Založ si blog

Hystéria vo Vilniuse

Vo Vilne /ako znie slovanský variant názvu mesta/ mám známych. Tí mi vraveli, čo sa v tejto malej metropole malej pobaltskej krajiny práve deje. V podstate potvrdzujú to, čo preniklo aj do našich médií a čo sa dá dosledovať aj na zahraničných médiách a sociálnych sieťach.

Stručne povedané, vo Vilne panuje jedna obrovská skupinová hystéria. Z istej časti úprimne prežívaná, z väčšej časti však skôr umelá, hraná. Aranžovaná ako pri nakrúcaní exteriérov pre nejaký filmový gýč z Hollywoodu. Cieľom tejto megainscenácie je ovplyvniť „divákov“ teda občanov členských krajín NATO, aby u nich vznikol dojem aktútneho predvojnového resp. už vojnového stavu. Cieľom je vydesiť ľudí od USA po Bulharsko, naladiť ich na akútny pocit nebezpečia a na nutnosť prijať pre záchranu ich životov rýchle a „ťažké“ rozhodnutia. Otvoriť peňaženky. Akceptovať finančné a materiálne obete, ale tiež akceptovať osudové rozhodnutia v oblasti obmedzenia občianskych slobôd a mobilizácie brancov.

Do Vilna boli stiahnuté všetky dostupné prostriedky PVO, -predovšetkým Patrioty, ale tiež nemecké a francúzske prostriedky PVO. V meste je takmer na každom rohu tank či pancieorvé bojové vozidlo. Po uliciach chodia husté patroly zamaskovaných ťažkoodencov. Na oblohe podchvíľou reve nejaká stíhačka či vrčí nejaká helikoptéra. To ale nie je všetko. Týmto to iba začína.

Ťažiskovým opatrením je evakuácia alebo prísne sledovanie príslušníkov ruskej či bieloruskej etnickej menšiny. Veľká časť ulíc,- nielen okolo komplexu budov, kde budú rokovať a bývať účastníci summitu NATO ale aj v širšom okolí je uzavretá. Občania, ktorí majú v tejto časti mesta bydlisko musia prechádzať bezpečnostnými kontrolami, kde sa preverujú ich doklady a priepustky dokazujúce, že majú na rizikových miestach svoje bydlisko. Po kontrole papierov nasledujú kontroly skenermi a osobné ohmatávačky.

Firmy, ktoré v rizikových štvrtiach pôsobia, dostali dočasný zákaz činnosti, pracovníci dostali dovolenky. Niektoré byty na strategických miestach a s dobrým výhľadom na miesto konania summitu NATO a na trasy, kde budú účastníci summitu chodiť boli z úradnej moci vyprázdnené a dané k dispozícii bezpečnostným zložkám. Na strechách, terasách a balkónoch sú rozmiestnení všetkého schopní snajperi. V rizikových štvrtiach je rušený internet a telefonické spojenie. Vchody do budov musia domovníci alebo dočasne poverené osoby zamykať a púšťať dnu či von iba na povolenie…atď., atď…Dalo by sa spomenúť aj ďalšie desiatky rôznych bezpečnostných opatrení a občianskych obmedzení. Ich rozsah, obsah a intenzita je nebývalá. Realizácia tohto grandiózneho lock downu je možná iba v relatívne malom meste akým je Vilno. Vo veľkomeste typu Bruselu, Paríža či Londýna by bola nemožná.

