša Krista. Pýtajú sa Cottrella, či si teda spochybňovaním Kristovho textu myslí, že sa Kristus mýlil. A obviňujú ho z toho, že uprednostňuje posvätnosť Biblie pred módnymi kulturálnymi zvykmi.

Nech je akokoľvek, – v anglikánskej cirkvi sa už dlhšiu dobu medzi cirkevnými teoretikmi skúma možnosť ako na Boha ale aj na iné základné piliere viery použiť „rodovo neutrálne“ a teda aj pre komunitu genderistov a LGBTI+ ľudí korektnejšie výrazy.

V Anglicku sa teda ľudia čím ďalej tým viac bláznia. -Príde táto pandémia ducha aj k nám na Slovensko ?

Slušná otázka pre administrátora tohto blogoviska

16.05.2024

Dovoľte sa slušne spýtať iba jednu otázku – prečo je na blogovisku príspevok blogera pod prezývkou „karol“ pod nadpisom „Kto seje vietor zožne búrku ?“ Tento blog de facto schvaľuje atentát na premiéra a tvrdí, že ho svojim správaním vyprovokoval sám predseda vlády. Článok podľa mňa nie je iba nemravný a v rozpore s pravidlami blogovania ale [...]

Fico atentát predvídal 10.apríla !

16.05.2024

Fico 10.apríla na jednej zo sociálnych sietí hodnotil mediálnu a opozičnú politickú atmosféru po voľbách, v ktorých kandidát progresívno-liberálnej opozície jasne prehral. Fico sa čudoval sa miere depresívnosti a z nej plynúceho hnevu, frustrácie a nenávisti, aká bola vtedy v Denníku N, Sme, Aktualitách…vo vystúpeniach opozičných politikov, opozičných aktivistov [...]

Občianska „vojna“ včera na Bradle

05.05.2024

Čo je to za človeka, ktorý sa vyberie z BA 100 km iba preto, aby si išiel zapískať a zahulákať na politika, ktorého nenávidí ? Čo je to za nenávisť, ktorá človeka núti obetovať pekný sobotný deň iba kvôli prejavu nenávisti voči inému človeku ? Program spomienkového podujatia na Bradle bol jasný. Dopredu sa vedelo, že tam vystúpia rečníci z vládnej koalície: [...]

Čaputová, Pellegrini, Fico, vyhlásenie, atentát

Atentát ako dôsledok polarizácie? Nájdeme cestu k upokojeniu a nie k zhoršeniu situácie?

16.05.2024 19:00

Najvyšší čas zatiahnuť ručnú brzdu. Atentát na premiéra Roberta Fica otriasol spoločnosťou a jej súdržnosťou. Bude to pre nás budíčkom? Upokojujme napätie slušným dialógom.

Ararat Mirzoyan, Džejhun Bajramov, arménsko, azerbajdžan

Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na sporných úsekoch spoločnej hranice

16.05.2024 18:50

Cieľom dohody je vytýčenie hranice na sporných úsekoch s "právne platnou medzirepublikovou hranicou, ktorá existovala v Sovietskom zväze v čase jeho rozpadu.

lesný požiar

Začal sa súd v prípade požiaru v Českom Švajčiarsku, obžalovaný vinu odmieta

16.05.2024 18:29

Išlo o najrozsiahlejší lesný požiar v histórii Česka.

Robert Fico, streľba, Handlová

Iný názor na zásah Ficovej ochranky. Český expolicajt kritizuje televíznych odborníkov

16.05.2024 18:00

Podľa bývalého policajta a ochrankára je vidieť, že príslušníci Ficovej ochranky vedia, čo majú robiť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 766
Celková čítanosť: 2865934x
Priemerná čítanosť článkov: 3741x

Autor blogu

Kategórie