Formálnym dôvodom tejto hystérie je vyhrotiť stupeň akože „ruského nebezpečenstva“ na najostrejšiu možnú mieru. Ukážkovo ho demonštrovať prostému ľudu, schopnému iba názorno-konkrétneho myslenia. Logický dôvod na obavy o životy členov delegácií však samozrejme nie je. Rusko nie je ani historicky a ani aktuálne krajina, ktorá by realizovala svoje zahraničnopolitické ciele vraždením lídrov znepriatelených štátov. Na to sú špecialistami iné krajiny: predovšetkým USA a Veľká Británia. Nie Rusi ale tieto dve krajiny posielali komandá na likvidáciu Lumumbu, Sankaru, Castra, Chaveza, bin Ládina, Baghdádího, Kaddáfího, Saddáma Husajna, Miloševiča, Karadžiča, Gerasimova atď. Ruského nebezpečenstva sa môžu obávať rôzni zradcovia Ruska v emigrácii, dvojití agenti, velitelia prijímajúci strategické či dôležité operačné rozhodnutia na fronte … no určite nie politickí lídri krajín s ktorými tč. Rusko bojuje no s ktorými chce onedlho rokovať o mieri.

Dnešné Vilno je ako skleník. Som zvedavý, čo vyklíči z tohto pareniska vojny. Aké kvety zla ? Aké mega-výdavky na armádu sa tu schvália ? Na aké finančné injekcie pre zomierajúcu Ukrajinu sa budeme musieť skladať ? Aké politické zmluvné záväzky tu Čaputová v poslednom polroku svojho prezidentského mandátu podpíše ? Aké dopady to bude mať na mieru našej účasti vo vojne NATO proti Rusku a vo vojne Západu proti Východu ?

Kulisy na nakrúcanie videoclipov z mediálnej politickej mega-hystérie stoja. Do Vilna pomaly prichádzajú herci. Na verejnosť prenikajú úryvky zo scenárov, z libreta záverečného oratória. Samozrejme, všetko je to iba povrchné pozlátko. Skutoční hýbatelia dejín, autori scenára a libreta tejto maškarády do Vilna neprídu. Sedia na dobre utajených a oveľa inteligentnejšie zabezpečených miestach, prevažne na druhej strane Atlantiku. Bilderberg a deep state už záverečnú scénu filmovej hystérie schválili. Herci vo Vilne v nej môžu iba trochu zaimprovizovať,. Môžu použiť národne špecifickú frázu, použiť iný jazykový akcent. Ale zmysel tragikomédie zmeniť nemôžu a nesmú. Bola by to ich posledná rola v politickom živote. Skončili by.

Nuž, – nielen v časoch mieru ale aj vojny platí: ľudu treba poskytnúť ilúziu diania. Treba mu ponúknuť nádej na väčší krajec chleba a na vzrušujúcu -trochu desivú, HRU. Všetko je už v tomto smere pripravené. Street art vo Vilniuse sa môže začať.

Hystéria=program „našej“ opozície

27.04.2024

PS,SaS a spol. sa po aprílovom volebnom K.O. už trochu pozviechali a hneď na budúci týždeň chystajú jedinú vec, ktorú vedia: stretávku bratislavských „raplov“, hysterikov na jednom z centrálnych námestí. Každému aspoň trochu politicky gramotnému človeku je jasné, že ide o súčasť opozičnej predvolebnej kampane do eurovolieb. A pretože opozičné strany svojim [...]

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

Tibor Gašpar

Gašpar: Slovensko zaznamenalo nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 percent

29.04.2024 12:20

Podľa neho ide o reakciu na Kyjevom nedávno prijatú novelu mobilizačného zákona.

lešť

Vojaci si v Lešti preverili svoju pripravenosť v rámci cvičenia Strong Cohesion 2024

29.04.2024 12:01

Na cvičení sa zúčastnilo takmer 1 500 vojakov šiestich armád NATO so 400 kusmi vojenskej techniky.

Ruská polícia, poriadková polícia, Petrohrad,

Militanti zaútočili na policajtov v Rusku, hlásia sedem mŕtvych. Útočili aj pred týždňom

29.04.2024 11:20

Ozbrojenci severne od mesta Karačajevsk začali proti dopravným policajtom paľbu z automatických zbraní a hodili na nich výbušné zariadenia.

ide o pravdu, dzurinda

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

29.04.2024 11:15

Expremiér pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 760
Celková čítanosť: 2835932x
Priemerná čítanosť článkov: 3731x

Autor blogu

Kategórie